514
Η υδατοδεξαμενή στην οικία Κασσελάκη στις Σπέτσες |

«Με άδεια βόθρου» η πισίνα στην οικία Κασσελάκη στις Σπέτσες

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 12:09
Η υδατοδεξαμενή στην οικία Κασσελάκη στις Σπέτσες
|

«Με άδεια βόθρου» η πισίνα στην οικία Κασσελάκη στις Σπέτσες

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 12:09

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου για την κατασκευή της πολυσυζητημένης πια πισίνας στην οικία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στις Σπέτσες, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων επισκέφθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου την οικία Κασσελάκη, όπου ο μηχανικός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στους ελεγκτές άδεια του 1978, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, αφορά σε κατασκευή «σηπτικής δεξαμενής», δηλαδή βόθρου.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το protothema.gr που ανέδειξε και το όλο θέμα της παράνομης πισίνας, «ο μηχανικός ισχυρίζεται ότι αυτό που φαίνεται σήμερα ως πισίνα, είναι η σηπτική δεξαμενή».

«Σε κάθε περίπτωση -σημείωναν- η άδεια του 1978 δεν μπορεί να ισχύει σχεδόν 50 χρόνια μετά. Το θεσμικό πλαίσιο για τις Σπέτσες τα τελευταία χρόνια έχει αναθεωρηθεί πλήρως».

Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Πολιτισμού:

«Κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων μετέβη χθες, Δευτέρα 19 Αυγούστου, στην κατοικία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στις Σπέτσες. Ο μηχανικός έδειξε στους διενεργούντες τον έλεγχο άδεια του 1978, η οποία είχε δοθεί για κατασκευή σηπτικής δεξαμενής, δηλαδή βόθρου. Ο μηχανικός ισχυρίζεται ότι αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα ως πισίνα είναι η σηπτική δεξαμενή. Σε κάθε περίπτωση η άδεια του 1978 δεν μπορεί να ισχύει σχεδόν 50 χρόνια μετά. Το θεσμικό πλαίσιο για τις Σπέτσες τα τελευταία χρόνια έχει αναθεωρηθεί πλήρως. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανθρακες ο θησαυρός»

«Ανθρακες ο θησαυρός» αναφώνησαν στην Κουμουνδούρου, με διάχυτη μία αίσθηση ανακούφισης στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο έλεγχος που διενεργήθηκε στην κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν εντόπισε κάποια παρανομία από αρχαιολογικής άποψης, καθώς οι διαστάσεις της «πισίνας» ταυτίζονται πλήρως με τα σχέδια που είχαν κατατεθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1978, αναφέρεται μεταξύ άλλων και η διαπίστωση αυτή (ότι δεν υπάρχει αρχαιολογική παρανομία) -τονίζεται- εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

ΥΠΠΟ: Μη βιάζεστε. Και η μετατροπή του βόθρου σε πισίνα, απαιτεί άδεια

Ανταπαντώντας, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει με νόημα πως «είναι φανερό ότι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ή δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τι σημαίνει «παρανομία από αρχαιολογικής άποψης» ή σκοπίμως το αποκρύπτει, στην προσπάθεια του να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τη νομολογία -υπενθυμίζεται στην απάντηση του υπουργείου- «υφίσταται αρχαιολογική παρανομία, όταν κατασκευάζεται πισίνα εντός του προστατευόμενου από την αρχαιολογική νομοθεσία –άρα και το υπουργείο Πολιτισμού- οικισμού των Σπετσών, όπου και βρίσκεται η οικία του Προέδρου του κ. Στ. Κασσελάκη».

Ετσι και η άδεια του 1978, που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά σε πισίνα, αλλά σε σηπτική δεξαμενή, δηλαδή βόθρο, επισημαίνεται και η μετατροπή της σηπτικής δεξαμενής σε πισίνα, το 2024, προφανώς απαιτεί άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Με δεδομένη την άδεια του ΥΠΠΟ, εκδίδεται ακολούθως άδεια από την Πολεοδομία.

Η έκθεση της αυτοψίας, την οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη κατατεθεί ιεραρχικά στο ΥΠΠΟ, ενώ ο έλεγχος είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ας μην βιάζονται. Ας περιμένουν το πόρισμα των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών, καταλήγει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...