574
Στρατιωτικά οχήματα των Ουκρανών κινούνται κοντά στη μεθόριο με τη Ρωσία, το νέο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει καταλάβει 74 οικισμούς στο Κουρσκ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 21:54
Στρατιωτικά οχήματα των Ουκρανών κινούνται κοντά στη μεθόριο με τη Ρωσία, το νέο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει καταλάβει 74 οικισμούς στο Κουρσκ

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2024, 21:54

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί κατά 800 τετρ. χλμ. εντός της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) και ανέλυσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του 1.000 τετρ. χλμ. ρωσικού εδάφους στη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Κουρσκ, στη μεγαλύτερη τέτοια επίθεση της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

«Παρά τις δύσκολες και σφοδρές μάχες, η προέλαση των δυνάμεών μας στην περιοχή του Κουρσκ συνεχίζεται. Υπάρχουν 74 οικισμοί οι οποίοι υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας» διευκρίνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αποδείξαμε για ακόμη μια φορά ότι, σε οποιαδήποτε κατάσταση, εμείς οι Ουκρανοί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, μπορούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και την ανεξαρτησία μας» προσέθεσε ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Στη διάρκεια ενημέρωσης του προέδρου της Ουκρανίας από τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι, ο τελευταίος ακουγόταν να λέει ότι οι στρατιώτες του κατέλαβαν ακόμη 40 τετρ. χλμ. τις τελευταίες 24 ώρες.

Ωστόσο, η προέλαση των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος δεν σταμάτησε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 6ης Αυγούστου: ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλα 69 τετρ. χλμ. εδαφών στην ανατολική Ουκρανία από την ημέρα αυτή και συνολικά 111 τετρ. χλμ. από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το AFP. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 201 τετρ. χλμ. που κατέλαβαν οι Ρώσοι τον Ιούλιο. Συνολικά, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία κατέλαβε 65.891 τετρ. χλμ. ουκρανικού εδάφους (δεδομένα μέχρι τη 12η Αυγούστου).

Μαζί με την προσαρτημένη Κριμαία (2014) και τις ζώνες της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονταν ήδη από τη Μόσχα πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία έχει καταλάβει 108.070 τετρ. χλμ. ή το 18% της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Οι υπολογισμοί του AFP έγιναν με βάση τις καθημερινές ανακοινώσεις του ISW, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε δημόσιες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Ο χάρτης του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου για την ουκρανική εισβολή στο ρωσικό έδαφος στις 12/8 / (Πηγή: ISW)
Στόχος ο εξαναγκασμός της Μόσχας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξαναγκαστεί να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική σύνοδο, κάτι που επί του παρόντος δεν είναι στις προθέσεις της, όπως εκτίμησε.

Και μια μέθοδος εξαναγκασμού που θα μπορούσε να επιφέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι οι ενέργειες στο πεδίο της μάχης, τόνισε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ της Ρωσίας.

«Οι απλές εκκλήσεις προς τη Ρωσία δεν έχουν αποτέλεσμα, μόνο ένα σύνολο εργαλείων εξαναγκασμού θα έχει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...