613
Αξιωματικός του Σώματος των αμερικανών πεζοναυτών μεταφέρει το πυρηνικό βαλιτσάκι του Τζο Μπάιντεν στο ελικόπτερο του προέδρου | EPA/Ting Shen / POOL

ΗΠΑ: Νέα στρατηγική πυρηνικής αποτροπής με την «κινεζική απειλή» στο επίκεντρο

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 12:13
Αξιωματικός του Σώματος των αμερικανών πεζοναυτών μεταφέρει το πυρηνικό βαλιτσάκι του Τζο Μπάιντεν στο ελικόπτερο του προέδρου
|EPA/Ting Shen / POOL

ΗΠΑ: Νέα στρατηγική πυρηνικής αποτροπής με την «κινεζική απειλή» στο επίκεντρο

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2024, 12:13

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάρτιο άκρως απόρρητο σχέδιο πυρηνικής αποτροπής, το οποίο για πρώτη φορά αναδιατάσσει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον και επικεντρώνεται στην ταχύτατη επέκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά από την εποχή που πρόεδρος ήταν ο Χάρι Τρούμαν που η πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ εστιάζει στην Κίνα και όχι στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος ουδέποτε ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την αναθεωρημένη στρατηγική πυρηνικής αποτροπής, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η αποχαρακτηρισμένη ειδοποίηση αναμένεται να διαβιβαστεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προτού ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Πρόσφατα επιτράπηκε σε δύο κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αναφερθούν σε αναθεώρηση της στρατηγικής, η οποία επικαιροποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η αλλαγή του αμερικανικού σχεδίου -το οποίο φέρει τον τίτλο «Οδηγίες για πυρηνική εμπλοκή»- κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι την επόμενη δεκαετία, η Κίνα θα έχει ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο από τη Ρωσία.

Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με τους NYT και κυκλοφορεί σε ελάχιστα μόνο αντίτυπα, τα οποία διανέμονται στους επικεφαλής του Πενταγώνου και κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στο παρελθόν, φαινόταν μακρινή η πιθανότητα να μπορούν να συντονίσουν τις πυρηνικές απειλές εναντίον των ΗΠΑ οι εχθροί των Αμερικανών.

Αλλά η στενή πλέον σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και τα συμβατικά όπλα που παρέχουν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά το σκεπτικό της Ουάσινγκτον, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Μπάιντεν, το παγκόσμιο σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά και οι απειλές για τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σε πολλά μέτωπα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι συνεργάτες του δεν παύουν να απειλούν με χρήση πυρηνικών όπλων, τόσο την Ουκρανία όσο και χώρες της Δύσης, κάτι που πριν τη ρωσική εισβολή έμοιαζε αδιανόητο, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Εχουμε να κάνουμε με μία ριζοσπαστικοποιημένη πλέον Ρωσία. Η ιδέα ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα σε έναν συμβατικό πόλεμο, δεν είναι πια μία σίγουρη υπόθεση», είπε στους NYT ένας πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οσον αφορά το Πεκίνο, έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εκσυγχρονίσει και να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ενδέχεται να έχει τόσους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ετήσια έκθεση του Πενταγώνου που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για χρήση, με τον αριθμό τους να ενδέχεται να φτάσει τις 1.000 ως το 2030.

Τα δικά του πυρηνικά όπλα έχει αυξήσει και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θεωρείται ο πιο ασταθής από τους τρεις αρχηγούς των εχθρικών προς τη Δύση κρατών. Το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας είναι πλέον σχεδόν ισοδύναμο με του Πακιστάν και του Ισραήλ, σύμφωνα με τους NYT.

Θεωρητικά, θα μπορούσαν η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα να συνεργαστούν σε μία πιθανή πυρηνική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε πρόσφατη ομιλία του, «έχουμε την ευθύνη να δούμε τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα ελπίζαμε ή θα θέλαμε να είναι».

Πεκίνο: Βαθιά ανησυχία

Η Κίνα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της μετά το δημοσίευμα των New York Times.

«Οι ΗΠΑ διασπείρουν τη ρητορική της κινεζικής πυρηνικής απειλής, βρίσκοντας προφάσεις για να επιδιώξει στρατηγικό πλεονέκτημα», σχολίασε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα ανησυχεί βαθιά για το δημοσίευμα. Τα γεγονότα έχουν αποδείξει πλήρως ότι οι ΗΠΑ υποκινούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια την λεγόμενη θεωρία της κινεζικής πυρηνικής απειλής», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε την Τρίτη ότι το πυρηνικό στρατηγικό σχέδιο που ενέκρινε ο Μπάιντεν φέτος δεν αποτελεί απάντηση σε μία συγκεκριμένη χώρα ή απειλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...