708
| Reuters/Albert Gea/Creative Protagon

Γιατί η σύλληψη του Ντούροφ απειλεί τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 15:14
|Reuters/Albert Gea/Creative Protagon

Γιατί η σύλληψη του Ντούροφ απειλεί τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 15:14

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι ρωσικές Αρχές ήθελαν να ελέγξουν το Telegram και στρέφονταν εναντίον της εμμονής του Πάβελ Ντούροφ να κρατάει απόρρητες τις συνομιλίες σε αυτό. Τώρα που ο Ντούροφ συνελήφθη στη Γαλλία, η Ρωσία πονοκεφαλιάζει, καθώς η σύλληψή του αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή, αντιμέτωπα με τις πολύ επισφαλείς και ελλιπείς επίσημες επικοινωνίες, εδώ και καιρό βασίζονται στη συγκεκριμένη ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για τις επικοινωνίες τους.

Δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του ρώσου δισεκατομμυριούχου, όπως γράφουν οι Times, ρώσοι μπλόγκερ άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή φυλάκιση του Ντούροφ. Η Γαλλία συνέλαβε «τον αρχηγό επικοινωνίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», είναι ένα πολύ δημοφιλές αστείο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

«Το Telegram έχει αναδειχθεί ως το βασικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων στην εμπόλεμη ζώνη. Υποθέτω ότι μόνο η Στρατιωτική Διεύθυνση Επικοινωνιών δεν το γνωρίζει αυτό», έγραψε την Κυριακή ο Rybar, ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλοπολεμικούς λογαριασμούς στο Telegram, χλευάζοντας το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι επικοινωνίες αναφέρονται συχνά ως μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις των ρωσικών δυνάμεων, καθώς αξιωματικοί και στρατιώτες συχνά «αφήνονται στην τύχη τους».

Οι υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα πιθανά νομικά προβλήματα του Telegram θα ωθήσουν το Κρεμλίνο να βρει νέα ασφαλή μέσα επικοινωνίας στην πρώτη γραμμή.

«Το Telegram ήταν η κύρια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων αυτού του πολέμου», είπε ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ένας δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής. «Ελπίζω ότι ο στρατός θα ασχοληθεί σοβαρά με τη δημιουργία μιας εσωτερικής στρατιωτικής εφαρμογής για τις δυνάμεις μας, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό το Telegram θα συνεχίσει να υπάρχει».

Ο μπλόγκερ Αλεξέι Σουκόνκιν χαρακτήρισε τη σύλληψη του Ντούροφ «πιθανώς τη μεγαλύτερη τραγωδία αυτόν τον Αύγουστο» και δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός όλμου πυροβολικού έτοιμου να εκτοξευθεί προς ουκρανικές θέσεις, με χαραγμένες επάνω του τις λέξεις «για τον Ντούροφ».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε ότι η σύλληψη του Ντούροφ ήταν πολιτική, λέγοντας τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ότι εναπόκειται στους ανακριτές να αποφανθούν για την υπόθεση.

«Η σύλληψη του προέδρου της Telegram σε γαλλικό έδαφος έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας», έγραψε ο Μακρόν στο X, λέγοντας ότι είχε διαβάσει «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τον ρόλο της Γαλλίας στην υπόθεση. «Δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφανθούν επί του θέματος».

Ο Ντούροφ ανακρίνεται για την απροθυμία του να ανταποκριθεί στα αιτήματα των γαλλικών Αρχών να υποκλέψει επικοινωνίες μεταξύ συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος στο Telegram, δήλωσε η γενική εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό.

Περίπου 12 αδικήματα διερευνώνται από την εθνική υπηρεσία οργανωμένου εγκλήματος, πρόσθεσε. Περιλαμβάνουν τη συνενοχή στη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για το οργανωμένο έγκλημα, την παιδική πορνογραφία, τη διακίνηση ναρκωτικών, την απάτη μεγάλης κλίμακας, το ξέπλυμα χρήματος και τις παράνομες υπηρεσίες κρυπτογράφησης.

Ο ανακριτής πρόκειται να αποφασίσει εντός δύο ημερών εάν ο Ντούροφ θα αντιμετωπίσει τελικά κατηγορίες και, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, εάν θα παραμείνει υπό κράτηση ή θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Την Κυριακή οι γαλλικές δικαστικές αρχές παρέτειναν την κράτηση του Ντούροφ. Είχε συλληφθεί μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Παρί-Λε-Μπουρζέ με το ιδιωτικό του τζετ από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύλληψή του προκάλεσε κατακραυγή και κατηγορίες για κρατική λογοκρισία από ακροδεξιές προσωπικότητες, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ και ο Ελον Μασκ.

Το 2018, το Telegram επέζησε ενός βραχύβιου εθνικού περιορισμού όταν ο Ντούροφ αρνήθηκε να μοιραστεί τα κλειδιά κρυπτογράφησης με το FSB, τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, το Telegram υπέκυψε σε απαίτηση του Κρεμλίνου να μπλοκάρει έναν λογαριασμό που δημιούργησε η ομάδα του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί που κάποτε επέκριναν τον Ντούροφ επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με το FSB, κατηγορούν τώρα τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη στόχευση του ιδρυτή του Telegram. «Οι Αμερικανοί θέλουν να μπορούν να διαβάζουν όλο το Telegram: όλα τα μηνύματα, όλους τους χρήστες», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου. «Θέλουν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά μηνύματα».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη του Ντούροφ στη Γαλλία, εν αναμονή περισσότερων λεπτομερειών για την υπόθεση. Δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις αναφορές ότι ανώτατοι ρώσοι αξιωματούχοι κλήθηκαν να διαγράψουν ευαίσθητες πληροφορίες από τους λογαριασμούς τους στο Telegram μετά τη σύλληψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...