731
| Shutterstock / Creative Protagon

Συγκλονιστική αγρυπνία για τα θύματα του «Bayesian»

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 14:42
|Shutterstock / Creative Protagon

Συγκλονιστική αγρυπνία για τα θύματα του «Bayesian»

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 14:42

Μια πόλη που ζει από το ψάρεμα και γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους της θάλασσας βυθίστηκε στο πένθος και θρήνησε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν «δικοί του», αλλά πέθαναν δίπλα του. Εκατοντάδες άνθρωποι στην πόλη της Σικελίας Πορτιτσέλο, κοντά στο σημείο όπου βυθίστηκε το βρετανικό σούπερ-γιοτ «Bayesian», με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, τέλεσαν μια αγρυπνία υπό το φως των κεριών για τα θύματα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την τραγωδία.

Ενα μεγάλο πλήθος παρακολούθησε τη λειτουργία στην εκκλησία της Maria Santissima del Lume, όπου ο βωμός είναι διακοσμημένος με μια γιγάντια εικόνα του Χριστού να αιωρείται πάνω από ψαράδες που σηκώνουν τα δίχτυα τους από δύο βάρκες.

Λίγες ημέρες μετά την τραγωδία, εκατοντάδες άνθρωποι στην πόλη της Σικελίας Πορτιτσέλο, τέλεσαν μια αγρυπνία για τα θύματα του «Bayesian» (palermotoday.it / Claudio Emmolo)

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, μια πομπή, με επικεφαλής εφήβους που κρατούσαν έναν ασημένιο σταυρό, προχώρησε στους δρόμους της πόλης προς την παραλία, κρατώντας κεριά και ψέλνοντας ευλογίες και προσευχές. Οι περαστικοί έκαναν το σημείο του σταυρού και έσκυψαν το κεφάλι τους.

Οι εκατοντάδες ντόπιοι σταμάτησαν σε ένα σημείο, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από εκεί που μεταφέρθηκαν οι σοροί του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, της έφηβης κόρης του Χάνα και των άλλων θυμάτων, αφότου ανασύρθηκαν από το ναυάγιο.

 

Στη συγκινητική τελετή, ο τοπικός ιερέας διάβασε τα ονόματα και των επτά θυμάτων της τραγωδίας (palermotoday.it / Claudio Emmolo)

Το πολυτελές γιοτ βυθίστηκε μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή, από όπου όλη η πόλη μπορούσε να το δει.

Στη συγκινητική τελετή, ο πατέρας Βιντσέντσο Μπουσέμι, ο τοπικός ιερέας, διάβασε τα ονόματα και των επτά θυμάτων της τραγωδίας.

«Είμαστε εδώ για να προσευχηθούμε για τα θύματα που ολοκλήρωσαν το επίγειο ταξίδι τους», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που περιλάμβανε δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αξιωματικούς της ακτοφυλακής και ντόπιους εθελοντές.

Καθώς το πλήθος απήγγειλε την Προσευχή του Κυρίου, έγινε ρίψη τεσσάρων στεφάνων στο νερό, με τα κύματα να τα τραβούν απαλά στη θάλασσα, προς το σημείο όπου το «Bayesian» βυθίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

«Αυτή είναι μια στιγμή προσευχής για να μνημονεύσει η κοινότητα τα θύματα. Η δική μας είναι μια κοινότητα που έχει αισθανθεί στο παρελθόν τον πόνο τραγωδιών όπως αυτή. Πολλοί άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ εργάζονταν στη θάλασσα», είπε ο πατέρας Μπουσέμι στην Telegraph.

«Για πολλούς ντόπιους, η τραγωδία του “Bayesian” ξυπνά μνήμες από απώλειες του παρελθόντος, ανοίγει παλιές πληγές. Υπάρχει τεράστια συμπάθεια για τα θύματα και τους συγγενείς τους. Οι άνθρωποι εδώ θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους».

Η Αννα Μαρία Βέλα, 51 ετών, είπε: «Ο σύζυγός μου είναι ψαράς. Ξέρω την αγωνία να τον περιμένω να βγει στη θάλασσα και να αναρωτιέμαι αν θα γυρίσει σπίτι».

Ο Τζουζέπε Ντ’ Αγκοστίνο, δήμαρχος του Πορτιτσέλο, είπε: «Είμαστε μια πόλη περίπου 12.000 κατοίκων και ο μισός πληθυσμός βασίζεται στο ψάρεμα. Είναι ο κύριος “εργοδότης” μας εδώ. Η τραγωδία έχει χτυπήσει σκληρά τους ανθρώπους».

Οι ιταλοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν το Σάββατο 24 Αυγούστου ότι ξεκίνησαν έρευνα για την τραγωδία, εξετάζοντας τα πιθανά αδικήματα πολλαπλής ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανατηφόρου ναυαγίου. Είπαν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και τόνισαν ότι κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη.

Ο καπετάνιος της θαλαμηγού, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, ο 51χρονος Τζέιμς Κάτφιλντ από τη Νέα Ζηλανδία, ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα και είναι πιθανό να ανακριθεί ξανά, μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα.

Οι επιζώντες επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Λιντς, Αντζελα Μπακάρες, έφυγαν από το ξενοδοχείο στο οποίο είχαν εγκατασταθεί, το Σάββατο, μεταβαίνοντας στο σπίτι τους με ιδιωτικά τζετ. Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι επιβάτες δεν είχαν καμία νομική υποχρέωση να παραμείνουν στην Ιταλία.

Οι νεκροτομές για τα θύματα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της τράπεζας Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, η σύζυγός του Τζουντι Μπλούμερ, ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η σύζυγός του Νέντα Μορβίλο, αλλά και ο σεφ του πλοίου, Ρεκάλντο Τόμας, θα διεξαχθούν σε νοσοκομείο του κοντινού Παλέρμο.

Οι εισαγγελείς ερευνούν το ενδεχόμενο ο καπετάνιος και το πλήρωμα να μην ειδοποίησαν τους επιβάτες τους ότι το γιοτ βυθιζόταν όταν χτυπήθηκε από σφοδρή καταιγίδα. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς έξι άτομα πέθαναν, ενώ όλο το πλήρωμα επέζησε, με εξαίρεση τον σεφ του πλοίου.

Τα δεδομένα από το Automatic Identification System (AIS) του πλοίου δείχνουν ότι υπήρξε μια περίοδος 16 λεπτών μεταξύ της καταιγίδας που έπληξε το Bayesian στις 3.50 π.μ. τη Δευτέρα και της βύθισης του πλοίου στις 4.06 π.μ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...