313
Δορυφορική εικόνα της έκτασης της πυρκαγιάς, επίσης από τον λογαριασμό του κ. Κολυδά στο X | X @KolydasT

ΕΜΥ: «Μείωση έντασης των ριπών ανέμων» από το απόγευμα

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2024, 18:44
Δορυφορική εικόνα της έκτασης της πυρκαγιάς, επίσης από τον λογαριασμό του κ. Κολυδά στο X
|X @KolydasT

ΕΜΥ: «Μείωση έντασης των ριπών ανέμων» από το απόγευμα

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2024, 18:44

Στην πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική «η οποία καθοδηγείται βασικά από τους βόρειους, βορειοανατολικούς ανέλμους, την τοπογραφία της περιοχής και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης» αναφέρθηκε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρος Κολυδάς.

Οπως σημείωσε σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς, «από τις επτά το απόγευμα βαίνουμε σε μείωση των εντάσεων των ριπών, η οποία θα είναι ουσιαστική από τις εννέα περίπου το βράδυ».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο ίδιος είχε εξηγήσει πως οι αλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς «μεταβάλλουν την κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς δυσκολεύοντας τις δασοπυροσβεστικές προσπάθειες και αυξάνοντας τους κινδύνους. Παρότι η ταχύτητα ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς είναι πολύ μικρότερη από την ταχύτητα του ανέμου, εν τούτοις όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανέμου ειδικά όταν αυτός είναι ριπαίος, τόσο περισσότερο οι φλόγες αποκτούν κλίση προς τα εμπρός και καταφέρνουν έτσι να πλησιάζουν την καύσιμη ύλη μπροστά τους.

Το μέγεθος της επίδρασης του ανέμου διαφέρει μεταξύ των διαφόρων τύπων καύσιμης ύλης. Γενικά είναι μεγαλύτερο για λεπτά καύσιμα όπως τα χόρτα και για καύσιμα που δεν είναι συμπιεσμένα. Συχνά, όταν οι συνθήκες ξηρασίας δεν είναι ακραίες, η μετάδοση της πυρκαγιάς σε θαμνώνες (εκεί όπου η καύσιμη ύλη είναι διατεταγμένη σε αρκετό ύψος) απαιτεί την ύπαρξη ισχυρού ανέμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...