888
O γιος της Αντζελα Στίβενς, Μπρετ, αυτοκτόνησε μαζί με μια γυναίκα με την οποία είχε έρθει σε επαφή μέσω αγγελίας σε ιστότοπο υπέρ των αυτοκτονιών | ITV News video/CreativeProtagon

«Σύντροφοι στην αυτοκτονία»: Αναζητώντας παρέα στον θάνατο

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 14:32
O γιος της Αντζελα Στίβενς, Μπρετ, αυτοκτόνησε μαζί με μια γυναίκα με την οποία είχε έρθει σε επαφή μέσω αγγελίας σε ιστότοπο υπέρ των αυτοκτονιών
|ITV News video/CreativeProtagon

«Σύντροφοι στην αυτοκτονία»: Αναζητώντας παρέα στον θάνατο

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 14:32

Περισσότερα από 700 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημοσιεύσει «αγγελίες» σε έναν ιστότοπο υπέρ των αυτοκτονιών, αναζητώντας κάποιον που θα είναι πρόθυμος να πεθάνει μαζί τους, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Ο ιστότοπος, ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν κατονομάζεται, έχει μια ενότητα μόνο για μέλη, τα οποία μπορούν να αναζητήσουν «σύντροφο αυτοκτονίας».

Η έρευνα του BBC διαπίστωσε επίσης ότι διάφορα «αρπακτικά» χρησιμοποιούν τον ιστότοπο για να στοχεύσουν ευάλωτες γυναίκες.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο 28χρονος γιος της Αντζελα Στίβενς, Μπρετ, έφυγε από το σπίτι του στα Μίντλαντς, με προορισμό τη Σκωτία, προκειμένου να συναντήσει μια γυναίκα με την οποία είχε έρθει σε επαφή στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Το ζευγάρι νοίκιασε ένα Airbnb και εκεί αυτοκτόνησαν μαζί.

Μετά τον θάνατο του γιου της η Στίβενς έχει περάσει χρόνια ερευνώντας τον ιστότοπο υπέρ των αυτοκτονιών και ειδικότερα το τμήμα αναζήτησης συντρόφων. «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος» λέει. Το συγκρίνει με μια σκοτεινή έκδοση μιας εφαρμογής γνωριμιών.

Το συγκεκριμένο τμήμα του ιστοτόπου ενθαρρύνει τους χρήστες να τερματίσουν τη ζωή τους και παρέχει οδηγίες για το πώς να το κάνουν. Η έρευνα του BBC βρήκε περισσότερες από 5.000 αναρτήσεις στο τμήμα αυτό, από ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

Μια άλλη έρευνα του BBC, τον περασμένο Μάρτιο, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 130 Βρετανοί μπορεί να έβαλαν τέλος στη ζωή τους μετά τη χρήση μιας χημικής ουσίας που προωθεί ο ιστότοπος. Η ομάδα του BBC δημιούργησε έναν ανώνυμο λογαριασμό και ανέλυσε τον αριθμό και το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Τα μέλη δημοσιεύουν την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία τους και την προτιμώμενη μέθοδο θανάτου, αναζητώντας κάποιον να πεθάνει μαζί τους.

Η αδελφή της Ελεν Κάιτ, Λίντα, έβαλε μια αγγελία αναζητώντας σύντροφο, το 2023. Είναι ένα φόρουμ που «αναζητά απελπισμένες ψυχές», λέει η Ελεν. «Το τμήμα των συντρόφων βάζει τους ανθρώπους σε έναν αναπόδραστο δρόμο προς τον θάνατο».

«Είμαι 54, γυναίκα, με έδρα κοντά στο Λονδίνο» έγραψε η Λίντα. «Μπορώ να ταξιδέψω και θα μπορούσα να πληρώσω για ένα ξενοδοχείο. Προφανώς, θα ήταν καλό να συζητήσουμε πρώτα».

Η Λίντα επικοινώνησε με έναν άνδρα μέσω του τμήματος των συντρόφων και τον συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο στο Ρόμφορντ, στο Ανατολικό Λονδίνο. Κατανάλωσαν μια τοξική χημική ουσία και πέθαναν μαζί την 1η Ιουλίου 2023. Η Ελεν λέει ότι η Λίντα βρέθηκε «νεκρή δίπλα στο σώμα ενός εντελώς ξένου άνδρα». Πιστεύει ότι κάθε ημέρα, «αθώα θύματα που αναζητούν υποστήριξη παγιδεύονται» από το φόρουμ, «ανεμπόδιστα από τις αρχές».

