626
Ο Ερικσον σε αγώνα της Αγγλίας το καλοκαίρι του 2002 | REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Σβεν-Γκόραν Ερικσον: Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος προπονητής

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 15:30
Ο Ερικσον σε αγώνα της Αγγλίας το καλοκαίρι του 2002
|REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Σβεν-Γκόραν Ερικσον: Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος προπονητής

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 15:30

Σε ηλικία 76 ετών, και ύστερα από μία μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αγγλίας Σβεν-Γκόραν Έρικσον.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η οικογένειά του με μία λιτή ανακοίνωση: «Ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον απεβίωσε. Μετά από μακρά ασθένεια, ο SGE πέθανε κατά τη διάρκεια του πρωινού στο σπίτι του περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του» ανέφερε.

Ο Σουηδός έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 2001, προπονώντας τη λεγόμενη «χρυσή γενιά» παικτών, όπως οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Στίβεν Τζέραρντ, Γουέιν Ρούνεϊ και Φρανκ Λάμπαρντ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έκατσε επίσης στον πάγκο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων όπως η Μπενφίκα, η Ρόμα, η Φιορεντίνα, η Σαμπντόρια και η Λάτσιο.

Ο Έρικσον εγκατέλειψε τον ρόλο της Αγγλίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και αργότερα θα προπονούσε το Μεξικό και την Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς και τις αγγλικές ομάδες Μάντσεστερ Σίτι και Λέστερ.

H αποκάλυψη για το πρόβλημα της υγείας του είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Σουηδός δήλωσε πως πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και έχει έναν χρόνο ζωής στην καλύτερη περίπτωση. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχω μια ασθένεια που δεν είναι ιάσιμη. Όλοι μαντεύουν ότι πρόκειται για καρκίνο και έτσι είναι. Αλλά πρέπει να παλέψω όσο περισσότερο μπορώ», ανέφερε τότε για την υγεία του.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Amazon Prime με τίτλο «Sven», ο 76χρονος είχε στείλει μηνύματα ζωής ενώ στο τέλος είχε αποχαιρετήσει τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων είχε πει:

«Είχα μια καλή ζωή, ναι. Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε τη μέρα που θα τελειώσει η ζωή, όταν θα πεθάνουμε. Αλλά η ζωή έχει να κάνει και με τον θάνατο. Πρέπει να μάθεις να τον αποδέχεσαι για αυτό που είναι.

Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος, ο κόσμος θα πει ”Ναι, ήταν καλός άνθρωπος”, αλλά δεν θα το πουν όλοι αυτό. Ελπίζω ότι θα με θυμάστε ως έναν θετικό τύπο, που προσπαθούσε να κάνει ό, τι μπορούσε. Μην λυπάστε. Χαμογελάστε. Σας ευχαριστώ για όλα, προπονητές, παίκτες, το κοινό. Ήταν όλα φανταστικά. Φροντίστε τον εαυτό σας, φροντίστε τη ζωή σας και ζήστε την. Αντίο!»

Προπονητής της Λίβερπουλ για μια μέρα

Ο ίδιος ο Ερικσον είχε αποκαλύψει ότι το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει, κάποτε, προπονητής της Λίβερπουλ. Εργάστηκε σε δέκα χώρες (Σουηδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αγγλία, Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Φιλιππίνες), σε 13 συλλόγους και τέσσερις εθνικές ομάδες. Εγινε ο πρώτος ξένος στον οποίο η Αγγλία εμπιστεύτηκε την εθνική της. Κάθισε στον πάγκο δυο αγγλικών club: της Μάντσεστερ Σίτι και της Λέστερ. Αλλά ποτέ σε εκείνον των «Reds».

Το νεανικό όνειρο του Σβεν Γκόραν Ερικσον έμεινε ανεκπλήρωτο. Κι όταν, τον Ιανουάριο, έμαθε ότι δεν του απομένουν περισσότεροι από 12 μήνες ζωής (διαγνώστηκε με καρκίνο τελικού σταδίου στο πάγκρεας), αποφάσισε να μιλήσει (στο Sky News) και για το απωθημένο του: «Ο πατέρας μου, που είναι ακόμη ζωντανός, είναι οπαδός της Λίβερπουλ. Είμαι κι εγώ υποστηρικτής της – πάντα ήμουν. Είχα μια μεγάλη φιλοδοξία, να γίνω προπονητής αυτής της ομάδας, αλλά τώρα ξέρω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Εξακολουθώ, όμως, να την αγαπώ». 

Τελικά, οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας πραγματοποίησαν τη μεγάλη επιθυμία του κι έτσι τον Μάρτιο του 2024 ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον έκατσε στον πάγκο των Legends της Λίβερπουλ σε φιλικό ματς απέναντι σε αυτούς του Άγιαξ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...