Ξαφνικά και εν μέσω μιας μονότονης αυγουστιάτικης ραστώνης, ο χρόνος πύκνωσε στον ΣΥΡΙΖΑ: το απόγευμα του Σαββάτου, ο Οθωνας Ηλιόπουλος, πρώτος βουλευτής Επικρατείας υπέβαλε την παραίτησή του, ζητώντας στη σχετική επιστολή του να μπει στη θέση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
«Παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Ελληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η “φωνή” τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο κ. Ηλιόπουλος.
Υπάρχουν πολλά σημεία που είναι ενδιαφέροντα στην παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου και δεν είναι μόνο ότι η επιστολή έχει ημερομηνία 5 Αυγούστου, αλλά δημοσιοποιήθηκε πέντε ημέρες αργότερα. Πήγε πάντως στο γραφείο του κ. Τασούλα με άμεση ισχύ —χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και να ορκιστεί άλλος βουλευτής στη θέση του, καθώς εκτός των άλλων η Βουλή είναι κλειστή.
Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ηλιόπουλος προτάσσει το επιχείρημα ότι αυτός που δικαιούται να καταλάβει τη θέση του είναι ο κ. Κασσελάκης και όχι η πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, που τον Ιούνιο του 2023 εξέλεξε τρεις βουλευτές, με τέταρτη την τότε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.
♦ Διαβάστε εδώ την επιστολή παραίτησης του Οθωνα Ηλιόπουλου
Επειδή η συζήτηση περί ανάγκης παρουσίας του κ. Κασσελάκη στη Βουλή ως επικεφαλής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας —προς το παρόν εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος όμως έχει πέσει σε δυσμένεια στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου— δεν είναι καινούργια, άλλο τόσο έχει ξανασυζητηθεί και το «επιχείρημα» περί δικαιωματικής θέσης του εξ Αμερικής ορμώμενου αρχηγού του κόμματος ως εκπροσώπου της ομογένειας εφόσον παραιτηθεί ο έτερος εκπρόσωπος των αποδήμων κ. Ηλιόπουλος.
Όμως ο κανόνας είναι απλός: τη θέση την παίρνει ο πρώτος επιλαχών, εν προκειμένω, η πρώτη επιλαχούσα κυρία Τσαπανίδου.
Και η παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου —που πρέπει να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια για να ισχύει— απλώς ανοίγει ξανά τη συζήτηση και όχι απαραίτητα τον δρόμο για να μπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ένατος. Μετά την κυρία Τσαπανίδου, στη λίστα είναι οι Μιχάλης Καλογήρου, Ευγενία Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Γεωργία Λάλη.
Κάποιοι έχουν πει ότι δεν ασχολούνται και τόσο —η κυρία Τσαπανίδου για παράδειγμα έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική και ταξιδεύει—, ενώ ο κ. Τσακρής στις πρόσφατες ευρωεκλογές συνέπραξε με τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και έχει διαμηνύσει ότι δεν τον πειράζει να παραιτηθεί για να μπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Καλογήρου όμως, υπήρξε στενότατος συνεργάτης και παραμένει άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο νυν πρόεδρος είναι στα μαχαίρια. Πσο για την κυρία Λάλη, αυτή το είχε συζητήσει την άνοιξη με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, του είχε απαντήσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου»…
Είναι προφανές ότι μετά την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου θα ασκηθούν πιέσεις στους υπόλοιπους να παραιτηθούν, ώστε η έδρα να φτάσει στον κ. Κασσελάκη. Ήδη εξάλλου κάποιοι βουλευτές που θεωρούνται η «φρουρά» του προέδρου, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, o Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασσιμάτη έσπευσαν να απαιτήσουν την είσοδο στη Βουλή του κ. Κασσελάκη, ασκώντας ψυχολογική πίεση στους επιλαχόντες.
Από την Κουμουνδούρου είπαν επίσης, με νόημα, ότι δεν ξέρουν τι στάση θα τηρήσουν οι πέντε επιλαχόντες. Και σε μια ένδειξη ότι η σύγχυση είναι μεγάλη, από το γραφείο Τύπου ανέφεραν ότι ο κ. Ηλιόπουλος υπέβαλε «σήμερα», δηλαδή το Σάββατο, 10 Αυγούστου, την παραίτησή του, μολονότι άλλα γράφει στην από Βοστώνη, ΗΠΑ, επιστολή του προς τον κ. Τασούλα. Εξύμνησε ωστόσο ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του κ. Ηλιόπουλου και φρόντισε να επικαλεστεί στη σχετική, ανακοίνωση, επί λέξει την επιθυμία του τη βουλευτική έδρα να την πάρει ο κ. Κασσελάκης.
«Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Όθων Ηλιόπουλος, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από βουλευτής, προκειμένου να αφοσιωθεί πλήρως στο επιστημονικό-ερευνητικό του έργο στις ΗΠΑ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, για να συνεχίσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του έναν αγαπητό σύντροφο, στέκοντας με σεβασμό απέναντι στην πολύχρονη πολιτική διαδρομή του, τους κοινωνικούς αγώνες του, το πλούσιο κοινοβουλευτικό του έργο αλλά και την επιστημονική του αξιοσύνη, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. “Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η ‘φωνή’ τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς“, επισημαίνει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Ηλιόπουλος. Η διαβεβαίωσή του, ότι παραμένει πάντα μαχόμενο στέλεχος και περήφανο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία. Τον ευχαριστούμε για το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο του και τον διαβεβαιώνουμε, με τη σειρά μας, ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε, μέσα και έξω από τη Βουλή, ό,τι κι αυτός: το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα».
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης καλωσόρισε την ενέργεια του κ. Ηλιόπουλου με μία -τι άλλο;- ανάρτηση στα social media.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News