897
Στις φλόγες το ρωσικό οχηματαγωγό στο λιμάνι του Καφκάζ | Social media video via Reuters

Νέο πλήγμα των Ουκρανών στο λιμάνι του Καφκάζ – προελαύνουν οι Ρώσοι στο Ποκρόφσκ

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 11:45
Στις φλόγες το ρωσικό οχηματαγωγό στο λιμάνι του Καφκάζ
|Social media video via Reuters

Νέο πλήγμα των Ουκρανών στο λιμάνι του Καφκάζ – προελαύνουν οι Ρώσοι στο Ποκρόφσκ

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 11:45

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι κατέστρεψε ένα οχηματαγωγό στο ρωσικό λιμάνι Καφκάζ, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά καυσίμων και όπλων στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι έχει ξεσπάσει φωτιά μετά την ουκρανική επίθεση που εξαπολύθηκε την Πέμπτη εναντίον της νότιας ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ. Σύμφωνα με το  πρακτορείο TASS, η πυρκαγιά στο λιμάνι δεν έχει κατασβεστεί ακόμη.

«Ακόμη ένας αναμφισβήτητα στρατιωτικός στόχος καταστράφηκε. Χρησιμοποιούνταν για να παρέχει καύσιμα στους εισβολείς. Το οχηματαγωγό βυθίστηκε και αυτό το λιμάνι (το Καφκάζ) δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να απομακρυνθεί», δήλωσε ο Ντμίτρο Πλετεντσούκ εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Το οχηματαγωγό μετέφερε 30 δεξαμενές καυσίμων, επεσήμανε ο Φιόντορ Μπαμπενκόφ επικεφαλής της περιοχής Τεμριούκ, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω της επίθεσης και τελικά βυθίστηκε.

Το λιμάνι Καφκάζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που διαθέτει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Μέσω του λιμανιού διακινούνται πλοία που χρησιμοποιούνται τόσο για εξαγωγές όσο και για προμήθειες καυσίμων στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Ουκρανική επίθεση στο Γκλούσκοβο του Κουρσκ – Ukraine’s Air Force Commander Mykola Oleshchuk/via REUTERS

Παράλληλα, την Πέμπτη, η Ουκρανία διενήργησε επίθεση με drone στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαρίνοφκα στη νότια ρωσική περιφέρεια του Βόλγκογκραντ, πλήττοντας αποθηκευτικό χώρο για καύσιμα και βόμβες ολίσθησης.

Ο ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ δήλωσε πως ξέσπασε πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή μετά τη συντριβή ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Οι Ουκρανοί είπαν πως η επίθεση εντάσσεται στην εκστρατεία ουκρανικών πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά αεροδρόμιο που χρησιμοποιούνται συχνά από πολεμικά αεροσκάφη για να διενεργούν επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

«Επίθεση» σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για απόπειρα επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο συνιστά «ενέργεια πυρηνικής τρομοκρατίας», όπως τη χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μερικές ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την κατηγορία αυτή που διατυπώνει για δεύτερη φορά η Μόσχα σε διάστημα δύο ημερών.

Νωρίτερα σήμερα το TASS μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή, ότι ένα ουκρανικό drone αποπειράθηκε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη διάρκεια της νύχτας και διευκρίνισε ότι καταρρίφθηκε κοντά σε χώρο αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή λεπτομέρειες για το φερόμενο περιστατικό.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε στη συνέχεια δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία αυτό συνιστά «ενέργεια πυρηνικής τρομοκρατίας» που απαιτεί άμεση απάντηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός έχει ζητήσει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί πυρηνικό ατύχημα.

Κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Παράλληλα η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός που ελέγχεται από τη Ρωσία στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας λειτουργεί κανονικά, αφού τα αυτόματα συστήματά του απενεργοποίησαν μια γραμμή υψηλής τάσης.

Ο πυρηνικός σταθμός που βρίσκεται σε αδράνεια, στηρίζεται στην ενέργεια που λαμβάνει έξωθεν για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας των αντιδραστήρων του. Η Rosatom διευκρίνισε ότι ενέργεια παρέχεται στον σταθμό μέσω άλλης γραμμής υψηλής τάσης.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή 53 επιθέσεις κατά εχθρικών θέσεων στο μέτωπο του Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα πιέζει για να καταλάβει τη στρατηγική πόλη, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η κατάληψη της πόλης Ποκρόφσκ, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν σταθερά, παραμένει ο κύριος στόχος των ρωσικών προσπαθειών στην Ουκρανία.

Μία ουκρανή διασώστρια μεταφέρει στην αγκαλιά της ένα αγοράκι, καθώς οι κάτοικοι στην περιοχή του Ποκρόφσκ απομακρύνονται – REUTERS

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα ακόμη χωριό κοντά στην ουκρανική πόλη, οι κάτοικοι της οποίας είχαν κληθεί να την εγκαταλείψουν ενόψει της προσέγγισης των ρωσικών στρατευμάτων, που βρίσκονται τώρα σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.

«Χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες των μονάδων του σχηματισμού του Κέντρου, η κοινότητα Μετζοβέ (…) “απελευθερώθηκε”», ανέφερε στην καθημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει το ένα μετά το άλλο χωριό σε αυτόν τον τομέα του μετώπου, απειλώντας το Ποκρόφσκ, μια πόλη περίπου 53.000 κατοίκων που βρίσκεται σε μια σημαντική οδό που οδηγεί προς ισχυρές θέσεις υπό ουκρανικό έλεγχο.

Παρόλο που ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε επίθεση στις 6 Αυγούστου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όμως το επίκεντρο των μαχών παραμένει στην ουκρανική βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς (ανατολικά), όπου οι Ρώσοι έχουν πλεονέκτημα, καθώς είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και υπερτερούν σε αριθμό.

Έτσι, μέχρι στιγμής, η επίθεση στη Ρωσία δεν φαίνεται να έχει επιτρέψει να μειωθεί η ρωσική δύναμη στο Ποκρόφσκ, όπως προσδοκούσαν οι ουκρανικές αρχές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αλλού στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στην κοινότητα Νιου Γιορκ –συμβολικής σημασίας λόγω του ονόματός της– στην περιοχή του Τόρετσκ. Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχε καταλάβει την κοινότητα αυτή, αλλά το Κίεβο δεν το επιβεβαίωσε.

Ακόμα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 14 από τα 16 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις σε επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας.

«Τα συστήματά μας αντιαεροπορικής άμυνας επιχείρησαν στις περιφέρειες Τσερκάσι, Κιροβοχράντ, Πολτάβα και Σούμι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...