361
Κολυμβητές συμμετέχουν σε αγώνα στη λίμνη Θουν, στο βυθό της οποίας υπάρχουν χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών | Jan Hetfleisch/Getty Images for IRONMAN

Ελβετία: Πονοκέφαλος για την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων πυρομαχικών από τις λίμνες της

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 15:11
Κολυμβητές συμμετέχουν σε αγώνα στη λίμνη Θουν, στο βυθό της οποίας υπάρχουν χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών
|Jan Hetfleisch/Getty Images for IRONMAN

Ελβετία: Πονοκέφαλος για την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων πυρομαχικών από τις λίμνες της

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 15:11

Οι λίμνες της Ελβετίας με το παραμυθένιο σκηνικό κρύβουν ένα θανατηφόρο μυστικό: τόνους παλιών πυρομαχικών στο βυθό τους, τους οποίους η ελβετική κυβέρνηση δεν ξέρει πώς να απομακρύνει,.

Καθώς αναζητά λύσεις, η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της χώρας προκήρυξε διαγωνισμό. Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές για το πώς να απαλλαγούν οι λίμνες από τα πυρομαχικά, θα μοιραστούν περίπου 60.000 ευρώ.

Από το 1918 έως το 1964, οι Ελβετοί είχαν τη… φαεινή ιδέα να ρίξουν τα πυρομαχικά που δεν χρειάζονταν σε λίμνες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Λουκέρνης, της λίμνης Τουν, της λίμνης Μπρίενζ και άλλων.

Κάποια από τα πυρομαχικά απλά περίσσευαν και άλλα ήταν παλιά. Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε βάθος 150-250 μέτρων, σύμφωνα με την προκήρυξη, για την οποία έγραψε η Washington Post.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι τα πυρομαχικά παρακολουθούνται από το 2006 και ότι δεν έχει διαπιστωθεί ρύπανση των υδάτων, αλλά θέλει να τα απομακρύνει πριν να είναι αργά.

Οι Αρχές ζητούν τη βοήθεια επιστημόνων και της βιομηχανίας για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

Η Ελβετία διενεργεί αναλύσεις στα ύδατα και τα ιζήματα των λιμνών για να διασφαλίσει ότι τα πυρομαχικά δεν επηρεάζουν το ευαίσθητο οικοσύστημα.

Η προσπάθεια για την απομάκρυνσή τους ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ασφαλής μέθοδος.

Τα πυρομαχικά καλύπτονται «από ένα λεπτό στρώμα ιζήματος» πάχους έως και δύο μέτρων, κάτι που δυσκολεύει την ανέλκησή τους διότι ενδέχεται να επηρεάσει τα επίπεδα οξυγόνου στον βυθό και να βλάψει το ευαίσθητο οικοσύστημα.

Στις δυσκολίες για την αφαίρεση των πυρομαχικών περιλαμβάνονται η έλλειψη ορατότητας κάτω από το νερό, ο κίνδυνος έκρηξης, το μεγάλο βάθος, το μέγεθος και το βάρος των πυρομαχικών, μερικά από τα οποία ζυγίζουν έως και 60 κιλά.

Η ποικιλία των μετάλλων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πυρομαχικών δημιουργεί επίσης προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι κατασκευασμένα από σίδηρο και άλλα από χαλκό, ορείχαλκο ή αλουμίνιο.

Μόνο στη λίμνη Νιουσατέλ, υπολογίζεται πως υπάρχουν 4.500 τόνοι πυρομαχικών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από ασκήσεις ετών της ελβετικής αεροπορίας στην περιοχή.

Αλλα πυρομαχικά προέρχονται από έκρηξη σε κοντινή αποθήκη πυρομαχικών το 1916. Τότε, έπεσαν στο νερό περισσότερες από 9.500 χειροβομβίδες, από τις οποίες μόνο  οι 1.500 έχουν ανασυρθεί.

Συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...