591
Ο Καραλής πραγματοποίησε ένα ιστορικό άλμα στην Πολωνία | REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Το πιο μεγάλο άλμα του «Μανόλο»

Sportscaster Sportscaster 26 Αυγούστου 2024, 16:59
Ο Καραλής πραγματοποίησε ένα ιστορικό άλμα στην Πολωνία
|REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Το πιο μεγάλο άλμα του «Μανόλο»

Sportscaster Sportscaster 26 Αυγούστου 2024, 16:59

Το ‘πε και το ‘κανε. «Αν πηδήσεις έξι μέτρα, μπαίνεις στο Πάνθεον. Θα είναι κάτι ιστορικό. Είμαι έτοιμος. Ξέρω ότι θα το κάνω, είμαι σίγουρος 100%».

Το είχε υποσχεθεί στις 5 Αυγούστου, με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες να κρέμεται στο στήθος του. Στον αμέσως επόμενο αγώνα του, την περασμένη Τετάρτη στο Diamond League της Λωζάνης, το καλύτερό του άλμα ήταν στα 5,82 μέτρα. Αλλά χθες (25/8), στο επόμενο μίτινγκ της σειράς, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Σιλεσία (Πολωνία), «πέταξε» πάνω από τα 6 μέτρα.

Διέλυσε το -δικό του- πανελλήνιο ρεκόρ (5,93), που είχε πετύχει τον Ιούνιο στον Βόλο. Εγινε ο πρώτος έλληνας επικοντιστής που έφτασε σε τέτοια ύψη. Και, ναι, μπήκε στο Πάνθεον του αγωνίσματος. Από τις 13 Ιουλίου του 1985, που ο τρομερός Σεργκέι Μπούμπκα «έσπασε το φράγμα» των 6 μέτρων, μόνο 28 αθλητές το είχαν κατορθώσει. Ο «Μανόλο» είναι ο 29ος αυτής της λίστας που άρχισε να γράφεται πριν από 39 χρόνια.

«Μου είχαν πει ότι οι μαύροι δεν κάνουν άλμα επί κοντώ. Τώρα είμαι ο πρώτος μαύρος άλτης με άλμα πάνω από τα έξι μέτρα! Μην εγκαταλείπετε ποτέ τα όνειρά σας», ήταν το συγκλονιστικό του μήνυμα στα social media, αμέσως μετά τον νέο του θρίαμβο. Δεν ήταν μόνο ανώνυμοι ρατσιστές, εκείνοι που τον αποθάρρυναν να ασχοληθεί με το σπορ, αλλά και ένας ομοσπονδιακός προπονητής στίβου που πληρωνόταν -τρομάρα του- για να καλλιεργήσει το ταλέντο του.

«Το άλμα επί κοντώ δεν είναι για τους μαύρους. Πάρε τη μάνα σου και πηγαίνετε στην Ουγκάντα», είχε πει στον νεαρό αθλητή του, ο οποίος τον είχε καταγγείλει για bullying δυο φορές. Την πρώτη, το 2017, η έγγραφη αναφορά ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι του ΣΕΓΑΣ. Στη δεύτερη, το 2019, υπήρχαν και μάρτυρες, αθλητές και αθλήτριες, που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του Καραλή. Αλλά ο προπονητής τιμωρήθηκε με αναστολή. Συνέχισε να εργάζεται και να πληρώνεται από την ομοσπονδία.

Η πραγματική του τιμωρία είναι αυτή που βιώνει σήμερα, παρακολουθώντας την «εκτόξευση» του παιδιού που με τόσο χυδαίο τρόπο απαξίωνε. Εφέτος τον είδε να κατακτά το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε επίπεδο Ανδρών. Υστερα, το πρώτο το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας στο επί κοντώ εδώ και 68 χρόνια (στο προηγούμενο, του Γιώργου Ρουμπάνη στους Αγώνες της Μελβούρνης, ο συνταξιούχος, πλέον, προπονητής ήταν δυο ετών). Και χθες, να αποδεικνύει ότι είναι ο πιο χαρισματικός έλληνας επικοντιστής.

Η πραγματική του τιμωρία είναι να βλέπει αυτό το υπέροχο άλμα του Καραλή,

από τον κοινωνικό αποκλεισμό, στις καρδιές των Ελλήνων. Που αγάπησαν τον «Μανόλο» για όσα πέρασε, όσα υπέμεινε, όσα κατόρθωσε με το κοντάρι και την πίστη του. Τον Μόντο Ντουπλάντις, που έκλεισε το πρόγραμμα στο Diamond League της Πολωνίας πετυχαίνοντας το 10ο παγκόσμιο ρεκόρ της καριέρας του (6.26μ.), τον θαυμάζουμε ως αθλητή – φαινόμενο. Τον Καραλή, περισσότερο ως χαρακτήρα. Ως μαχητή της ζωής. Αλήθεια, πόσα παιδιά θα άκουγαν τέτοια λόγια από το στόμα του προπονητή τους, θα έβλεπαν την ομοσπονδία απρόθυμη να του επιβάλει μια ουσιαστική ποινή, αλλά παρόλα αυτά θα έβρισκαν το κουράγιο να συνεχίσουν την προσπάθεια;

«Αγαπώ τη ζωή μου», έγραψε πριν από μερικές ώρες ο Καραλής στο Instagram, ποστάροντας στιγμιότυπα από το μίτινγκ της Πολωνίας. Δυο χρόνια μετά την ανάρτησή του στα social media, με την οποία είχε γνωστοποιήσει ότι θα απείχε για λίγο καιρό από την αγωνιστική δράση για να

ξαναβρεί το χαμόγελό του, νιώθει ευτυχισμένος. Κατάφερε κάτι πολύ σπουδαιότερο από το καλύτερο άλμα της καριέρας του: να σκοτώσει με το κοντάρι του το τέρας της κατάθλιψης.

Με τη χθεσινή του επίδοση προκρίθηκε για πρώτη φορά στον τελικό του Diamond League (13-14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες), όπου θα εμφανιστεί μαζί με τον καλό του φίλο, Μίλτο Τεντόγλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...