271
φωτ. αρχείου | INTIMEnews

Ελαιόλαδο: Η αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας μειώνει τις τιμές

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 16:00
φωτ. αρχείου
|INTIMEnews

Ελαιόλαδο: Η αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας μειώνει τις τιμές

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 16:00

Επειτα από τρία χρόνια αλματώδους αύξησης των τιμών του ελαιολάδου η αυξημένη εφετινή παραγωγή της Ισπανίας δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για μείωση των τιμών.

Οπως γράφουν ισπανικές εφημερίδες, οι παραγωγοί ελαιολάδου ελπίζουν ότι η επόμενη σοδειά που ξεκινά τον Οκτώβριο, θα είναι πολύ καλή, μεταξύ 1,4 και 1,7 εκατομμυρίων τόνων, που θα οδηγήσει σε απότομη πτώση της τιμής, γύρω στα πέντε ευρώ το λίτρο.

Δεδομένου ότι η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου αντιπροσωπεύει το 60% ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 45% του κόσμου, οι τιμές παραγωγού αναμένεται να πιεστούν.

Η μέση παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Στις δύο τελευταίες σοδειές, ωστόσο, η ξηρασία προκάλεσε απότομη πτώση της παραγωγής, με αποτέλεσμα τη σεζόν 2022/2023 να πέσει στο ελάχιστο των 664.033 τόνων. Προς το παρόν, χάρη στον ευνοϊκότερο καιρό, ειδικά λόγω των βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν την άνοιξη, η παραγωγή έχει ανέλθει στους 851.000 τόνους, 11,2% πάνω από τις προβλέψεις αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο.

Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, κάτι που φάνηκε και στα ράφια των ισπανικών αούπερ μάρκετ καθώς τους τελευταίους μήνες έχει καταργηθεί ο ΦΠΑ 5% που επιβάρυνση τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου.

Αυξημένη παραγωγή και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», και στην Ελλάδα, στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, αναμένεται μια μέση παραγωγή, καλύτερη από την περυσινή.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου «αύξηση της παραγωγής αναμένεται στην Πελοπόννησο, ειδικά στη Μεσσηνία που μαζί με την Κρήτη είναι οι μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές, παρά τις όποιες επιφυλάξεις προκαλούν οι καύσωνες και η παρατεταμένη ανομβρία. Καλή παραγωγική χρονιά, μετά την κακή περσινή, αναμένεται στα Ιόνια νησιά και στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ηπείρου της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...