375
Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ στην προεκλογική τους εμφάνιση στο Γουισκόνσιν, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Erica Dischino

Το δίλημμα της Χάρις στο συνέδριο των Δημοκρατικών: Τι να πει για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 11:15
Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ στην προεκλογική τους εμφάνιση στο Γουισκόνσιν, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Erica Dischino

Το δίλημμα της Χάρις στο συνέδριο των Δημοκρατικών: Τι να πει για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 11:15

Ο Μπαράκ Ομπάμα, οι Κλίντον και ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσουν στο συνέδριο των Δημοκρατικών την ερχόμενη εβδομάδα, στο Σικάγο, καθώς οι αξιωματούχοι του κόμματος προσπαθούν να τονίσουν την ενότητά του σε όλα τα θέματα και να μην αφήσουν να ακουστούν οι φωνές των φιλοπαλαιστινίων στελεχών.

Το πρώτο βράδυ, αναμένεται να μιλήσει ο Τζο Μπάιντεν, το δεύτερο ο Ομπάμα, το τρίτο βράδυ ο Τιμ Γουόλζ και το τελευταίο η Κάμαλα Χάρις.

Οπως σημειώνουν οι Times, εδώ και εβδομάδες καταβάλλονται προσπάθειες να διαπραγματευτούν με 25 περίπου «αδέσμευτους» αντιπροσώπους στο συνέδριο, που εξελέγησαν σε προκριματικές εκλογές με τις ψήφους όσων διαφωνούν με τη στάση της Ουάσινγκτον στον πόλεμο και είναι δυσαρεστημένοι με τον Μπάιντεν.

Η Χάρις έχει μιλήσει υπέρ της κατάπαυσης του πυρός σε πρόσφατες ομιλίες της, αναγκασμένη να απαντήσει σε μέρος του κοινού που την διακόπτει φωνάζοντας «γενοκτονία».

Οι αντιπρόσωποι αυτοί έχουν έναν κατάλογο με αιτήματα, μεταξύ των οποίων διακοπή της προμήθειας όπλων στο Ισραήλ και μία θέση ομιλήτριας στο συνέδριο στην παιδίατρο Τάνια Χατζ-Χασάν, που έχει εργαστεί εθελοντικά στη Γάζα.

Μία από τις αντιπροσώπους, η Ασμα Μοχάμεντ από τη Μινεσότα, δεν στήριξε την Χάρις νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε μια εικονική ονομαστική ψηφοφορία.

«Ψήφισα υπέρ της Ρέεμ Αλι Μπαντουάν, ενός τρίχρονου παιδιού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ», δήλωσε η ίδια στο ραδιόφωνο.

Η Μινεσότα ειδικά έχει 11 αδέσμευτους αντιπροσώπους, τους περισσότερους, και έτσι ο Γουόλζ, κυβερνήτης της και υποψήφιος αντιπρόεδρος, θα αναλάβει την δύσκολη αποστολή να τους συγκρατήσει όταν είναι στο βήμα οι βασικοί ομιλητές και κυρίως ο Μπάιντεν, τονίζουν οι Times.

«Συμβολικά ήθελα να δείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να σφαγιάζονται στη Γάζα και επίσης ήθελα να υπενθυμίσω στην πιθανή υποψήφιά μας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει την απάντησή της στις εκκλήσεις μας για εμπάργκο όπλων, για κατάπαυση του πυρός και πραγματικά χρειάζεται από αυτήν σαφή σχέδια για το τι θα κάνει τον Νοέμβριο», είπε χαρακτηριστικά η Μοχάμεντ.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να επιδείξουν το ίδιο επίπεδο ενότητας και δέσμευσης προς την υποψήφιά τους, όπως έκαναν οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο μήνα.

Η Λέιλα Ελαμπεντ, μια Αμερικανίδα παλαιστινιακής καταγωγής από το Μίσιγκαν, που ίδρυσε την ομάδα διαμαρτυρίας Uncommitted, δήλωσε ότι οι αντιπρόσωποι σκοπεύουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο, με συνεντεύξεις Τύπου, ολονυκτίες με κεριά και μαρτυρίες για την κατάσταση στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...