524
Τραμπ και Χάρις σε φωτογραφικό κολάζ | REUTERS/Umit Bektas/Elizabeth Frantz/File Photo

Προβάδισμα της Χάρις σε δύο από τις επτά Πολιτείες-κλειδιά

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 18:35
Τραμπ και Χάρις σε φωτογραφικό κολάζ
|REUTERS/Umit Bektas/Elizabeth Frantz/File Photo

Προβάδισμα της Χάρις σε δύο από τις επτά Πολιτείες-κλειδιά

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 18:35

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές πλησιάζουν . Η 5η Νοεμβρίου είναι η μέρα των εκλογών, ενώ όσοι ψηφίζουν ταχυδρομικώς θα στείλουν τα πρώτα ψηφοδέλτια στις 6 Σεπτεμβρίου (στην Πενσιλβάνια και σε ορισμένες άλλες Πολιτείες είναι δυνατόν να ψηφίσουν από τις 16 Σεπτεμβρίου). Για να φθάσουμε στις 270 ψήφους του Εκλεκτορικού Κολεγίου, οι οποίες απαιτούνται για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου, κρίσιμες κατά την κρίση των διενεργούντων γκάλοπ είναι επτά Πολιτείες-κλειδιά: η Πενσιλβάνια (με 19 εκλεκτορικές ψήφους), το Μίσιγκαν (15), το Ουισκόνσιν (10) , η Τζόρτζια (16), η Αριζόνα (11), η Νεβάδα (6) και η Βόρεια Καρολίνα (16).

Και στις επτά Πολιτείες η απόσταση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις είναι μικρή, περί τις δύο μονάδες, όπως υπολογίστηκε από τη RealClearPolitics. Η Χάρις προηγείται στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν (με 2% και 1% αντιστοίχως), ενώ ο Τραμπ προηγείται στις υπόλοιπες πέντε, όμως με επισφαλή διαφορά – στην Πενσιλβάνια το ποσοστό υπεροχής του είναι 0,2%, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αν η Χάρις διατηρήσει το προβάδισμά της στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν και καταφέρει να καταλάβει την Πενσιλβάνια, τότε θα φτάσει ακριβώς στις 270 ψήφους του Εκλεκτορικού Κολεγίου και θα κερδίσει την προεδρία.

Ενα άλλο σημαντικό για την αμερικανική προεκλογική κούρσα στοιχείο είναι η πληροφορία ότι η Χάρις ξεπέρασε τον Τραμπ σε συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ της. Φυσικά, είναι οι πρώτες ενδείξεις, καταγραφείσες με τη λήξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Το πρώτο μετασυνεδριακό γκάλοπ υπογράφει το Ινστιτούτο Angus Reid. Σύμφωνα με αυτό, η Χάρις και σε πανεθνική βάση έχει διευρύνει τη διαφορά της από τον Τραμπ κατά πέντε μονάδες, με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα στους νέους, στους μαύρους, στους Λατίνους και στις γυναίκες. Απομένει να διαπιστώσουμε αν αυτό το πλεονέκτημα θα διαρκέσει έως ότου ξεκινήσουν οι πρώτες ψηφοφορίες, αυτές του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, ο Τραμπ έχει βοηθηθεί από την υποστήριξη που εξέφρασε προς την υποψηφιότητά του ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ. Αμέσως μετά τα στοιχεία του Angus Reid κυκλοφόρησε το γκάλοπ του πανεπιστημίου Fairleigh Dickinson. Η δική του εκδοχή ανεβάζει το προβάδισμα της Χάρις στο 7% (50% έναντι 43%). Την ίδια ώρα παρατηρείται ότι ο Τραμπ δεν ανέπτυξε την ίδια δυναμική με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι. Γεγονός είναι ότι η πρόωρη ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια και στις υπόλοιπες «επιστολικές» ΗΠΑ θα δώσει την ώθηση που θα κάνει τη διαφορά.

Η εκστρατεία της Χάρις ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο τραπεζικός λογαριασμός αυξήθηκε σε 540 εκατ. δολάρια, με περίπου 80 εκατ. δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Ο Τραμπ ανησυχεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει τα σωστά επιχειρήματα για να επιτεθεί στη Χάρις, έτσι προσπαθεί να βελτιώσεις τις θέσεις του, βασικά στο μείζον για τις Αμερικανίδες ζήτημα των εκτρώσεων, ώστε να περιορίσει τη ζημία που έχει υποστεί. Ο αναπληρωτής του, Τζέι Ντι Βανς, πάντα υποστήριζε την ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων, είπε όμως στο NBC ότι ο Τραμπ θα την εμπόδιζε με βέτο.

Αυτό δείχνει πόσο φοβούνται οι Ρεπουμπλικανοί την κινητοποίηση των γυναικών εκλογέων. Οσον αφορά τη μετανάστευση, υπήρξε και εκεί κάποια στροφή. Ο Τραμπ είπε ότι το ζητούμενο είναι οι επιλεγμένοι μετανάστες. Η στήριξη του Κένεντι τον βοηθάει φυσικά, όμως δεν είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ έχει στο τσεπάκι του το 5% των ψήφων του Κένεντι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...