375
10 Αυγούστου 2024. Ουκρανοί στρατιώτες σε άρμα μάχης κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Σούμι | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στη Ρωσία – εισβολή και σε άλλα εδάφη;

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2024, 19:48
10 Αυγούστου 2024. Ουκρανοί στρατιώτες σε άρμα μάχης κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Σούμι
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στη Ρωσία – εισβολή και σε άλλα εδάφη;

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2024, 19:48

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι σφοδρές μάχες στο Κουρσκ, ενώ διακινούνται πληροφορίες πως οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές εντός του ρωσικού εδάφους. Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατά των Ουκρανών σε τρεις περιοχές.

Η Washington Post έγραψε πως το Σάββατο στρατιώτες από το Τάγμα 252 Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας κοινοποίησαν βίντεο που τους δείχνει να στέκονται έξω από ένα κτίριο που προσδιορίζεται ως η λέσχη του χωριού Πορόζ στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων από τα σύνορα. Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τη γνησιότητα του βίντεο ή το πότε τραβήχτηκε.

Δεν υπήρξαν αναφορές από άλλες πηγές και η αμερικανική εφημερίδα δεν αποκλείει να πρόκειται και για τακτική αντιπερισπασμού με στόχο τη σύγχυση των ρωσικών δυνάμεων.

Πάντως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το Σάββατο αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις παραμεθόριες περιοχές – ένα σημάδι της αυξανόμενης ανασφάλειας της Μόσχας.

Οι μάχες συνεχίζονται στο Κουρσκ, σε βάθος έως και 20 χιλιόμετρα.

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές του Κουρσκ που συνορεύουν με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αλλά και το Κίεβο έδωσε εντολή να απομακρυνθούν περίπου 20.000 κάτοικοι από την περιφέρεια του Σούμι, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ.

Στο μεταξύ, η ουκρανική εισβολή θέτει σε κίνδυνο έναν τοπικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, σύμφωνα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν μια άμεση απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ανέφερε ανακοίνωση της Rosatom την οποία μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έχει ήδη απευθύνει έκκληση, για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επεσήμανε ότι χρησιμοποίησε την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό για να πλήξει τα στρατεύματα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ουκρανίας στη ρωσική επικράτεια.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν πληρώματα αρμάτων μάχης να ανοίγουν πυρ εναντίον ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Κουρσκ, όπως και ένα νυχτερινό αεροπορικό πλήγμα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...