827
Διμέτωπο αγώνα έδωσε την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης και όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια | INTIMEnews

Ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ σε σφοδρή καταιγίδα: Ανοιξε η αυλαία της τελικής ρήξης

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 09:44
Διμέτωπο αγώνα έδωσε την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης και όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια
|INTIMEnews

Ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ σε σφοδρή καταιγίδα: Ανοιξε η αυλαία της τελικής ρήξης

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2024, 09:44

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους. Οποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο».

Tάδε έφη ο Στέφανος Κασσελάκης, ανεμοδαρμένος από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος αφενός με την ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τον Παύλο Πολάκη και αφετέρου τους «συνήθεις αντιπάλους», τους «87» ή αλλιώς «φρουρά Τσίπρα», με τους οκτώ εκπροσώπους τους στο Οργανο να αποχωρούν επιδεικτικά από τη συνεδρίαση.

Και αν με τον αψύ Σφακιανό που αδυνατεί να χωνέψει τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (αλλά βεβαίως όχι –πώς θα ήταν άλλωστε δυνατόν– από το κόμμα) επικράτησε τελικά η λογική «κάτσε Παύλο να τα βρούμε», με τους «87»  τα πράγματα θυμίζουν το ναυάγιο του Βayesian: σφοδρή καταιγίδα και βύθιση μέσα σε λίγα λεπτά (άντε ημέρες στην περίπτωση της Κουμουνδούρου).

Ετσι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εξελίχθηκε σε άνοιγμα της αυλαίας της νέας –και τελικής (αφού δεν έχει μείνει και κανείς άλλος)– διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση των οκτώ εκπροσώπων των «87» να αποχωρήσουν στο τέλος της συνεδρίασης μεταφράστηκε από τους ρεπόρτερ του ΣΥΡΙΖΑ ως μία προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τη ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του, επιχειρώντας παράλληλα να τραβήξουν μαζί τους το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ.

Επόμενη μάχη –τελική ή μη, θα δείξει– η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος στις 3-6 Οκτωβρίου.

Πολάκης πρόεδρος; Σε τι;

Οσο για τον Παύλο Πολάκη που σήκωσε παντιέρα αμφισβήτησης κατά του προέδρου που ίδιος ανέδειξε και πριμοδότησε στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και να διεκδικούσε την προεδρία όπως τον καλούν να κάνει οι πάντα ένθερμοι υποστηρικτές-ακόλουθοί του στα social media, θα έχει μείνει σε ένα λειψό κόμμα αφού θεωρείται βέβαιο ότι η ομάδα Τσίπρα θα έχει κλείσει πίσω της την πόρτα της εξόδου, δεδομένου ότι όλα τα στελέχη της έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους προ πολλού με τον κρητικό βουλευτή.

Ενδεικτική του κλίματος, η αντίδραση Πολάκη όταν η Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι δεν συμφωνεί με την εσωστρέφεια και τις διαγραφές:

«Το λες εσύ Ολγα, που μίλησες για μισή διαγραφή όταν με έβγαλαν από την ΚΟ, αλλά παρέμεινα μέλος του κόμματος και ζήτησες να γίνει ολόκληρη;» διερωτήθηκε με αγανάκτηση.

Οσο πάντως και να θέλει ο ίδιος να αποδώσει πολιτικά ή έστω κομματικά χαρακτηριστικά στην αντίδρασή του, η αμφισβήτηση που εξέφρασε ανοικτά ο –και καλά– ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων στο πρόσωπο του προέδρου, πηγάζει από καθαρά προσωπικά ελατήρια.

Γιατί ο Παύλος Πολάκης –όπως διαφαίνεται και σε όλες τις πύρινες αναρτήσεις του εσχάτως– δεν συγχωρεί στον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν τον στήριξε εξαρχής και αποφασιστικά στην κόντρα του με τη «συντρόφισσα» βουλευτή Αθηνά Λινού.

«Αν για οποιονδήποτε βουλευτή της ΝΔ. είχαμε αποκαλύψει ανάλογα πράγματα, θα ζητούσαμε τη διαγραφή του και από την ΚΟ και από μέλος του κόμματος», φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι προτιμά να μη σηκώσει το γάντι και δείχνοντας κατανόηση στις διαμαρτυρίες Πολάκη, προανήγγειλε ουσιαστικά ότι κάποια στιγμή θα κάτσουν κάτω να τα βρουν (γιατί αν χάσει και τον Πολάκη, θα μείνει με τον ναύαρχο Αποστολάκη χωρίς «φρουρά» στην Κουμουνδούρου).

«Δεν θα σηκώσω το γάντι, δεν θα ταλαιπωρήσω άλλο το κόμμα. Όποιος θέλει, ας κινήσει τις διαδικασίες. Αλλά εγώ δεν θα τα βροντήξω ποτέ», ήταν το καταληκτικό μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει, όντας σε συμπληγάδες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναφέρεται: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Με άλλα λόγια αν ο Πολάκης επιμείνει στην ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας, θα πρέπει στις 7-8 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, να αμφισβητήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας πρόταση μομφής.

Τι λένε στο Μαξίμου

Σε όλα αυτά τα περιπετειώδη, έχει αρχίσει να σχηματίζεται και η θέση της κυβέρνησης που μάλλον τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση μπροστά στη νέα τρικυμία που περνάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό βέβαια δεν εκφράζεται ούτε καν ανεπίσημα, ωστόσο διάχυτη είναι πια η πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί πια να ανακάμψει, πόσο μάλλον να αποτελέσει  πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση, γράφει η «Καθημερινή», στρέφουν το βλέμμα τους και προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη τον Οκτώβριο θα έχει είτε νέο αρχηγό είτε αναβαπτισμένο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η γενική αίσθηση στο Μαξίμου είναι πως οι βασικές υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ –Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Δούκας– έχουν όλες μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο από τον Στέφανο Κασσελάκη και ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση το φθινόπωρο.

Οσον αφορά την παρασκηνιακή συζήτηση για το ποιον προτιμάει το Μαξίμου για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, απάντηση δεν υπάρχει. Οπως έλεγε στην εφημερίδα κυβερνητική πηγή, όλοι οι υποψήφιοι έχουν και τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, και «όποιος κι αν εκλεγεί, έχουμε πολλά όπλα να τον αντιμετωπίσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...