575
Πούτιν και Ντούροφ – η τελευταία θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Κροίσο της τεχνολογίας απηνώς διωκόμενο από το Κρεμλίνο | REUTERS/Albert Gea και Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS

Μήπως ο Ντούροφ «παραδόθηκε» για να γλιτώσει από τον «τσάρο»;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2024, 12:55
Πούτιν και Ντούροφ – η τελευταία θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Κροίσο της τεχνολογίας απηνώς διωκόμενο από το Κρεμλίνο
|REUTERS/Albert Gea και Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS

Μήπως ο Ντούροφ «παραδόθηκε» για να γλιτώσει από τον «τσάρο»;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2024, 12:55

Την καινοφανή άποψη ότι ο Πάβελ Ντούροφ, ο συλληφθείς από τους Γάλλους ιδρυτής του καναλιού Telegram, επιδίωξε τη σύλληψή του στο Παρίσι, ώστε να αποφύγει ένα τέλος σαν του Αλεξέι Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές, διατύπωσε μέσω της Corriere della Sera ο αρθρογράφος Φεντερίκο Ραμπίνι, αν και μόνος του ομολόγησε ότι πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας.

«‘‘Μήπως το γαλλικό κελί είναι το κατάλληλο μέρος για να γλιτώσω την τιμωρία από τον Βλαντίμιρ Πούτιν;’’ Ισως αυτό αναρωτήθηκε ο Ντούροφ, ο οποίος κρατείται προσωρινά στο Παρίσι από το προηγούμενο Σάββατο. Και είναι σίγουρο ότι πολλοί από τους χρήστες και υποστηρικτές του αναρωτιούνται το ίδιο. Αφότου πιάστηκε στο αεροδρόμιο, η συνωμοσία ανθεί. Ο Ντούροφ επέλεξε να συλληφθεί στη Γαλλία για να μην καταλήξει σαν τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον ρώσο αντιφρονούντα που πέθανε στη φυλακή».

Διευρύνοντας το θέμα του και προς ενίσχυση της θέσης του, ο Ραμπίνι έγραψε: «Η πλατφόρμα Telegram έχει 900 εκατομμύρια χρήστες και είναι πολύ δημοφιλής στην Ινδία και σε αυταρχικά καθεστώτα τύπου Ιράν. Μόλις ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή [στην Ουκρανία], αυτή απέκτησε έναν πρωτόγνωρο ρόλο. Μέσω του Telegram πέρασαν και περνούν πολλές από τις πληροφορίες για τις μάχες». Κατόπιν εξιστόρησε όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, γνωστά εδώ και ημέρες.

Θύμισε, πάντως, ο Ραμπίνι ότι ο ρώσος Κροίσος συνελήφθη «επειδή θεωρήθηκε συνεργός στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Telegram», όχι σε σχέση με το Ουκρανικό, και ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας σχολίασε στην πλατφόρμα Χ πως η σύλληψή του δεν είναι πολιτική απόφαση. Ο Μακρόν προσέθεσε ότι «η Γαλλία παραμένει όσο ποτέ συνδεδεμένη με την ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας» – και κατ’ αυτόν τον τρόπο απάντησε στο Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τα Ηλύσια για το ακριβώς αντίθετο.

Ο ιταλός συντάκτης έδωσε και την πληροφορία πως «παρά το γεγονός ότι ο Ντούροφ έφυγε οριστικά από τη Ρωσία προ δεκαετίας, διπλωμάτες της Μόσχας επικοινώνησαν με τον δικηγόρο του». Ακολούθησαν τα έργα και οι ημέρες του Ντούροφ. «Ο Ρώσος είναι ένας μικρός Μασκ ή Ζάκερμπεργκ, με καθαρή περιουσία που υπολογίζεται σε 9 δισ. δολάρια. Είναι γνήσιο ταλέντο της τεχνολογίας. Το πρώτο μέσο του, το VKontakte, κυριάρχησε στη Ρωσία και βρέθηκε στο ραντάρ των αρχών. Αφησε την πατρίδα του και μετακόμισε στο Ντουμπάι. Αυτή τη στιγμή έχει τρεις εθνικότητες, τη ρωσική, τη γαλλική και των Αραβικών Εμιράτων.

»Κατά τους New York Times, βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, συνοδευόμενος από ομάδα εμπίστων του, ειδικών της τεχνολογίας. Η Βαρκελώνη, το Μπαλί, το Βερολίνο, το Ελσίνκι και το Σαν Φρανσίσκο ήταν οι τελευταίοι σταθμοί του. Η γαλλική Δικαιοσύνη άνοιξε μια προκαταρκτική έρευνα καταγράφοντας διάφορα πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Telegram, όπως παιδική πορνογραφία, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τρομοκρατία».

Ο Ραμπίνι έγραψε και για την αντίδαρση του Ελον Μασκ στη σύλληψη του Ντούροφ. Ο αμερικανός Κροίσος και υποστηρικτής του Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά: είναι επιεικείς με τα «προοδευτικά» social media τύπου Facebook και Instagram, ενώ κυνηγούν το Telegram. Σε σχέση με το Ουκρανικό ο Ραμπίνι έγραψε τα ακόλουθα.

«Ο ρωσικός πληθυσμός λαμβάνει ειδήσεις για την εξέλιξη του πολέμου μέσω του Telegram, ενώ τα Δυτικά μέσα απαγορεύονται. Ακόμη και ρώσοι στρατιώτες το χρησιμοποιούν μεταξύ τους, μερικές φορές ακόμη και για επιχειρησιακές πληροφορίες, ενώ στο ουκρανικό μέτωπο φαίνεται ότι το Telegram ειδοποιεί για τις επιθέσεις πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι κρατικές εφαρμογές. Σε αυτή την πλατφόρμα εμφανίζονται φωνές και κατά του Πούτιν, παράλληλα με την εθνικιστική προπαγάνδα. Το είχε χρησιμοποιήσει και ο Πριγκόζιν για την εξέγερσή του. Η ασάφεια του Telegram μπορεί να εξυπηρέτησε τον Πούτιν, ίσως όμως του έγινε ξαφνικά δυσάρεστη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...