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η άλλη αδελφή της Ελεν, η Σάρα, συντετριμμένη από την απώλεια της Λίντα, μπήκε επίσης στο φόρουμ, κατάπιε την ίδια τοξική χημική ουσία και πέθανε.

Μια περαιτέρω, ακόμη πιο ανησυχητική πτυχή του τμήματος των συντρόφων του συγκεκριμένου ιστοτόπου ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της έρευνάς του BBC.

Διάφορα «αρπακτικά» φαίνεται να το χρησιμοποιούν για να στοχεύσουν ευάλωτα και αυτοκτονικά άτομα, ειδικά γυναίκες. Το 2022, ένα δικαστήριο στη Γλασκώβη άκουσε πως ο 31χρονος Κρεγκ Μακ Ιναλι είχε απαντήσει σε μια σειρά αγγελιών στο φόρουμ των συντρόφων, στις οποίες νεαρές γυναίκες αναζητούσαν κάποιον για να πεθάνουν μαζί του.

Επεισε μία από αυτές, μια ευάλωτη 25χρονη, να πάει στο διαμέρισμά του και να αυτοκτονήσουν μαζί. Ο Μακ Ιναλι τη στραγγάλιζε επανειλημμένως, σε σημείο που έχασε τις αισθήσεις της. Συνελήφθη στο σπίτι του, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε προσφέρει παρόμοιες «συμβουλές και βοήθεια» σε άλλες αυτοκτονικές νεαρές γυναίκες. Τις είχε γνωρίσει όλες στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Μία από αυτές ήταν η 22χρονη ρουμάνα φοιτήτρια Ρομπέρτα Μπάρμπος. Σε μηνύματα που είδε το BBC, ο Μακ Ιναλι έγραφε στην Μπάρμπος ότι είχε «πολύ μεγάλη πείρα» και της υποσχόταν ότι θα έμενε μαζί της «σε όλη τη διαδρομή» προς τον θάνατο. Εκείνη συνάντησε τον Μακ Ιναλι μία φορά και στη συνέχεια αρνήθηκε να τον ξαναδεί. Τελικά αυτοκτόνησε μόνη της τον Φεβρουάριο του 2020.

«Είναι σαν κάτι από ταινία τρόμου, από έναν άλλο κόσμο» είπε η μητέρα της Ρομπέρτα, Μαρία Μπάρμπος. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα υπήρχε καν ένας ιστότοπος σαν αυτόν. Είναι άρρωστα μυαλά».

Στον Μακ Ιναλι επιβλήθηκε ισόβιος περιορισμός (OLR), ποινή που επιβάλλεται στη Σκωτία για σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικής και βίαιης προσβολής, με εξαίρεση τον φόνο. Σύμφωνα με τους όρους της, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και τριών μηνών, καθώς και σε επίβλεψη για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τα τελευταία δύο χρόνια ορισμένοι χρήστες του φόρουμ είχαν ταξιδέψει ακόμη και στο εξωτερικό για να συναντήσουν συντρόφους αυτοκτονίας. Το ΒΒC διαπίστωσε δύο περιπτώσεις όπου άνδρες από τις ΗΠΑ ταξιδέψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντήσουν και να «βοηθήσουν» ευάλωτες νεαρές γυναίκες στην αυτοκτονία τους.

Σε μια περίπτωση, ένας άνδρας από τη Μινεσότα πέταξε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έμεινε σε ξενοδοχείο για περισσότερο από μια εβδομάδα μαζί με μια 21χρονη γυναίκα που είχε γνωρίσει στον ιστότοπο. Την 11η μέρα που έμειναν μαζί, η νεαρή γυναίκα κατάπιε μια τοξική χημική ουσία και πέθανε.

Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι κοιμόταν όταν εκείνη έλαβε την ουσία και κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μόλις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. Συνελήφθη και ανακρίθηκε από την αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες και του επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι του.

Επίσης, ένας άνδρας από τη Φλόριντα πιστεύεται ότι κανόνισε να συναντήσει τέσσερα άτομα με τα οποία είχε επικοινωνήσει στον ιστότοπο, ένα από αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια περίπτωση προσέφερε όπλο σε μια γυναίκα στις ΗΠΑ. Εντοπίστηκε από την αστυνομία πριν προλάβει να πραγματοποιήσει το σχέδιο αυτοκτονίας της.

Αυτός ο άνδρας παραδέχτηκε επίσης ότι στο Λονδίνο γνώρισε μια νεαρή Βρετανίδα σε ένα ξενοδοχείο. Δεν είναι γνωστό ποια ήταν αυτή η γυναίκα ή τι της συνέβη. Ο άνδρας δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...