473
Μία αρκούδα απολαμβάνει τη δροσιά μίας λίμνης στη Σουηδία | EPA/Jonas Ekstromer

Σφαγή στη Σουηδία: Οι κυνηγοί σκότωσαν 152 αρκούδες σε δύο ημέρες

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 16:06
Μία αρκούδα απολαμβάνει τη δροσιά μίας λίμνης στη Σουηδία
|EPA/Jonas Ekstromer

Σφαγή στη Σουηδία: Οι κυνηγοί σκότωσαν 152 αρκούδες σε δύο ημέρες

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 16:06

Περισσότερες από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν τις πρώτες δύο ημέρες της ετήσιας κυνηγετικής περιόδου στη Σουηδία, καθώς εντείνονται οι διαμαρτυρίες οικολόγων και ακτιβιστών για τη σφαγή τους.

Η σουηδική κυβέρνηση εξέδωσε άδεια για τη θανάτωση 486 αρκούδων στο φετινό κυνήγι, που ισοδυναμεί με περίπου το 20% του υπόλοιπου πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα.

Πέρυσι, είχαν σκοτώσει 722 αρκούδες, ένα αρνητικό ρεκόρ.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης -τη δεύτερη μέρα του κυνηγιού- 152 αρκούδες είχαν ήδη σκοτωθεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας.

Το κυνήγι τους έχει γίνει το επίκεντρο αυξανόμενης διαμάχης και φέτος ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία συνόδευσε τους κυνηγούς εν αναμονή διαδηλώσεων στις περιοχές τους.

Οπως σημείωσε ο Guardian, ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοβόρων, μιας ομάδας υπέρ της άγριας ζωής, είπε: «Οι σύγχρονες μέθοδοι κυνηγιού καθιστούν εξαιρετικά εύκολο να σκοτώσεις μια αρκούδα –θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με ξεκάθαρη σφαγή».

Οι αστυνομικοί περιπολούν τα δάση πεζή και με drones εν μέσω ανησυχιών ότι οι άδειες θα προκαλέσουν διαμαρτυρίες και επεισόδια.

«Θεωρήσαμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου», δήλωσε ο Γιόακιμ Λούντκβιστ αστυνομικός και «συντονιστής άγριας ζωής» για τη βόρεια Σουηδία. «Είχαμε αύξηση των διαδηλωτών για το κυνήγι λύκων νωρίτερα φέτος».

Ο Μάγκνους Γιένσεν, σύμβουλος στη Σουηδική Κυνηγετική Ενωση στο Φάλουν, είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αίσθηση απειλής από τους διαδηλωτές. Φέτος, δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση φόβου».

Οι καφέ αρκούδες κόντεψαν να εξαφανιστούν στη Σουηδία τη δεκαετία του 20 λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού, αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση στη συνέχεια, ο πληθυσμός ανέκαμψε στο μέγιστο των 3.300 το 2008.

Εάν οι κυνηγοί συνεχίσουν να σκοτώνουν αρκούδες με παρόμοιο ρυθμό το επόμενο έτος, η χώρα θα απέχει ένα μόλις χρόνο από τον ελάχιστο αριθμό των 1.400, που θεωρείται απαραίτητο από τη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος για τη διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού.

Το 2023, η Σουηδία πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη εποχή, με στόχο να εξοντώσει 75 από έναν απειλούμενο πληθυσμό μόλις 460 λύκων.

Οι οικολόγοι ανησυχούν ότι αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, το κυνήγι μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νορβηγικές περιβαλλοντικές ομάδες απηύθυναν έκκληση στις σουηδικές αρχές σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές να απορρίψουν τις άδειες για τη θανάτωση των αρκούδων, με το επιχείρημα ότι απειλούσαν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και στις δύο χώρες. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Ο Τρουλς Γκούλοβσεν, επικεφαλής του Νορβηγικού Οργανισμού για τη Διατήρηση της Φύσης, δήλωσε ότι «ανησυχούν πολύ με αυτή τη σφαγή. Είναι μια σημαντική και αρκετά δραματική μείωση του πληθυσμού της σκανδιναβικής καφέ αρκούδας. Τώρα που η Σουηδία μειώνει σοβαρά το απόθεμά της, θα επηρεάσει τη δυνατότητα επιβίωσης ολόκληρου του σκανδιναβικού πληθυσμού».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός των αρκούδων, πρέπει να θανατώνονται μόνο 250 ετησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...