754
Χειραψία του Τζέικ Σάλιβαν με τον Σι Τζιπίνγκ, στο Πεκίνο, την Πέμπτη | REUTERS/Trevor Hunnicutt/Pool

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία Σι και Μπάιντεν για να πέσουν οι τόνοι στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/08/2024 13:05
Χειραψία του Τζέικ Σάλιβαν με τον Σι Τζιπίνγκ, στο Πεκίνο, την Πέμπτη
|REUTERS/Trevor Hunnicutt/Pool

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία Σι και Μπάιντεν για να πέσουν οι τόνοι στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/08/2024 13:05

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα με στόχο την άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Σι διαβεβαίωσε τον Σάλιβαν ότι το Πεκίνο παραμένει δεσμευμένο σε μια σταθερή σχέση με την Ουάσινγκτον.

«Η δέσμευση της Κίνας υπέρ της ανάπτυξης σταθερών, υγιών και διαρκών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο κινέζος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Σε αυτόν τον γεμάτο αναταράξεις κόσμο που αλλάζει, οι χώρες χρειάζονται αλληλεγγύη και συνεργασία (…) όχι αποκλεισμούς και παλινδρομήσεις», πρόσθεσε ο Σι.

Παράλληλα ο κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Κίνα για να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Από την πλευρά του ο Σάλιβαν δήλωσε στον Σι ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να διαχειριστεί τις διμερείς σχέσεις με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων και τόνισε ότι «ανυπομονεί να συνομιλήσει μαζί σας τις επόμενες εβδομάδες».

Νωρίτερα, ο Σάλιβαν συνάντησε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο και τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν επανέλαβε τη σημασία της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα, στη διάρκεια ενός σπάνιου τετ-α-τετ με υψηλόβαθμο κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο Σάλιβαν είναι ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου που μεταβαίνει στην Κίνα από το 2016.

Ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο, την Τετάρτη -Ng Han Guan/Pool via REUTERS

Ο «πρώτος διδάξας» βέβαια ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ, αρχιτέκτονας της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τη δεκαετία του 70, με τις μυστικές του επαφές στο Πεκίνο. Από τότε, υπενθυμίζει η Washington Post, η Κίνα προτιμά να συνδιαλέγεται απευθείας με τον Λευκό Οίκο και όχι με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παρά τις τεταμένες διμερείς σχέσεις τους, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τον διάλογο.

Πρόσφατα, ρεπορτάζ των Financial Times αποκάλυψε ότι οι Τζέικ Σάλιβαν και Γουάνγκ Γι, επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, συναντήθηκαν κρυφά για να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις των δύο κρατών, επιλέγοντας τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο, με στόχο την αποτροπή της σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με φόντο εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και σημαντικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν την Τετάρτη, να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους αυτούς.

«Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να έχουμε τέτοιου είδους ανταλλαγές», δήλωσε ο Σάλιβαν απευθυνόμενος στον κινέζο στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Η αμερικανική και η κινεζική αντιπροσωπεία στη συνάντησή τους στο Πεκίνο – Ng Han Guan/Pool via REUTERS

«Πιστεύω πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, με δεδομένη την κατάσταση του κόσμου και την ανάγκη να διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο Σάλιβαν πριν από τη συνομιλία τους.

Από την πλευρά του, ο Ζανγκ ευχαρίστησε τον Σάλιβαν για την επίσκεψή του και χαιρέτισε «την αξία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στη στρατιωτική ασφάλεια».

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν υπογράμμισε τη σημασία της «σταθερότητας» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ίδιος επέμεινε εξάλλου στη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα.

Ο Ζανγκ ζήτησε από τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν να σταματήσουν οι ΗΠΑ κάθε «στρατιωτική συνέργεια» με την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

«Η Κίνα ζητεί να βάλουν τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στον Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων.

Ο Τζέικ Σάλιβαν συναντά τον Ζανγκ Γιουσία – Ng Han Guan/Pool via REUTERS

Το Πεκίνο προειδοποίησε επίσης την Ουάσινγκτον εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διμερείς συνθήκες ως πρόσχημα για να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», προειδοποίησε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...