575
| Shutterstock /Creative Protagon

Τι ζητούν οι αγορές από πολιτικούς και τραπεζίτες

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 21 Αυγούστου 2024, 09:40
|Shutterstock /Creative Protagon

Τι ζητούν οι αγορές από πολιτικούς και τραπεζίτες

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 21 Αυγούστου 2024, 09:40

Τι μπορεί να φοβίζει περισσότεροι κι από τους πολέμους τους ευρωπαίους πολιτικούς και τους τραπεζίτες;  Η απάντηση είναι εύκολη:

-«Μα, ασφαλώς οι αγορές»….

Για όλους όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις από την χρεοκοπία της Lehman Brothers to 2008 που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ευρωπαϊκή οικονομία (και πολύ περισσότερο η ελληνική) υπέφερε τόσο καθώς βυθίστηκε στην ύφεση και σε μια βαθιά κρίση χρέους η οποία άλλαξε τα πάντα από το Σύμφωνο Σταθερότητας, μέχρι τις κυβερνήσεις και την επικράτηση λαϊκιστικών φωνών.

Εφέτος τη «νιρβάνα» των καλοκαιρινών διακοπών, τάραξαν και πάλι οι αγορές. Η μετάδοση της βουτιάς του Αυγούστου στη Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και οι απώλειες των τιμών των μετοχών άρα και των αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια ανησύχησε (κυρίως) τους κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι πλέον καλούνται να αναλάβουν δράση για να «ξεκολλήσουν» τις οικονομίες από τον βάλτο του στασιμοπληθωρισμού και να απομακρύνουν τον φόβο της ύφεσης από τον ορίζοντα.

Τα σήματα της Wall Street

Στις ΗΠΑ, όπου οι παίκτες και οι αγορές αντιδρούν πιο άμεσα από τους Ευρωπαίους, ο S&P 500 έχει ανακάμψει περισσότερο από 6% από τις 5 Αυγούστου, όταν μια απότομη βουτιά ώθησε τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς στη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του εδώ και δύο χρόνια.

Η επιστροφή στην ηρεμία ήταν επίσης εμφανής στον δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή αλλιώς τον «δείκτη φόβου» της Wall Street, ο οποίος άρχισε να υποχωρεί από τα υψηλά τεσσάρων ετών που σημείωσε στα μέσα Αυγούστου.

Οδηγός της ανάκαμψης ήταν οι τελευταίες εκθέσεις για τις λιανικές πωλήσεις, τον πληθωρισμό και τις τιμές παραγωγού, οι οποίες βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις αρχές του μήνα. 

«Είχε εμφανιστεί ένας πραγματικός φόβος για την ανάπτυξη», δήλωσε η Μόνα Μαχάγιαν σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής στηνEdward Jones. «Εκτοτε, αυτό που έχουμε δει είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα έχουν ουσιαστικά εξελιχθεί πολύ πιο θετικά».

Σσσς… η Κριστίν είναι σε διακοπές

Στην Ευρώπη καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σαφή σημάδια υποχώρησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στην τόνωση της ανάπτυξης της ευρωοικονομίας, η οποία το 2024 αναπτύσσεται οριακά (κάτω από 0,8% το πρώτο εξάμηνο). Μετά τις αυγουστιάτικες διακοπές η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αναλάβει δράση διαθέτοντας πόρους για την ανάπτυξη ενώ πλέον το βασικό λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία καλείται να κινηθεί τάχιστα μειώνοντας τα επιτόκια και ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας.

Πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ο οποίος μειώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο στην ευρωζώνη και την ισχνή οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δύο ακόμη φορές μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πρώτη μείωση μόλις κατά 0,25 μονάδες έγινε τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι αγορές θεωρούν ότι δεν είναι ικανή να κινητοποιήσει εκ νέου την ευρω-οικονομία.

«Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Είμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμα κι αν έχουμε δύο ακόμη περικοπές εφέτος» σημείωσε με νόημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος θεωρεί ότι αν η ευρω-οικονομία «ξεκολλήσει» θα ευνοηθεί ιδιαίτερα και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το βασικό επιχείρημα όλων όσοι υποστηρίζουν την ανάγκη η ΕΚΤ να κινηθεί τάχιστα, να μειώσει τα επιτόκια και να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας (και των αγορών) είναι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Κι αυτό είναι σημαντικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...