862
Η Κάμαλα Χάρις και ο Νταγκ Εμχοφ κατεβαίνουν από το Air Force Two στο αεροδρόμιο του Σικάγου | REUTERS/Kevin Lamarque

Σικάγο: Εικόνες του ’68 φοβούνται στο συνέδριο των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2024, 10:52
Η Κάμαλα Χάρις και ο Νταγκ Εμχοφ κατεβαίνουν από το Air Force Two στο αεροδρόμιο του Σικάγου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Σικάγο: Εικόνες του ’68 φοβούνται στο συνέδριο των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2024, 10:52

Με το ένα μάτι στο Σικάγο και με το άλλο στη Γάζα, ξεκινά τη Δευτέρα το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα δώσει και επίσημα το χρίσμα της υποψήφιας για την προεδρία του κόμματος, στην Κάμαλα Χάρις.

Ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες μέσα στο United Center, στη διάρκεια των ομιλιών των βαριών ονομάτων του κόμματος, όπως οι Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα και οι Κλίντον.

Δεκάδες μουσουλμάνοι σύνεδροι και σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους και πολλοί αμερικανοί Εβραίοι, κινητοποιούνται υπέρ των Παλαιστινίων και δεν κρύβουν την οργή τους για την ακλόνητη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένοι ζητούν αλλαγές στην πολιτική των Δημοκρατικών και πιέζουν να υιοθετηθεί θέση υπέρ της κήρυξης εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Μία ομάδα που αυτοαποκαλείται «Σύνεδροι κατά της Γενοκτονίας» λέει πως θα ασκήσει το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο τετραήμερο συνέδριο.

Οργανωτικά στελέχη της ομάδας απέφυγαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες, σημείωσαν πάντως πως ενθαρρύνουν όσους τάσσονται υπέρ της να φορέσουν παλαιστινιακές μαντίλες και να φέρουν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ υποσχέθηκαν πως θα επιδιώξουν αλλαγές στο πρόγραμμα του κόμματος και κάλεσαν συνέδρους να εκφραστούν από το βήμα για την παλαιστινιακή υπόθεση.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στο Σικάγο, την Κυριακή – REUTERS/Marco Bello

Το βράδυ της Κυριακής, περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Σικάγου φωνάζοντας συνθήματα όπως «σταματήστε το συνέδριο των Δημοκρατικών».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει το βράδυ της πρώτης ημέρας του συνεδρίου για να παραδώσει τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του.

Η Χάρις θα μιλήσει το βράδυ της Πέμπτης, απευθυνόμενη όχι μόνο στους συνέδρους, αλλά και σε ένα κοινό δεκάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Σύνεδροι που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους τονίζουν πως δικαιούνται λόγο στη συγγραφή της πλατφόρμας του κόμματος. Για παράδειγμα, θέλουν να συμπεριληφθεί φρασεολογία για την τήρηση της αμερικανικής νομοθεσίας, που απαγορεύει, τουλάχιστον στη θεωρία, παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμών σε στρατούς που διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα φροντίσουμε οι φωνές μας να ακουστούν», δήλωσε ο Λιάνο Σαρόν, εβραίος επιχειρηματίας και σύνεδρος, που προσυπέγραψε εναλλακτικό πρόγραμμα μαζί με άλλους 34 συνέδρους. «Η ελευθερία της έκφρασης συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το να μπορείς να σηκωθείς όρθιος και να εκφραστείς ακόμα κι αν η εξουσία στον χώρο σού πει να το βουλώσεις», είπε.

«Θέλουν το συνέδριο να εξελιχθεί ομαλά. Δεν θέλουν κανενός είδους διακοπή ή έκφραση διαμαρτυρίας ή τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα στο Σικάγο. «Λυπάμαι», συνέχισε, αλλά κάθε κομματικό συνέδριο «είναι όχημα πολιτικής δέσμευσης, ναι; Αν δεν είναι αυτό, τότε είναι απλά διαγωνισμός ομορφιάς».

Το United Center περιμένει τους χιλιάδες συνέδρους των Δημοκρατικών – REUTERS/Vincent Alban

Το σχέδιο της πλατφόρμας του κόμματος που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που απήχθησαν κατά την βάρβαρη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχει αναφορά σε μείωση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ.

Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση εξοπλισμών αξίας 20 δισ. δολαρίων στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.

Αν και οι ακτιβιστές είναι μικρή μερίδα των συνέδρων, διαμαρτυρίες εντός της αίθουσας και διαδηλώσεις εκτός, ενδέχεται να πλήξουν την εικόνα της ενωμένης παράταξης γύρω από την υποψηφιότητα της Χάρις.

Η αμερικανή αντιπρόεδρος επανέλαβε χθες την έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν εγκαταλείπουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός και πρέπει να εγγυηθούμε πως θα επιστρέψουν οι όμηροι» είπε.

Περίπου 40.000 διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από τον χώρο του συνεδρίου για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι οργανωτές εκτιμούν πως μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους 100.000. Συνολικά, 200 οργανώσεις αναμένεται να δώσουν το παρόν στις διαδηλώσεις. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που θα μιλά ο Τζο Μπάιντεν.

Αστυνομικοί με ποδήλατα στο κέντρο του Σικάγου, την Κυριακή, με φόντο τον Πύργο Τραμπ – REUTERS/Marco Bello

Η Νάντια Άχμαντ, καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο Μπάρι της Φλόριντας και σύνεδρος, σημείωσε πως οι μουσουλμάνοι σύνεδροι είναι περίπου 60, πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου (5.000), αλλά τις ανησυχίες τους συμμερίζονται πολλοί άλλοι, ιδίως νέοι, που απομακρύνθηκαν από το κόμμα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με τους Times, το κόμμα συμβούλεψε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να μην κλείσουν δωμάτιο στα ξενοδοχεία με το πραγματικό τους όνομα, καθώς και να αποφύγουν ορισμένες περιοχές όπου αναμένεται να βρίσκονται διαδηλωτές.

Κάποιες οργανώσεις έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους για τη δημιουργία επεισοδίων.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν να μην επαναληφθούν σκηνές από το επεισοδιακό συνέδριο του 1968, πάλι στο Σικάγο, όταν οι διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Βιετνάμ επισκίασαν τις ομιλίες των πρωτοκλασάτων στελεχών.

Η αστυνομία του Σικάγου δεν θέλει να επαναλάβει τις σκηνές του ’68, όταν επιτέθηκε με μεγάλη βιαιότητα στους διαδηλωτές. «Αν παραμείνουν ειρηνικοί, δεν θα γίνουν επεισόδια. Αν έχουν έρθει απλά για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, θα προστατέψουμε αυτό το δικαίωμά τους. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να έρθει και να καταστρέψει την πόλη μας», προειδοποίησε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Λάρι Σνέλινγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...