2480
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατευθύνεται στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου τον Μάρτιο του 2018, για μια συζήτηση με την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι | Leon Neal/Getty Images

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ο πρίγκιπας που θέλει να γίνει Μέγας Αλέξανδρος

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 14:57
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατευθύνεται στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου τον Μάρτιο του 2018, για μια συζήτηση με την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι
|Leon Neal/Getty Images

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ο πρίγκιπας που θέλει να γίνει Μέγας Αλέξανδρος

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 14:57

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ, γνωστός ως Αμπντάλα, ο 90χρονος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, πέθαινε στο νοσοκομείο. Ο ετεροθαλής αδελφός του, Σαλμάν, επρόκειτο να γίνει βασιλιάς και ο αγαπημένος γιος του Σαλμάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προετοιμαζόταν ήδη για την εξουσία. Ενα νέο ντοκιμαντέρ του ΒΒC ρίχνει φως στην αινιγματική και αδίστακτη προσωπικότητα του ανθρώπου που είναι γνωστός με τα αρχικά του: MBS.

Ο πρίγκιπας, μόλις 29 ετών τότε, είχε μεγάλα σχέδια για το βασίλειό του, τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά φοβόταν ότι οι συνωμότες μέσα στην ίδια τη βασιλική οικογένεια θα μπορούσαν τελικά να κινηθούν εναντίον του. Ετσι, ένα βράδυ εκείνου του μήνα κάλεσε έναν ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας στο παλάτι, αποφασισμένος να κερδίσει την πίστη του.

Ο αξιωματούχος Σαάντ αλ-Τζαμπρί διατάχθηκε να αφήσει το κινητό του τηλέφωνο σε ένα τραπέζι έξω από το γραφείο του Μπιν Σαλμάν. Το ίδιο έκανε και εκείνος. Οι δυο άνδρες ήταν πλέον μόνοι. Ο νεαρός πρίγκιπας φοβόταν τόσο πολύ τους κατασκόπους του παλατιού που έβγαλε την πρίζα από τον τοίχο, αποσυνδέοντας το μοναδικό σταθερό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον Τζαμπρί, ο Μπιν Σαλμάν τού μίλησε στη συνέχεια για το πώς θα «ξυπνούσε το βασίλειό του από τον βαθύ λήθαργο», επιτρέποντάς του να πάρει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια σκηνή. Πουλώντας ένα μερίδιο στην κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Aramco, την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, θα άρχιζε να απελευθερώνει την οικονομία του από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Θα επένδυε δισεκατομμύρια σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ταξί Uber. Στη συνέχεια, δίνοντας στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας την ελευθερία να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, θα δημιουργούσε έξι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Εκπληκτος ο Τζαμπορί ρώτησε τον πρίγκιπα για την έκταση της φιλοδοξίας του. «Εχετε ακούσει για τον Μέγα Αλέξανδρο;» απάντησε εκείνος. Η συζήτηση έκλεισε εκεί. Μια μεταμεσονύκτια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα είχε διαρκέσει τρεις. Ο Τζαμπρί έφυγε από το δωμάτιο και βρήκε πολλές αναπάντητες κλήσεις στο κινητό του, από συναδέλφους του που ανησυχούσαν για την πολύωρη εξαφάνισή του.

Η ιστορία της εκπληκτικής ανόδου στην εξουσία του ανθρώπου που διοικεί τη Σαουδική Αραβία, ξεκινώντας από το πώς ξεπέρασε εκατοντάδες αντιπάλους του για να γίνει διάδοχος, αποτελεί το αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας από την ομάδα ντοκιμαντέρ του BBC – στην οποία, ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει η κυβέρνηση της χώρας. Οι ερευνητές μίλησαν όμως με σαουδάραβες φίλους και αντιπάλους του Μπιν Σαλμάν, καθώς και με ανώτερους Δυτικούς κατασκόπους και διπλωμάτες. Το ντοκιμαντέρ τιτλοφορείται «The Kingdom: The World’s Most Powerful Prince» (Το Βασίλειο: Ο Πιο Ισχυρός Πρίγκιπας του κόσμου).

