552
Iνδοί ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο «Ιντιρα Γκάντι», στο Νέο Δελχί. Για τουρισμό προτιμούν κυρίως χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Ιράν, η Κένυα και η Σρι Λάνκα, καθώς δεν απαιτούν βίζα | Amarjeet Kumar Singh/Anadolu via Getty Images

Οι ινδοί τουρίστες κατακτούν τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2024, 16:18
Iνδοί ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο «Ιντιρα Γκάντι», στο Νέο Δελχί. Για τουρισμό προτιμούν κυρίως χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Ιράν, η Κένυα και η Σρι Λάνκα, καθώς δεν απαιτούν βίζα
|Amarjeet Kumar Singh/Anadolu via Getty Images

Οι ινδοί τουρίστες κατακτούν τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2024, 16:18

Ινδία δεν είναι μόνο το ανθρωπομάνι που γκρέμισε την Κίνα από το πληθυσμιακό Εβερεστ. Ινδία δεν είναι μόνο οι θρησκευτικές γραφικότητες στα ρυπαρά ποτάμια, οι οποίες προκαλούν τον ανυπόκριτο θαυμασμό μας για το ανοσοποιητικό σύστημα των ντόπιων. Ινδία δεν είναι μόνο η μηχανή παραγωγής μεταναστών εργατών, εξειδικευμένων στις κατασκευές. Ούτε μόνο η γιόγκα, βέβαια, ή τα πυρηνικά όπλα, οι Γκάντι και το Bollywood.

Αν πιστέψουμε το Economist, Ινδία είναι πλέον και πλήθος τουριστών. Διότι υπάρχει λίγο παραπάνω χρήμα για περισσότερους εκεί, εν συγκρίσει με το παρελθόν. Ενεκα της οικονομικής ανάπτυξης. Ενα επιπλέον κομμάτι στο παζλ των αντιθέσεων, ενίοτε ακραίων, σαν να λέμε.

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε από τον αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό των Ινδών, την Ταϊλάνδη. Οσοι μπορούν να ξοδέψουν («κάποια εκατομμύρια που βγήκαν από τη φτώχεια» κατά το βρετανικό περιοδικό), εκεί πηγαίνουν. Είναι νέοι κυρίως, μέχρι 35 ετών. Ανήκουν στη μεσαία τάξη, «αυτή που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2047».

Τα στοιχεία από τα αεροδρόμια πτήσεων εξωτερικού είναι εύγλωττα: «Οι διεθνείς αναχωρήσεις από την Ινδία υπερδιπλασιάστηκαν, σε 27 εκατομμύρια, τη δεκαετία έως το 2019. Οι δαπάνες στο εξωτερικό από ινδούς τουρίστες τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2010 και 2023, στα 33 δισ. δολάρια, και θα ανέλθουν στα 45 δισ. δολάρια το 2025».

Οι Βρετανοί παρατήρησαν ότι οι Ινδοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό την ίδια ώρα που οι Κινέζοι μένουν όλο και περισσότερο στην πατρίδα τους. «Οι Ινδοί διψούν να δουν τον κόσμο. Σε αντίθεση με τους Κινέζους, ωστόσο, δεν σπεύδουν στην Ευρώπη. Πηγαίνουν σε χώρες γειτονικές, μάλιστα η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Ιράν, η Κένυα και η Σρι Λάνκα δεν έχουν απαιτήσεις βίζας».

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε το περιοδικό, προκύπτει ότι τουλάχιστον οι Ταϊλανδοί καλώς έπραξαν, καθώς το ινδικό τουριστικό συνάλλαγμα ήταν 1,8 δισ. δολάρια το 2023 και συνεισέφερε κατά 0,4% στο ταϊλανδέζικο ΑΕΠ. Βίζες, φυσικά, απαιτούνται για να εισέλθουν οι Ινδοί σε πάμπολλες άλλες χώρες.

Η Δύση, βέβαια, απαιτεί πολύ χαρτομάνι, «κάτι που κάνει τους Ινδούς να νιώθουν ανεπιθύμητοι». Απορρίπτονται αιτήματα, ζητούνται υγειονομικά έγγραφα και δηλώσεις πρόθεσης επιστροφής στην Ινδία. Οι Ινδοί εκνευρίζονται με αυτά τα πράγματα, τα θεωρούν υποτιμητικά. Ετσι, προτιμούν τη γειτονιά τους.

Καταφέρνουν και πηγαίνουν, όμως, και στη Δύση, ως επισκέπτες συγγενικών προσώπων τους τα οποία ζουν εκεί. Πάντως στην Ευρώπη δεν θέλουν να πάνε – τη μοναδική εξαίρεση την κάνουν για την τουριστική πρωταθλήτρια Γαλλία. «Η Γερμανία και η Ιταλία κατατάσσονται κάτω από το Κουβέιτ και το Κατάρ».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι ινδοί τουρίστες λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και την ευκολία μετακίνησης, έτσι οι απευθείας διεθνείς πτήσεις έχουν πλέον αυξηθεί και 31 ινδικές πόλεις προσφέρουν σύνδεση με 322 προορισμούς. Μάλιστα, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες, όχι πρωτοκλασάτες, εξετάζουν την πιθανότητα καθιέρωσης απευθείας πτήσεων προς και από την Ινδία.

Στον τομέα αυτόν προς το παρόν πρωταγωνιστούν οι ασιατικές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Μία από αυτές πετάει στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλες στις χώρες του Καυκάσου. Κερδισμένη από την τουριστική κινητικότητα των Ινδών θέλει να βγει και η Ρωσία, οπότε διαπραγματεύεται τη σύναψη διμερούς σύμβαση για ταξίδια χωρίς βίζα.

Κλείνοντας, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι όσοι δυσανασχετούν με την τουριστική υπερανάπτυξη, οι ευρωπαίοι πολίτες ιδίως, πρέπει να το ξανασκεφτούν: «Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο τουρισμός διαμορφώνει τον παγκόσμιο πολιτισμό, διαλύει προκαταλήψεις. Οι χώρες που επενδύουν στην προσέλκυση Ινδών θα διαμορφώσουν τις συμμαχίες του μέλλοντος. Αυτή τη στιγμή το κάνει η Ασία. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη λείπουν, όπως και οι Ινδοί που θα ήθελαν να τις δουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...