331
Ομάδα διαδηλωτών έχει αποκλείσει επί 20 λεπτά μια διάβαση πεζών, προκαλώντας μποτιλιάρισμα | X/@edatvoficial

Ισπανία: Καταλήψεις διαβάσεων ως αντίδραση στον αχαλίνωτο υπερτουρισμό

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 18:08
Ομάδα διαδηλωτών έχει αποκλείσει επί 20 λεπτά μια διάβαση πεζών, προκαλώντας μποτιλιάρισμα
|X/@edatvoficial

Ισπανία: Καταλήψεις διαβάσεων ως αντίδραση στον αχαλίνωτο υπερτουρισμό

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 18:08

Ολόκληρο το καλοκαίρι, οι ντόπιοι στην ισπανική παράκτια ενορία της πόλης Ο Χίο υπέμεναν τα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα που έφραζαν τους δρόμους τους. Αδύναμοι μπροστά στο τουριστικό κύμα κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο, οι κάτοικοι βρήκαν πλέον έναν πρωτότυπο τρόπο αντίδρασης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, διοργάνωσαν αυθόρμητες καταλήψεις στις οδικές διαβάσεις πεζών (γνωστές και ως διαβάσεις ζέβρας, λόγω του ασπρόμαυρου φόντου τους), ώστε να αναγκάζουν τους αυτοκινητιστές να σταματούν, να κοιτάζουν προς το μέρος τους και να τους ακούν.

Στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, 60 με 80 κάτοικοι περπατούσαν πέρα-δώθε σε αυτοσχέδιες 20λεπτες καταλήψεις των διαβάσεων ζέβρας της πόλης, διαδηλώνοντας δίπλα σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα της Βαρκελώνης La Vanguardia.

Στις διαβάσεις προκλήθηκε μεν μποτιλιάρισμα, όμως οι κάτοικοι πέτυχαν να επιστήσουν την προσοχή στα θέματα που καταγγέλλουν εδώ και καιρό. Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη στάθμευσης κατά τους πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες, τη συμφόρηση σε στενούς αγροτικούς δρόμους και την πεποίθηση ότι οι τοπικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.

«Εχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα αυτοκίνητα να παρκάρουν όπου θέλουν με πλήρη ατιμωρησία» λέει στους Times η Εσπεράντζα Βέιγκα, εκπρόσωπος των διαδηλωτών. «Δεν υπάρχουν πρόστιμα για αυτούς. Φτάσαμε πια στα όριά μας». Η απροειδοποίητη διαδήλωση την Κυριακή οδήγησε στην ανάσχεση της κυκλοφορίας σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο. Η διαμαρτυρία διαλύθηκε μετά από περίπου 20 λεπτά πριν φτάσει στο σημείο η Πολιτοφυλακή.

Οι ακτιβιστές, που πραγματοποίησαν παρόμοιες διαδηλώσεις όλον τον Αύγουστο, είπαν ότι αυτή η διαμαρτυρία θα είναι η τελευταία του φετινού καλοκαιριού. Το τοπικό συμβούλιο κάλεσε τους διαδηλωτές σε συνάντηση τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν το πρόβλημα.

Μια σειρά από διαδηλώσεις στην Ισπανία έχουν διοργανωθεί για ένα νέο μοντέλο τουρισμού σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μάλαγα, η Μαγιόρκα και τα Κανάρια Νησιά. Ακολούθησαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που κατακλύζονται από τουρίστες κάθε καλοκαιρινή σεζόν.

Μια διαμαρτυρία που οργανώθηκε στις 7 Ιουλίου στη Βαρκελώνη έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο, καθώς οι ντόπιοι στόχευαν τουρίστες καταβρέχοντάς τους με νεροπίστολα, κλείνοντας ξενοδοχεία και υπαίθριους χώρους εστίασης και φωνάζοντάς τους εν χορώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...