Ο Μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο του 2022 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας (Royal Court of Saudi Arabia / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Ο Σαάντ αλ-Τζαμπρί βρισκόταν τόσο ψηλά στον μηχανισμό ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας ώστε ήταν φίλος με τους επικεφαλής της CIA και της MI6. Αν και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τον έχει αποκαλέσει «απαξιωμένο πρώην αξιωματούχο», είναι ο πιο καλά ενημερωμένος σαουδάραβας αντιφρονών που τόλμησε να μιλήσει για το πώς ο διάδοχος του θρόνου κυβερνά τη Σαουδική Αραβία. Η πολύ σπάνια συνέντευξη που έδωσε στο BBC είναι γεμάτη εκπληκτικές λεπτομέρειες.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει νέο φως στα γεγονότα που έχουν κάνει τον Μπιν Σαλμάν διαβόητο, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 και της έναρξης του καταστροφικού πολέμου στην Υεμένη.

Με τον πατέρα του ολοένα και πιο αδύναμο, ο 38χρονος Μπιν Σαλμάν είναι σήμερα de facto υπεύθυνος για τη χώρα του, τη γενέτειρα του Ισλάμ και μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Εχει αρχίσει να εκτελεί πολλά από τα πρωτοποριακά σχέδια που περιέγραψε στον Σαάντ αλ-Τζαμπρί, ενώ έχει κατηγορηθεί για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της ελευθερίας του λόγου, της ευρείας χρήσης της θανατικής ποινής και της φυλάκισης ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο πρώτος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπν Σαούντ, απέκτησε τουλάχιστον 42 γιους, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του πρίγκιπα, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Το στέμμα παραδοσιακά μεταβιβαζόταν μεταξύ αυτών των γιων. Οταν δύο γιοι πέθαναν ξαφνικά, το 2011 και το 2012, ο Σαλμάν ανέβηκε σκαλοπάτια στη γραμμή της διαδοχής.

Οι Δυτικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, ανάμεσα στα όσα κάνουν είναι να ψάχνουν να βρουν ποιος θα είναι ο επόμενος βασιλιάς. Σε εκείνο το στάδιο ο Μπιν Σαλμάν ήταν τόσο νέος και άγνωστος που δεν βρισκόταν καν στο ραντάρ τους.

«Μεγάλωσε σε σχετική αφάνεια» λέει στο BBC ο σερ Τζον Σόουερς, επικεφαλής της MI6 μέχρι το 2014. «Δεν προβλεπόταν να ανέλθει στην εξουσία». Ο διάδοχος μεγάλωσε σε ένα παλάτι όπου η κακή συμπεριφορά είχε ελάχιστες έως καμία συνέπεια. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τη διαβόητη συνήθειά του να μη σκέφτεται τον αντίκτυπο των αποφάσεών του έως ότου τις πάρει.

Ο Μπιν Σαλμάν ακούστηκε για πρώτη φορά στο Ριάντ στα τέλη της εφηβείας του, όταν του δόθηκε το παρατσούκλι «Αμπού Ρασάρα», που σημαίνει «Πατέρας της Σφαίρας», επειδή φέρεται να έστειλε ταχυδρομικά μια σφαίρα σε έναν δικαστή που είχε αποφανθεί εναντίον του σε δικαστική διαμάχη ιδιοκτησίας.

«Είχε επιδείξει αρκετή σκληρότητα», παρατηρεί ο Σόουερς. «Δεν του αρέσει να τον κοροϊδεύουν. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπόρεσε να οδηγήσει σε αλλαγές που κανένας άλλος ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δεν κατόρθωσε να επιφέρει».

Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών, λέει ο πρώην επικεφαλής της MI6, ήταν η διακοπή της σαουδαραβικής χρηματοδότησης τζαμιών και θρησκευτικών σχολείων στο εξωτερικό, που έγιναν φυτώρια για τον ισλαμιστικό τζιχαντισμό. Αυτό έχει τεράστιο όφελος για την ασφάλεια της Δύσης.

Η μητέρα του Μπιν Σαλμάν, Φάχντα, προέρχεται από μια φυλή βεδουίνων και θεωρείται η αγαπημένη εκ των τεσσάρων συζύγων του πατέρα του. Δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι ο βασιλιάς υπέφερε για πολλά χρόνια από μια μορφή βραδυφλεγούς αγγειακής άνοιας και ο Μπιν Σαλμάν ήταν ο γιος στον οποίο στράφηκε για στήριξη.

Με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ριάντ (EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Αρκετοί διπλωμάτες διηγήθηκαν στο BBC τις συναντήσεις τους με τον Μπιν Σαλμάν και τον πατέρα του. Ο πρίγκιπας έγραφε σημειώσεις σε ένα iPad και στη συνέχεια τις έστελνε στο iPad του πατέρα του, ουσιαστικά συμβουλεύοντάς τον τι να πει στη συνέχεια.

