620
| ΙΝΤΙΜΕΝEWS/CreativeProtagon

Πυρκαγιές: Πέρα από την επανάληψη της αδυναμίας και της καταγγελίας

Αννα Διαμαντοπούλου Αννα Διαμαντοπούλου 16 Αυγούστου 2024, 09:31

Πυρκαγιές: Πέρα από την επανάληψη της αδυναμίας και της καταγγελίας

Αννα Διαμαντοπούλου Αννα Διαμαντοπούλου 16 Αυγούστου 2024, 09:31

Η Ελλάδα – το Λεκανοπέδιο, στο έλεος της πυρκαγιάς για ακόμα μία φορά. Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι για τη Μεσόγειο και όχι μόνο, εξαιρετικά δυσοίωνες. Η πολιτική όμως υπάρχει για να προβλέπει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί και όχι για να διαχειρίζεται απλά τους κινδύνους και τις απειλές.

Δυστυχώς η ελληνική kυβέρνηση δεν έχει σχέδιο πρόληψης, δεν έχει συντονίσει και οργανώσει στο ύψος των απαιτήσεων, Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία. Συνεχίζει επίμονα στο βλέποντας και κάνοντας, επαναλαμβάνοντας συμβατικές μεθόδους του παρελθόντος με τρομακτικές επιπτώσεις. Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής και στις δράσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι τεράστιο. Και μόνο, ότι από τα 580 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε στη διάθεση της η κυβέρνηση απορρόφησε μόνο το 1% σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. .

Επειδή το μέλλον προβλέπεται δυστοπικό, επιβάλλεται να σχεδιάσουμε και να δράσουμε άμεσα, αλλάζοντας την κατάσταση. Η κλιματική κρίση για την χώρα, αποτελεί εθνικό ζήτημα που απαιτεί την αξιοποίηση στις επάλξεις όλων των Ελλήνων. Ξεκινώντας από τα εξειδικευμένα στελέχη όπως αξιωματικούς, επιστήμονες, πυροσβέστες και φτάνοντας μέχρι τους εθελοντές που αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ο καθοριστικός ρόλος τους, αποτελώντας και ένα μεγάλο σημάδι αισιοδοξίας και ελπίδας για την κοινωνία μας. 

Οι πολιτικοί, με πρώτη την κυβέρνηση της χώρας που δυστυχώς για άλλη μια φορά δείχνει να ικανοποιείται μόνη εθελοτυφλώντας, πρέπει ν’ αναλάβουμε ευθύνες σοβαρού σχεδιασμού και αποτελεσματικής δράσης. Το γνωστό έργο επανάληψης των κυβερνητικών αδυναμιών αλλά και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, κούρασε αφόρητα και βυθίζει την κοινωνία στην αγανάκτηση και την κατάθλιψη.

Το ΠΑΣΟΚ που θέλω και ονειρεύομαι δεν θα είναι απλά μια καταγγέλλουσα δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ του 21 ου αιώνα  μπορεί να έχει σύγχρονες και θεμελιωμένες προτάσεις και ταυτόχρονα αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης των κρίσεων του σήμερα και του αύριο. Πολιτικές, που ξεπερνούν την μίζερη λογική τού λιγότερο χειρότερα από χθες και να οδηγούν σε μια εντελώς ποιοτικότερη προσέγγιση δράσεων και λύσεων για το παρόν και το μέλλον !Και το μπορούμε και γίνεται!

Οι πυρκαγιές θέλουν σοβαρό σχέδιο και κοινή δράση

Η πολιτική για τις φυσικές καταστροφές έχει εξελιχθεί σε όλο τον πλανήτη, έχοντας δώσει στην τεχνολογική εξέλιξη, τον πρώτο λόγο.  Είναι σαφές μετά από τόσες καταστροφικές εμπειρίες στην Ελλάδα ότι θα έπρεπε να έχουν υπάρξει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και νέα τεχνολογικά εργαλεία στην υπηρεσία του Κράτους. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει δύο βασικούς άξονες χρηματοδότησης,  για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή, που θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν συνδυαστικά. 

Για παράδειγμα, ο τομέας που εξελίσσεται με τρομερούς ρυθμούς στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η ένταξη κατάλληλων drones (όχι απλά ανιχνευτικών) στο οπλοστάσιό μας. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην πυρόσβεση απαιτεί όμως την συνεργασία κυβέρνησης, πανεπιστημίων, τεχνολογικών εταιρειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά  των ενημερωμένων πολιτών. 

Έγκαιρος εντοπισμός

Επίσης τα συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης με τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιούν προηγμένους αλγορίθμους για την ανάλυση δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τεχνητές κάμερες, ανιχνευτές καπνού, ακόμα και ροές μέσω κοινωνικής δικτύωσης για να ανιχνεύουν ίχνη πυρκαγιάς σε κανονικό χρόνο. Έτσι αποτρέπεται η κλιμάκωση με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστών.

Πρόβλεψη εξάπλωσης

Η χρησιμοποίηση από τους αλγορίθμους ιστορικών δεδομένων, καιρικών συνθηκών και ανάγλυφου εδάφους, μπορεί να δημιουργήσει προσομοίωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς βοηθώντας τη στρατηγική της πυρόσβεσης.

Έξυπνος εξοπλισμός

Επίσης μπορούν ν’ αξιοποιηθούν οι λεγόμενοι «ρομποτικοί πράκτορες» που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύσσονται να αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου μειώνοντας την ανάγκη έκθεσης των πυροσβεστών. 

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που απαιτούν όμως πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές από μια κυβέρνηση που θα έχει επίκεντρο της προσοχής της αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της εποχής με καινοτόμα αντίληψη και μεταρρυθμιστικό πνεύμα.


Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ, πρώην υπουργός και νυν υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...