243
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις πάλευαν να μην μπει η φωτιά στην πόλη της Σμύρνης | Photo by Berkan Cetin/Anadolu via Getty Images

Σε πύρινο κλοιό η Σμύρνη – χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2024, 10:48
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις πάλευαν να μην μπει η φωτιά στην πόλη της Σμύρνης
|Photo by Berkan Cetin/Anadolu via Getty Images

Σε πύρινο κλοιό η Σμύρνη – χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2024, 10:48

Η Σμύρνη ζει έναν εφιάλτη. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν πυροσβεστικές δυνάμεις, στα περίχωρα της τουρκικής μεγαλούπολης, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν πυρκαγιά που έκαιγε δασικές εκτάσεις αλλά είχε εισχωρήσει και στον αστικό ιστό καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει την Πέμπτη —από πικ νικ, λένε τα τοπικά ΜΜΕ— στον ορεινό όγκο βόρεια της συνοικίας του Κορδελιού στη Σμύρνη, αλλά την Παραασκευή έφτασε σε κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι φλόγες έδωσαν στον ουρανό της Σμύρνης ένα πορφυρό-εφιαλτικό χρώμα. Παράλληλα η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική εξαιτίας του καπνού.

Στο Κορδελιό απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε δύο συνοικίες, ενώ από την αντίθετη πλευρά του ορεινού όγκου, προς την πλευρά του Αϊδινίου, εκκενώθηκε άλλο ένα χωριό.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό αργά τη νύχτα της Παρασκευής, είχαν καεί 16 σπίτια, ενώ το απόγευμα η φωτιά είχε κάψει εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από μια δεκαώροφη πολυκατοικία της οποίας καίγεται η στέγη.

Το απόγευμα της Παρασκευής φάνηκε η πυρκαγιά να τίθεται υπό έλεγχο, ωστόσο αργότερα λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε.

Στη Σμύρνη έσπευσε για να επιθεωρήσει το έργο της κατάσβεσης ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών Ιμπραχίμ Γιουμακλί.

Η προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) ανέφερε ότι 3.583 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Σμύρνη, το Αϊδίνι, το Μπολού, τη Μούγλα και τη Μανίσα.

Σε υπηρεσία τέθηκαν 90 αεροσκάφη, 4.717 προσωπικό και 1.218 οχήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...