Ο πρίγκιπας ήταν, προφανώς, τόσο ανυπόμονος για να γίνει ο πατέρας του βασιλιάς, που το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες, έλεγε ότι θα σκότωνε τον τότε μονάρχη, τον θείο του Αμπντάλα, με ένα δηλητηριασμένο δαχτυλίδι που είχε προμηθευτεί από τη Ρωσία.

«Δεν ξέρω με βεβαιότητα αν απλώς καυχιόταν, αλλά εμείς το πήραμε στα σοβαρά», λέει ο Μπιν Σαλμάν Τζαμπρί. Προσθέτει ότι έχει δει ένα κρυφά καταγραμμένο βίντεο, με τον Μπιν Σαλμάν να μιλάει για την ιδέα του αυτή. «Η αυλή τού απαγόρευσε για μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει χειραψία με τον βασιλιά».

Ο βασιλιάς πέθανε τελικά από φυσικά αίτια, επιτρέποντας στον αδερφό του, Σαλμάν, να αναλάβει τον θρόνο το 2015. Ο Μπιν Σαλμάν διορίστηκε υπουργός Αμυνας και δεν έχασε χρόνο: δύο μήνες αργότερα ξεκίνησε πόλεμο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη

Ο πρίγκιπας οδήγησε έναν συνασπισμό χωρών του Περσικού Κόλπου σε πόλεμο εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της δυτικής Υεμένης και τους οποίους έβλεπε ως πληρεξούσιους του περιφερειακού ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας, Ιράν. Ο πόλεμος προκάλεσε μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, με εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

«Δεν ήταν μια έξυπνη απόφαση» σχολιάζει ο σερ Τζον Τζέκινς, ο οποίος ήταν πρέσβης της Βρετανίας λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. «Ενας ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής μου είπε ότι είχαν λάβει μόλις 12 ώρες ειδοποίηση για την εκστρατεία, κάτι που είναι ανήκουστο».

Η στρατιωτική εκστρατεία βοήθησε στο να μετατραπεί ένας ελάχιστα γνωστός πρίγκιπας σε εθνικό ήρωα της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, όπως ομολογούν ακόμα και οι φίλοι του, υπήρξε το πρώτο μιας σειράς από αρκετά μεγάλα λάθη.

Ξαφνικά αναδύθηκε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς: η τάση του Μπιν Σαλμάν να εγκαταλείπει το παραδοσιακά αργό και συλλογικό σύστημα λήψης αποφάσεων της Σαουδικής Αραβίας, προτιμώντας να ενεργεί απρόβλεπτα ή παρορμητικά. Παράλληλα, αρνιόταν να υποκλιθεί στις ΗΠΑ ή να αντιμετωπίζεται ως επικεφαλής ενός καθυστερημένου πελατειακού κράτους.

Ο Τζαμπρί προχωράει πολύ πιο πέρα, κατηγορώντας τον Μπιν Σαλμάν ότι παραχάραξε την υπογραφή του βασιλιά πατέρα του σε ένα βασιλικό διάταγμα για την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων. Λέει ότι είχε συζητήσει με τον Λευκό Οίκο για τον πόλεμο της Υεμένης πριν ξεκινήσει και ότι η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, τον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μόνο μια αεροπορική εκστρατεία.

Ο Μπιν Σαλμάν ήταν τόσο αποφασισμένος να εισβάλει στην Υεμένη ώστε αγνόησε τους Αμερικανούς. «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι υπήρχε ένα βασιλικό διάταγμα για να επιτραπούν οι χερσαίες επιχειρήσεις», λέει ο Τζαμπρί. «Πλαστογράφησε την υπογραφή του πατέρα του για εκείνο το βασιλικό διάταγμα. Τότε η διανοητική ικανότητα του βασιλιά είχε χειροτερέψει». Διατείνεται πως η πηγή του για αυτόν τον ισχυρισμό ήταν «αξιόπιστη» και συνδεόταν με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Τζαμπρί θυμάται επίσης τον σταθμάρχη της CIA στο Ριάντ να του λέει πόσο θυμωμένος ήταν που ο Μπιν Σαλμάν αγνόησε τους Αμερικανούς, προσθέτοντας ότι η εισβολή στην Υεμένη δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί.

