914
Φωτιά στο χωριό Τζιτ από την επιδρομή των εποίκων | Twitter

Ισραήλ: Κατακραυγή για το πογκρόμ εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 09:41
Φωτιά στο χωριό Τζιτ από την επιδρομή των εποίκων
|Twitter

Ισραήλ: Κατακραυγή για το πογκρόμ εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 09:41

Η αιματηρή επίθεση εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, την Πέμπτη, προκάλεσε γενική κατακραυγή από όλο το φάσμα της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας.

Η επίθεση στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Ναμπλούς και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας.

Ο Λευκός Οίκος την καταδίκασε, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, την χαρακτήρισε «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Οχθη.

»Πρόκειται για μειονότητα ακραίων, που ζημιώνει τον νομοταγή πληθυσμό των εποίκων, τον εποικισμό στο σύνολό του και (την υπόληψη) του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ευαίσθητης και δύσκολης περιόδου.

»Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πρέπει να δράσουν αμέσως εναντίον αυτού του σοβαρού φαινομένου και να οδηγήσουν τους παραβάτες του νόμου ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επίσης επέκρινε έντονα τις «απαράδεκτες» επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι», όρμησαν στο χωριό «πυρπόλησαν οχήματα και υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ».

Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν στο χωριό, «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ένας ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, νεκρός είναι ο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, που χτυπήθηκε «από σφαίρες εποίκων».

Αλλος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής Δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων, τα οποία απαιτούν όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της παλαιστινιακής περιοχής υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

«Οι ταραχοποιοί (…) δεν έχουν καμιά σχέση με τον εποικισμό και με τους εποίκους», τόνισε μέσω X ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, αρχιτέκτονας της επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Όχθη από τον Δεκέμβριο του 2022, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι εγκληματίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές (…) με όλο το βάρος του νόμου», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επίσης «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την περιοχή από πυρά είτε των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ή οπλισμένων εποίκων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα παλαιστινιακά δεδομένα· ενώ τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, συνοριοφύλακες και πολίτες, έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις, κατά τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ καταγγέλλεται συχνά, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από τον ΟΗΕ, που κατατάσσει τους οικισμούς στα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Δεύτερη ημέρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ντόχα

Στο μεταξύ, στη Ντόχα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός θα συνεχίζονταν την Παρασκευή.

Οι μεσολαβητές —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα, ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες.

Η Χαμάς αρνήθηκε να παραστεί επίσημα, διαμηνύοντας ότι θέλει να εφαρμοστεί η πρόταση του Ισραήλ, την οποία είχε προωθήσει ο Τζο Μπάιντεν, τον Μάι.

Η τρομοκρατική οργάνωση πάντως, ενημέρωσε τους μεσολαβητές στη Ντόχα για τις θέσεις της.

Αν οι συνομιλίες έχουν σκοπό «να οριστεί χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε παρουσιαστεί και γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς, τότε θα συμμετάσχουμε», είπε εκπρόσωπός της. «Αν οι μεσολαβητές καταφέρουν να αναγκάσουν (το Ισραήλ) να το αποδεχθεί, θα συμμετάσχουμε (στις διαπραγματεύσεις). Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτε νέο».

«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Οι συνομιλίες στη Ντόχα βασίζονται στην ισραηλινή πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα στις 31 Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.

Κυρώσεις ζητεί ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προτείνει κυρώσεις κατά ισραηλινών αξιωματούχων για τις επιθέσεις εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που γίνονται σε καθεστώς «σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να βάλει αμέσως τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες», τόνισε ο Μπορέλ με ανάρτηση στο X.

«Επιβεβαιώνω την πρόθεσή μου να προτείνω κυρώσεις της ΕΕ εναντίον εκείνων που επιτρέπουν τις πράξεις αυτών των βίαιων εποίκων, συμπεριλαμβανομένων μελών της ισραηλινής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...