1031
Εκρηξη από ισραηλινό βομβαρδισμό στον Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, όπως φαίνεται από την Τύρο | REUTERS/Aziz Taher

Κλιμάκωση σε Ισραήλ και Λίβανο: Μαζικό «προληπτικό» πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ – θα χτυπούσε το Τελ Αβίβ

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2024, 11:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/08/2024, 18:10
Εκρηξη από ισραηλινό βομβαρδισμό στον Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, όπως φαίνεται από την Τύρο
|REUTERS/Aziz Taher

Κλιμάκωση σε Ισραήλ και Λίβανο: Μαζικό «προληπτικό» πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ – θα χτυπούσε το Τελ Αβίβ

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2024, 11:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/08/2024, 18:10

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν προληπτικά δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι εντόπισαν προετοιμασίες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ, όπου ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 48 ώρες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 100 αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ».

Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Κυριακής, το Ισραήλ χτύπησε νέους στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η τρομοκρατική οργάνωση ήταν έτοιμη να χτυπήσει το Τελ Αβίβ στις 5 το πρωί της Κυριακής, καθώς και άλλους στόχους στο κεντρικό Ισραήλ.

Drone της Χεζμπολάχ γίνεται κομμάτια από ισραηλινό αεροσκάφος – EPA/ATEF SAFADI

Η Χεζμπολάχ απάντησε με «επίθεση με μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ειδικά εναντίον «σημαντικού στρατιωτικού στόχου», χωρίς να διευκρινίσει ποιον, και κατόπιν πως ολοκλήρωσε την «πρώτη φάση» των αντιποίνων της για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, στο πλαίσιο της οποίας επλήγησαν 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ισχυρίστηκε.

Ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο, τα ξημερώματα της Κυριακής – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι IDF ανέφεραν πως οι περισσότεροι βομβαρδισμοί τους —έγιναν τουλάχιστον 40, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ— έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο προς το παρόν, διεμήνυσαν ωστόσο ότι θα πλήξουν οποιαδήποτε τοποθεσία θεωρούν απειλή. Πρόσθεσαν πως καταμέτρησαν «πάνω από 150» βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν και θεωρείται ως η καλύτερα εξοπλισμένη ένοπλη οργάνωση του κόσμου.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιnγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο παρακολουθεί την επιχείρηση των IDF στον Λίβανο, τα ξημερώματα της Κυριακής. Στην κορυφή του τραπεζιού, ο Χέρτζι Χαλέβι, αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου, έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών επιδρομών στις περιοχές Κουνίν Ρασφ, Ατ Ταΐρι, Μπέιτ Γιαχούν, Αλ Χαρντάλι, Ζάουταρ, Ικλίμ αλ Τούφα και αλ Ρεϊχάν, στον νότιο Λίβανο.

Νετανιάχου: «Οποιος μας κάνει κακό, του κάνουμε κακό»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό, του κάνουμε κακό», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο «εσωτερικό μέτωπο» —σε όλη την ισραηλινή επικράτεια— για 48 ώρες.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι πτήσεις που προγραμματίζονταν από αυτό προς άλλους προορισμούς θα αναβάλλονταν και ότι οι εισερχόμενες πτήσεις θα εκτρέπονταν, ωστόσο πριν από λίγο έκανε γνωστό πως η λειτουργία του συνεχίζεται ομαλά από τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ενα ισραηλινό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο – EPA/ATEF SAFADI

«Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.

Κάλεσε «οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ» να φύγει «αμέσως (…) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», συμπληρώνοντας πως «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Επτά «τρομοκράτες» νεκροί στον Λίβανο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ που είχε στόχο αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) στην κοινότητα Χιάμ» προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, διευκρίνισε το λιβανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI του Λιβάνου, χωρίς να διευκρινίσει αν ο νεκρός ήταν μαχητής ή άμαχος.

Πλήθος κόσμου το πρωί της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, προσπαθώντας να φύγει από τον Λίβανο – REUTERS/Mohamed Azakir

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε «σειρά ισραηλινών επιδρομών» στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, τουλάχιστον επτά μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Ενας νεκρός ισραηλινός στρατιωτικός

Ένα μέλος του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν «σε μάχη» στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

«Ο Νταβίντ- Μοσέ Μπεν- Σιτρίτ, ηλικίας 21 ετών, έπεσε στη μάχη στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη. Ωστόσο τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αυτός σκοτώθηκε όταν βρισκόταν σε πλοίο στα ανοικτά την ώρα που πύραυλος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτιζε drone που είχε εκτοξεύσει η Χεζμπολάχ.

Χεζμπολάχ: Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε για σήμερα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η επίθεσή του ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και ρουκετών, «ολοκληρώθηκε για σήμερα», σημειώνοντας ότι πέτυχε τους στόχους της.

Και η ζωή συνεχίζεται… Λουόμενοι σε παραλία της Τύρου στον Λίβανο, παρακολουθούν τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στο νότιο τμήμα της χώρας – REUTERS/Aziz Taher

«Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ όσον αφορά την αποτρεπτική δράση που διεξήγαγε (…) και την αποτυχία της επίθεσης της αντίστασης είναι κενοί», πρόσθεσε η τρομοκρατική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...