562
H ΜακΛάφλιν έχει μόλις τερματίσει: νέο, ασύλληπτο, παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. με εμπόδια | EPA/FRANCK ROBICHON

Γιατί η ΜακΛάφλιν είναι η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών

Sportscaster Sportscaster 10 Αυγούστου 2024, 12:01
H ΜακΛάφλιν έχει μόλις τερματίσει: νέο, ασύλληπτο, παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. με εμπόδια
|EPA/FRANCK ROBICHON

Γιατί η ΜακΛάφλιν είναι η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών

Sportscaster Sportscaster 10 Αυγούστου 2024, 12:01

Αθλήτριες όπως η Σίντνι ΜακΛάφλιν-Λεβρόνι και η Φέμκε Μπολ εμφανίζονται στους δρόμους ταχύτητας πολύ σπάνια. Μια σε κάθε γενιά. Το να τις βλέπεις και τις δυο μαζί, την ίδια μέρα, στο ίδιο στάδιο, να διεκδικούν το ίδιο μετάλλιο, είναι ένα προνόμιο που οι θεατές της κούρσας των 400 μέτρων με εμπόδια Γυναικών ανυπομονούσαν να απολαύσουν.

ΜακΛάφλιν και Μπολ κατέχουν, στο σύνολο, 15 από τους 16 καλύτερους χρόνους όλων των εποχών στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Είναι οι μόνες γυναίκες που έχουν τρέξει τα 400 εμπόδια σε λιγότερο από 51 δευτερόλεπτα. Ολοι περίμεναν μια μάχη που θα κρινόταν στο βλεφάρισμα των ματιών. Αλλά η Αμερικανίδα, η οποία έκλεισε τα 25 την παραμονή του αγώνα, έμελλε να μετατρέψει την αναμέτρηση σε προσωπικό σόου. Σταμάτησε το χρονόμετρο στα 50,37 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για έκτη φορά. Αφησε τη μεγάλη της αντίπαλο σχεδόν 2’’ πίσω. Απίστευτο.

Σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, καμία άλλη αθλήτρια στο παρελθόν δεν είχε τρέξει τόσο γρήγορα, σε οποιαδήποτε απόσταση. Αυτό αποφάνθηκε το πολύπλοκο σύστημα που η World Athletics χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια για να καταρτίζει τα ranking, δηλαδή την κατάταξη των αθλητών και των αθλητριών με κριτήριο τις επιδόσεις τους. Τηρουμένων των αναλογιών (μήκος διαδρομής, εμπόδια κλπ), η κούρσα της ΜακΛάφλιν ήταν ταχύτερη και από την «αστραπή» της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ στα 100 μέτρα το 1988.

Η επίδοσή της στο Παρίσι βαθμολογήθηκε με 1.322 πόντους. Τα 10’’.49 της Γκρίφιθ-Τζόινερ στο ιστορικό «κατοστάρι» του 1988 είναι το Νο 2 αυτής της λίστας, με 1.314 πόντους. Και Νο 3, πάλι η ΜακΛάφλιν: το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει μόλις πριν από 41 ημέρες (30/6/2024) στα 400μ. εμπόδια με 50’’.65.

Οι Times έγραψαν ότι η κούρσα της ΜακΛάφλιν, το βράδυ της Πέμπτης, ήταν η κορυφαία παράσταση ever σε δρομικό αγώνισμα, σε γυναίκες και άνδρες. Με δεύτερη εκείνη του Κενυάτη Ντέιβιντ Ρουντίσα στα 800μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (2012) και τρίτη του Γιουσέιν Μπολτ στο «κατοστάρι» του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2009 στο Βερολίνο.

Στον κόσμο αρέσουν πολύ τα παγκόσμια ρεκόρ. Γι’ αυτό οι αθλητές που τα «υπόσχονται», όπως ο Μόντο Ντουπλάντις, είναι παντού και πάντα μεγάλες ατραξιόν. Ακόμη περισσότερο, όμως, στους φιλάθλους αρέσει ο ανταγωνισμός. Το σασπένς. Οι θεατές που κατέκλυσαν το «Σταντ ντε Φρανς», ήλπιζαν ότι η Μπολ, που αυτό το καλοκαίρι είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της, θα μπορούσε να κοντράρει τη ΜακΛάφλιν, ακόμη και να της «αρπάξει» το χρυσό μετάλλιο.

Αρκετές διασημότητες, που είχαν εκδηλωθεί υπέρ της μιας ή της άλλης αθλήτριας, παρακολούθησαν τον αγώνα από το Box του Προέδρου Μακρόν. Οπως η Σιμόν Μπάιλς και ο Σνουπ Ντογκ, ο οποίος φορούσε ένα T-shirt που έγραφε «Sydney». Αλλά αντί για τη «μεγάλη μάχη» που είχε προβλέψει η Μπολ, οι εξέδρες έγιναν μάρτυρας μιας επίδειξης δύναμης από τη ΜακΛάφλιν.

Στο έβδομο εμπόδιο η 24χρονη Ολλανδέζα είχε αρχίσει να χάνει έδαφος. Επαθε τέτοιο «σοκ» από το ορμητικό προσπέρασμα της Αμερικανίδας, που δεν τερμάτισε ούτε δεύτερη – την πέρασε η Ανα Κόκρελ (ΗΠΑ). Οταν σταμάτησε να τρέχει στο πρόσωπό της ήταν ζωγραφισμένη η έκπληξη. Ανέβηκε γρήγορα στην εξέδρα για να βρει παρηγοριά στις αγκαλιές των «δικών της», που φορούσαν πορτοκαλί μπλούζες με το όνομά της: «Femke Bol 1».

Η τιτανομαχία που όλοι περίμεναν να δουν, εξελίχθηκε σε μια αναμέτρηση της ΜακΛάφλιν με το χρονόμετρο. Η Αμερικανίδα έτρεξε τα 400μ. εμπόδια περίπου στον ίδιο χρόνο που έκρινε την πρωτιά στα 400μ. χωρίς εμπόδια. Αδιανόητο. Ο προπονητής της, Μπόμπι Κέρσι, τόνισε ότι σύντομα θα τη δούμε να ολοκληρώνει την κούρσα σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...