499
Μήνυμα κατά των τουριστών που διαμένουν σε Airbnb, σε τοίχο της Σεβίλλης | REUTERS/Susana Vera

Σεβίλλη: Πόλεμος στον υπερτουρισμό – ο Δήμος κόβει το νερό σε παράνομα ενοικιαζόμενα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 14:13
Μήνυμα κατά των τουριστών που διαμένουν σε Airbnb, σε τοίχο της Σεβίλλης
|REUTERS/Susana Vera

Σεβίλλη: Πόλεμος στον υπερτουρισμό – ο Δήμος κόβει το νερό σε παράνομα ενοικιαζόμενα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 14:13

Στο μακρύ καυτό καλοκαίρι της δυσαρέσκειας που σιγοβράζει εναντίον του υπερτουρισμού, οι αρχές στην Ισπανία αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν τους οργισμένους κατοίκους.

Μετά το σχέδιο της Βαρκελώνης για πλήρη απαγόρευση των κάθε τύπου Airbnb έως το 2028, η Σεβίλλη έχει καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για να σταματήσει τους ανεπιθύμητους, πλέον, επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παροχή νερού σε διαμερίσματα που νοικιάζονται παράνομα σε τουρίστες, όπως ανέφεραν οι Times.

Ο Χοσέ Λουίς Σανθ, ο συντηρητικός δήμαρχος της Σεβίλλης, δήλωσε: «Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε τουριστικά διαμερίσματα που λειτουργούν παράτυπα. Εφαρμόζουμε ελέγχους και αυστηρότερες κυρώσεις για να βάλουμε ένα τέλος στα παράνομα διαμερίσματα στη Σεβίλλη μετά από χρόνια που κάνουμε τα στραβά μάτια».

Και πρόσθεσε: «Το δημοτικό συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι μια από τις προτεραιότητές του είναι να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η παράνομη ενοικίαση τουριστικών διαμερισμάτων, στους κατοίκους του κέντρου και της γειτονιάς Τριάνα, τα δύο κεντρικά τουριστικά σημεία της πόλης».

Η αρχή θα γίνει διακόπτοντας το νερό σε περίπου 5.000 παράτυπα τουριστικά διαμερίσματα που λειτουργούν στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των κανονισμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δήμου.

Πηγές από το τμήμα πολεοδομίας της Σεβίλλης είπαν στο El Diario: «Αυτές οι 5.000 παράνομες ενοικιάσεις περιλαμβάνουν εκείνες που είναι εγγεγραμμένες στο δημοτικό μητρώο και οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, όπως και εκείνες που δεν είναι δηλωμένες. Διασταυρώνουμε δεδομένα με τις πλατφόρμες ενοικίασης και η ανάλυσή τους θα δείξει την πίεση από τον υπερτουρισμό σε κάθε γειτονιά».

Η έρευνα του Δήμου έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 715 διαμερίσματα τα οποία δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 2022 και ορίζουν ότι τα Airbnb πρέπει να έχουν ανεξάρτητη είσοδο εάν βρίσκονται πάνω από τον πρώτο όροφο. Η Σεβίλλη διαθέτει περισσότερα από 9.000 τουριστικά διαμερίσματα.

Η Ανδαλουσία είναι η περιοχή με τις περισσότερες τουριστικές ενοικιάσεις στην Ευρώπη, με 117.000 ακίνητα και 620.000 κλίνες.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η περιφερειακή κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη ρύθμιση των τουριστικών διαμερισμάτων και άφησε την ευθύνη περιορισμού ή απαγόρευσής τους στα δημοτικά συμβούλια.

Τα παράπονα των κατοίκων για τα προβλήματα που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός, έχουν αυξηθεί δραματικά τη φετινή χρονιά, όπου οι αφίξεις έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η αριστερή αντιπολίτευση της Σεβίλλης κατήγγειλε ότι η διακοπή νερού είναι μέτρο χωρίς αντίκρυσμα, επειδή, όπως υποστηρίζει, οι έλεγχοι του Δήμου αφορούν μόλις 10 διαμερίσματα την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι για να ελεγχθούν τα 5.000 ακίνητα, θα περάσουν χρόνια.

Ο δήμαρχος, ο οποίος ηγείται παράταξης μειοψηφίας, προσπάθησε να προωθήσει μια πρόταση τον Ιούνιο για περιορισμό του αριθμού των παράνομων διαμερισμάτων, αλλά η αντιπολίτευση την καταψήφισε με την αιτιολογία ότι ήταν ανεπαρκής.

Στόχος του δημοτικού συμβουλίου ήταν να περιοριστεί η τουριστική ενοικίαση καταλυμάτων στο 10% του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών, κάτι που θα περιόριζε τον αριθμό τους στο ιστορικό κέντρο και στην Τριάνα, αλλά θα επέτρεπε την αύξησή τους στην υπόλοιπη πόλη.

Η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ισπανία, με τους ντόπιους να διαμαρτύρονται ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν έλλειψη διαθέσιμης στέγης και μεγάλη αύξηση των ενοικίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...