470
Τα αναμνηστικά που απεικονίζουν τον Μάρλον Μπράντο στον «Νονό» ηρωοποιούν, σύμφωνα με τις σικελικές αρχές, την παράνομη δράση της μαφίας | Shutterstock/lindasky76

Η Σικελία απαγορεύει την πώληση αναμνηστικών της μαφίας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 17:51
Τα αναμνηστικά που απεικονίζουν τον Μάρλον Μπράντο στον «Νονό» ηρωοποιούν, σύμφωνα με τις σικελικές αρχές, την παράνομη δράση της μαφίας
|Shutterstock/lindasky76

Η Σικελία απαγορεύει την πώληση αναμνηστικών της μαφίας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 17:51

Μπορεί να έχει συνδεθεί με τη δολοφονική δράση του δικτύου οργανωμένου εγκλήματος της Κόζα Νόστρα, όμως το νησί της Σικελίας αποφάσισε να καταστείλει την πώληση αναμνηστικών με θέμα τη μαφία, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα αρνητικά στερεότυπά της .

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, οι σικελικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα μπλουζάκια και οι κούπες που απεικονίζουν τον Μάρλον Μπράντο ως Ντον Βίτο Κορλεόνε, από τον κινηματογραφικό «Νονό» του Φράνσις Κόπολα, και τα κατασκευάσματα που ηρωοποιούν τις αιματηρές διαμάχες της σικελικής μαφίας, αμαυρώνουν τη φήμη του.

Πολλά από τα καινοτόμα αντικείμενα προς πώληση σε τουρίστες διαθέτουν καρτουνίστικες απεικονίσεις μαφιόζων, που φορούν μαύρους μπερέδες και ένα «lupara» –κυνηγετικό όπλο– κρεμασμένο στην πλάτη, όπως οι φρουροί του Μάικλ Κορλεόνε όταν κρυβόταν στη Σικελία, στην ταινία του Κόπολα.

Η πόλη του Αγκριτζέντο, ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού λόγω του κοντινού συγκροτήματος αρχαίων ελληνικών ναών, έχει αποφασίσει ότι πλέον τα καταστήματα δεν θα πωλούν τέτοια αναμνηστικά. Τα ερείπια στην Κοιλάδα των Ναών, λίγο έξω από την πόλη, λέγεται ότι είναι τα κορυφαία δείγματα αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής εκτός Ελλάδας και προσελκύουν τεράστιο αριθμό επισκεπτών από όλον τον κόσμο.

Ο δήμαρχος της πόλης, Φραντσέσκο Μιτσικέ, λέει ότι η πώληση προϊόντων με θέμα τη μαφία «εξευτελίζει την κοινότητα, η οποία εδώ και χρόνια έχει δεσμευτεί να διαδώσει την κουλτούρα της νομιμότητας». Ανακοίνωσε πως διέταξε την απαγόρευση «οποιουδήποτε είδους αντικειμένου που επαινεί ή αναφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή στη μαφία και στο οργανωμένο έγκλημα».

Η αστυνομία θα ελέγχει πλέον τα καταστήματα για να βεβαιωθεί ότι δεν πωλούν απαγορευμένα εμπορεύματα, ενώ πρόστιμα θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται. Παράλληλα με την απαγόρευση του Αγκριτζέντο, η κυβέρνηση του νησιού διέταξε τα αεροδρόμια να σταματήσουν να πωλούν αναμνηστικά της μαφίας.

Ο Αλεσάντρο Αρίκο, αρμόδιος σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης για τις μεταφορές και τις υποδομές, έγραψε στους διευθυντές των αεροδρομίων του Παλέρμο, της Κατάνια και του Τράπανι, καθώς και στα μικροσκοπικά νησιά Λαμπεντούζα και Παντελερία, δίνοντάς τους οδηγίες να εκκαθαρίσουν τα καταστήματα των τερματικών σταθμών από τέτοια προϊόντα.

Η Σικελία «οφείλει να διατηρήσει μια αξιοπρεπή εικόνα, απογυμνωμένη από τα συνηθισμένα αρνητικά στερεότυπα», ειδικά σε σημεία εισόδου όπως τα αεροδρόμια, λέει χαρακτηριστικά. «Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με την πώληση εμπορευμάτων και αναμνηστικών με θέμα τη μαφία στα καταστήματα και στις εμπορικές περιοχές των αεροδρομίων της Σικελίας».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σικελία επιχειρεί να περιορίσει την πώληση τέτοιων αντικειμένων. Πέρυσι η περιφερειακή κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης αντικειμένων με θέμα τη μαφία σε καταστήματα με είδη δώρων στα πορθμεία που εκτελούν δρομολόγια από και προς τη Σικελία.

Η Κόζα Νόστρα αποτελείται από έναν συνασπισμό οικογενειών και φατριών γνωστών στα ιταλικά ως «cosche» (συμμορίες), με την καθεμιά να έχει το μονοπώλιο δραστηριοποίησης σε καθορισμένες περιοχές, εμπλεκόμενη σε εμπορία ναρκωτικών, εκβιασμούς και πώληση προστασίας. Η σικελική μαφία πιστεύεται ότι ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, αν και ορισμένοι ειδήμονες θεωρούν ότι οι ρίζες της είναι ακόμα παλαιότερες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...