316
Από τη συνάντηση Πούτιν - Λι Τσιάνγκ την Τετάρτη | Sputnik/Alexei Filippov/Pool via REUTERS

Μόσχα: Ο άξονας Ρωσίας – Κίνας «παράγοντας σταθερότητας» στη διεθνή σκηνή

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 21:14
Από τη συνάντηση Πούτιν - Λι Τσιάνγκ την Τετάρτη
|Sputnik/Alexei Filippov/Pool via REUTERS

Μόσχα: Ο άξονας Ρωσίας – Κίνας «παράγοντας σταθερότητας» στη διεθνή σκηνή

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 21:14

Οι στενότερες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας είναι «παράγοντας σταθερότητας» στη διεθνή σκηνή, παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, με αφορμή την επίσκεψη του κινέζου ομολόγου του Λι Τσιάνγκ στη Μόσχα.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενισχυθεί μετά την έναρξη της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία η Κίνα ουδέποτε καταδίκασε.

«Η συνολική εταιρική μας σχέση και η στρατηγική μας συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια κατάσταση όπου διαμορφώνονται οι νέοι όροι της παγκόσμιας τάξης» υπογράμμισε ο Μισούστιν.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αποτελεί ισχυρό παράγοντα σταθερότητας» δήλωσε ενώπιον του κινέζου επισήμου.

Ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το μερίδιο του ρουβλίου και του γιουάν στις αμοιβαίες πληρωμές είναι στο εξής «πολύ πάνω από 95%», καθώς η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αποδολαριοποίηση της οικονομίας της προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον Μάιο είχε βρεθεί στο Πεκίνο στο πλευρό του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, χαιρέτισε με τη σειρά του το γεγονός ότι οι «εμπορικές σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας «αναπτύσσονται με επιτυχία».

Ο ρώσος πρόεδρος είχε κι εκείνος συνάντηση με τον κινέζο πρωθυπουργό. «Οι χώρες μας έχουν κοινά σχέδια μεγάλης κλίμακας, έργα στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, τα οποία αναμένουμε να διαρκέσουν για πολλά χρόνια», δήλωσε αμέσως μετά.

Ο Λι Τσιάνγκ από την πλευρά του, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξέφρασε ικανοποίηση για τον «άνευ προηγουμένου επίπεδο» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που επιτεύχθηκε υπό την «ισχυρή προώθηση» των Πούτιν και Σι.

Η Κίνα παρουσιάζεται ουδέτερη ως προς τη σύγκρουση στην Ουκρανία και διαβεβαιώνει ότι δεν παραδίδει κανένα όπλο σε καμιά πλευρά. Ωστόσο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι την κατηγορούν συχνά ότι προσφέρει στη Ρωσία, η οποία αποτελεί στόχο σημαντικών δυτικών κυρώσεων, καθοριστική οικονομική υποστήριξη για την πολεμική της προσπάθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...