406
| Shutterstock

Η έξυπνη ινσουλίνη που αλλάζει το παιχνίδι στη θεραπεία του διαβήτη

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 18:07
|Shutterstock

Η έξυπνη ινσουλίνη που αλλάζει το παιχνίδι στη θεραπεία του διαβήτη

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 18:07

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε μια «έξυπνη» ινσουλίνη που ανταποκρίνεται στα μεταβαλλόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε πραγματικό χρόνο, και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών με διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως.

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει σήμερα να λαμβάνουν ινσουλίνη πιθανώς και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, για να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου. Είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και σε αρκετές περιπτώσεις και την ψυχική υγεία των ασθενών΄.

Οπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, ο βρετανικός Guardian, ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα σχεδίασαν νέες ινσουλίνες που μιμούνται τη φυσική αντίδραση του οργανισμού στα μεταβαλλόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανταποκρίνονται άμεσα σε πραγματικό χρόνο.

Οι «κλασική» ινσουλίνη σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν εισέρχεται στον οργανισμό.

Η νέα μορφή ινσουλίνης (glucose-responsive insulins – GRIs) ενεργοποιείται όταν αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος, ενώ μένει ανενεργή το σάκχαρο πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο, αποτρέποντας την υπογλυκαιμία.

Οπως γράφει ο Guardian, σχεδόν 3 εκατ. λίρες (3,5 εκατ. ευρώ) έχουν χορηγηθεί σε έξι ερευνητικά προγράμματα ανάπτυξης της έξυπνης ινσουλίνης. Σε αυτά συμμετέχουν επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα. Στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η έναρξη κλινικών δοκιμών το συντομότερο δυνατό.

Η νέα μορφή ινσουλίνης μπορεί να βελτίωσει την ζωή των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι, αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εβδομαδιαία θεραπεία.

Ο διαβήτης τύπου 1 αφορά σχεδόν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Από αυτούς, περί τα 1,5 εκατομμύρια είναι κάτω των 20 ετών.

Είναι μια χρόνια πάθηση, με αυτοάνοση αιτιολογία, που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να παράξει ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων καταστρέφει τα β – κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη.

Ποια η διαφορά μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2

Στον διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.

Στον διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα δεν χρησιμοποιεί πάντα την ινσουλίνη όπως θα έπρεπε – συνήθως λόγω αντίστασης σε αυτη. Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 έχει άμεση συσχέτιση με παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης.

Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει συνήθως τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε ηλικία αν και η πιο κοινή ηλικία διάγνωσης είναι μεταξύ 4 και 6 ετών και στην πρώιμη εφηβεία (10 έως 14 ετών).

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από τον διαβήτη τύπου 1.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...