347
Μάταια ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Florion Goga

Κάιρο: Ακαρπες και πάλι οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 10:59
Μάταια ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Florion Goga

Κάιρο: Ακαρπες και πάλι οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 10:59

Το Ιράν δεν επιδιώκει να οξύνει την ένταση στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας στον ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, θα είναι «συγκεκριμένη και υπολογισμένη».

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τον φόνο του αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, με τον Αραγτσί να δηλώνει ότι επρόκειτο για «μια ασυγχώρητη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας του Ιράν».

«Το Ιράν δεν επιδιώκει να οξύνει την ένταση. Ωστόσο δεν τη φοβάται», τόνισε ο ιρανός υπουργός στον ιταλό ομόλογό του κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης της Τεχεράνης μετά τη δολοφονία του Χανίγια. Οι ΗΠΑ είχαν πει ότι οι Ιρανοί δεν θα προβούν σε αντίποινα, αν Ισραήλ και Χαμάς καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ομως, οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν δυο πηγές του Reuters στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο, δήλωσε ο Εζάτ Ρισκ, ένα από τα στελέχη της, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούσαν να επιτύχουν μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι απεσταλμένοι της Χαμάς «συνάντησαν τους αιγύπτιους και καταριανούς μεσολαβητές οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρισκ.

Η θέση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει αμετάβλητη, είπε: η Χαμάς θέλει «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (των ισραηλινών στρατευμάτων), την επιστροφή των εκτοπισμένων, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και μια συμφωνία ανταλλαγής» μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων και ομήρων στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς. «Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...