Ο πρώην επικεφαλής της MI6, Τζον Σόουερς, λέει πως, παρότι δεν γνωρίζει αν ο Μπιν Σαλμάν πλαστογραφούσε έγγραφα, «είναι σαφές ότι ήταν δική του η απόφαση να επέμβει στρατιωτικά η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Δεν ήταν απόφαση του πατέρα του, αν και συμφωνούσε».

Η Κίρστεν Φόντενροουζ, η οποία υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέει πως όταν διάβασε το εσωτερικό ψυχολογικό προφίλ της CIA για τον πρίγκιπα ένιωσε ότι χάνει το νόημα.

«Δεν υπάρχουν πρότυπα στα οποία να βασιστείς για να τον αναλύσεις», είπε στο BBC. «Εχει απεριόριστους πόρους. Δεν του έχουν πει ποτέ “όχι”. Είναι ο πρώτος νέος ηγέτης που αντικατοπτρίζει μια γενιά την οποία, ειλικρινά, οι περισσότεροι από εμάς στην κυβέρνηση είμαστε πολύ μεγάλοι για να καταλάβουμε».

Με δικούς του κανόνες

Η αγορά ενός διάσημου πίνακα από τον Μπιν Σαλμάν εξηγεί πολλά για το πώς σκέφτεται και την προθυμία του να είναι ριψοκίνδυνος, χωρίς να φοβάται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θρησκευτικά συντηρητική κοινωνία που κυβερνά. Πάνω απ’ όλα, είναι  αποφασισμένος να ξεπεράσει τη Δύση σε εμφανείς επιδείξεις ισχύος.

Το 2017, ένας σαουδάραβας πρίγκιπας που φέρεται να ενεργούσε για λογαριασμό του Μπιν Σαλμάν πλήρωσε 450 εκατ. δολάρια για την αγορά του πίνακα «Salvator Mundi» (Ο Σωτήρας του Κόσμου), ο οποίος παραμένει το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ. Ο πίνακας αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι και απεικονίζει τον Ιησού Χριστό. Επί σχεδόν επτά χρόνια –όσα πέρασαν από τη δημοπρασία– ο πίνακας έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Μπέρναρντ Χάικελ, φίλος του Μπιν Σαλμάν και καθηγητής Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, λέει πως, παρά τις φήμες ότι κρέμεται στο γιοτ ή στο παλάτι του πρίγκιπα, στην πραγματικότητα ο πίνακας βρίσκεται σε μια αποθήκη στη Γενεύη και ότι η Μπιν Σαλμάν σκοπεύει να τον κρεμάσει σε μουσείο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας – το οποίο όμως δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί.

«Θέλει να φτιάξει ένα πολύ μεγάλο μουσείο στο Ριάντ» λέει ο Χάικελ. «Και θέλει ένα κεντρικό αντικείμενο που θα προσελκύει επισκέπτες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη “Μόνα Λίζα” στο Λούβρο».

Ομοίως, τα σχέδιά του για τον αθλητισμό αντικατοπτρίζουν κάποιον που είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλόδοξος και δεν φοβάται να διαταράξει το status quo. Οι δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας στον αθλητισμό παγκόσμιας κλάσης έχουν εκτοξευθεί. Η χώρα είναι ο μοναδικός πλειοδότης για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA το 2034 και έχει κάνει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη διοργάνωση τουρνουά για τένις και γκολφ.

Mε όλους προσπαθεί να τα έχει καλά ο πρίγκιπας διάδοχος. Εδώ υποδέχεται τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο σινο-αραβικής συνόδου στο Ριάντ  (Royal Court of Saudi Arabia/Anadolu Agency via Getty Images)

Η 40χρονη σταδιοδρομία του Τζαμπρί στα στρατιωτικά κλιμάκια δεν επέζησε της εδραίωσης της εξουσίας του Μπιν Σαλμάν. Επικεφαλής του επιτελείου του πρώην πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ, ο Τζαμπρί έφυγε από το βασίλειο καθώς αναλάμβανε ο Μπιν Σαλμάν, αφού έλαβε πληροφορία από ξένη υπηρεσία πληροφοριών ότι πιθανόν κινδύνευε η ζωή του. Ο Μπιν Σαλμάν τού έστειλε αργότερα ένα ξαφνικό μήνυμα, προσφέροντάς του πίσω την παλιά του δουλειά.

«Ηταν δόλωμα και δεν τσίμπησα» λέει ο Τζαμπρί, πεπεισμένος ότι αν επέστρεφε θα είχε βασανιστεί, φυλακιστεί ή/και θανατωθεί. Τα έφηβα παιδιά του, Ομάρ και Σάρα, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για ξέπλυμα χρήματος και για απόπειρα διαφυγής, κατηγορίες που τα ίδια αρνούνται. Η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση έχει ζητήσει την απελευθέρωσή τους.

«Σχεδίασε τη δολοφονία μου», λέει ο Τζαπρί. «Δεν θα ησυχάσει μέχρι να με δει νεκρό, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό». Σαουδάραβες αξιωματούχοι ζήτησαν την έκδοση του Τζαμπρί από τον Καναδά, χωρίς επιτυχία. Ισχυρίζονται ότι καταζητείται για διαφθορά δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η δολοφονία του Κασόγκι

Στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, ο Μπιν Σαλμάν εμπλέκεται με τρόπους που πολύ δύσκολα διαψεύδονται. Η ομάδα των 15 ατόμων που δολοφόνησαν τον Κασόγκι ταξίδευε με διπλωματικά διαβατήρια και περιλάμβανε αρκετούς από τους σωματοφύλακες του Μπιν Σαλμάν. Το σώμα του Κασόγκι δεν βρέθηκε ποτέ και πιστεύεται ότι τεμαχίστηκε με πριόνι.

Ο καθηγητής Χάικελ αντάλλαξε μηνύματα WhatsApp με τον Μπιν Σαλμάν λίγο μετά τη δολοφονία. «Ρώτησα πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό;» θυμάται ο Χάικελ. «Νομίζω ότι ήταν σε βαθύ σοκ. Δεν είχε συνειδητοποιήσει πως οι αντιδράσεις για τη δολοφονία θα ήταν τόσο έντονες».

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Ντένις Ρος συναντήθηκε με τον Μπιν Σαλμάν λίγο αργότερα. «Είπε ότι δεν το είχε κάνει ο ίδιος και πως ήταν μια κολοσσιαία γκάφα», λέει. «Σίγουρα ήθελα να τον πιστέψω, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα εξουσιοδοτούσε για κάτι τέτοιο».

Ο Μπιν Σαλμάν αρνιέται σταθερά ότι γνώριζε τη συνωμοσία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αν και το 2019 είπε ότι αναλάμβανε την «ευθύνη» επειδή το έγκλημα έγινε «στη βάρδιά του». Μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ισχυριζόταν ότι ο Μπιν Σαλμάν ήταν συνένοχος στη δολοφονία του Κασόγκι.

Ενα βασικό ερώτημα είναι αν ο πρίγκιπας έχει μάθει από τα λάθη του ή αν η ατιμωρησία για την υπόθεση Κασόγκι στην πραγματικότητα τον έκανε πιο παράτολμο. «Εχει πάρει μαθήματα με τον δύσκολο τρόπο», καθηγητής Χάικελ στο ΒΒC, προσθέτοντας ότι ο Μπιν Σαλμάν δυσανασχετεί με το γεγονός ότι η υπόθεση χρησιμοποιείται ως αιχμή εναντίον του ίδιου και της χώρας του. Ο καθηγητής είναι βέβαιος ότι μια δολοφονία όπως αυτή του Κασόγκι δεν θα συμβεί ξανά.

Ο Σόουερς συμφωνεί πως η δολοφονία του Κασόγκι υπήρξε ένα σημείο καμπής. «Νομίζω ότι έχει πάρει κάποια μαθήματα. Η προσωπικότητά του, όμως, παραμένει η ίδια». Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν, είναι πλέον 88 ετών. Οταν πεθάνει, ο Μπιν Σαλμάν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ωστόσο, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι φοβάται πως θα δολοφονηθεί, πιθανώς ως συνέπεια των προσπαθειών του να εξομαλύνει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. «Νομίζω ότι, πράγματι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να τον σκοτώσουν», λέει ο καθηγητής Χάικελ, «και το γνωρίζει».

Η αιώνια επαγρύπνηση είναι αυτό που κρατά ζωντανό έναν άνθρωπο σαν τον Μπιν Σαλμάν. Ηταν αυτό που παρατήρησε ο Τζαμπρί στην αρχή της ανόδου του πρίγκιπα στην εξουσία, όταν τράβηξε την πρίζα του τηλεφώνου από τον τοίχο πριν συνομιλήσουν στο παλάτι του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...