651
8 Αυγούστου 2024. Το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο USS Wasp ελλιμενίζεται στη Λεμεσό, με την 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών | US NAVY

Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο – ο ρόλος της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2024, 11:06
8 Αυγούστου 2024. Το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο USS Wasp ελλιμενίζεται στη Λεμεσό, με την 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών
|US NAVY

Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο – ο ρόλος της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2024, 11:06

Ισχυρές ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς παραμένουν έντονες οι ανησυχίες για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η  αμερικανική βάση της Σούδας, όσο και άλλες μονάδες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το Σάββατο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τόσο στη «Ναυτική ευκολία», όπως είναι η κωδική ονομασία της ναυτικής βάσης στη Σούδα, όσο και στο παρακείμενο αεροδρόμιο, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μεγάλη κινητικότητα.

Στη Σούδα, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έχουν δέσει αυτές τις ημέρες και τέσσερα πλοία υποστήριξης του αμερικανικού στόλου, τα οποία συμμετείχαν στην κατασκευή και υποστήριξη της προβλήτας που κατασκευάστηκε για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Πρόκειται για 4 αρματαγωγά πλοία που σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή με εμπλοκή των ΗΠΑ, θα μπορούν θεωρητικά να αποβιβάσουν σε επιλεγμένες ακτές βαρέα οχήματα και τεθωρακισμένα. Στα ανοιχτά της Σούδας εντοπίστηκε αυτές τις ημέρες και ένα σκάφος Roll-on/Roll-off που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με άλλα έξι της ίδια κλάσης ως μεταφορείς ξηρού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων και τροχαίου υλικού μεταξύ αναπτυγμένων λιμένων.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Σούδα είναι σημείο αναφοράς και για δύο αντιτορπιλικά, που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο παρέχοντας στον αμερικανικό σχεδιασμό τόσο βαλλιστικές δυνατότητες καθώς στο οπλοστάσιό τους έχουν και πυραύλους cruise τύπου Tomahawk. Στα δύο αυτά αντιτορπιλικά αναμένεται να προστεθούν δύο ακόμα από το τον στόλο της Ερυθράς Θάλασσας. Από την αεροπορική βάση της Σούδας τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί επίσης αρκετές απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών.

Μια άλλη αεροπορική βάση που επίσης χρησιμοποιούν ως αφετηρία ιπτάμενα τάνκερ των ΗΠΑ είναι και εκείνη στο Ακτιο, ενώ όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ τέσσερα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper σταθμεύουν στη Λάρισα την οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αξιοποιεί η 371η Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» παραθέτει τις δυνάμεις που συγκεντρώνονται σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ βρίσκονται δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι ελλιμενισμένο στη Λεμεσό το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Wasp», το οποίο περιγράφεται και ως ελικοπτεροφόρο ή «μίνι αεροπλανοφόρο» καθώς μεταφέρει τα καθέτου απονηώσεως και προσνηώσεως ελικοφόρα MV-22B Osprey και μαχητικά τύπου AV-8B Harrier, όπως επίσης και επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W SuperCobra. Το πλοίο μεταφέρει και την 24η Μονάδα Εκστρατείας Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων. Η παρουσία του «USS Wasp» ουσιαστικά μαρτυρεί προετοιμασία για την πιθανή ανάγκη διεξαγωγής επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και δύο πλοία του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που είναι ελλιμενισμένα στην Κύπρο και τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 1.400 άτομα συνολικά, ενώ ανάλογα με την αποστολή μπορούν να μεταφέρουν τανκς, φορτηγά, ελικόπτερα και προμήθειες.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72) και την ομάδα συνοδείας του. Το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν.

Στα ανοιχτά του Λιβάνου πλέουν έξι πολεμικές μονάδες από ισάριθμες χώρες στο πλαίσιο της μόνιμης ναυτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL).

Προς το παρόν, γράφει η Καθημερινή, δεν έχει καταγραφεί παρουσία υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειολ, ενώ διακριτική παραμένει η ρωσική παρουσία: Στη ναυτική βάση του Ταρτούς, η οποία στην πράξη χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από ρωσικές δυνάμεις, βρίσκονται ελλιμενισμένα πέντε πολεμικά πλοία.

Οι αιτιάσεις της Χεζμπολάχ για την Κύπρο και η απάντηση της Λευκωσίας περί εμπλοκής στις επιχειρήσεις

Ολη αυτή η ναυτική κινητικότητα έχει προκαλέσει φήμες περί εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Τις προηγούμενες ημέρες, εφημερίδα προσκείμενη στην Χεζμπολάχ κατηγόρησε ευθέως την Κύπρο ότι έχει συνάψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενεργή συμμετοχή στις επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση  και διασπορά  ψευδών ειδήσεων, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε σύγκρουση. «Η ανθρωπιστική βοήθεια και η διευκόλυνση των εκκενώσεων είναι αυτό που κάνουμε. Οσοι αντιδρούν σε αυτές τις πράξεις, είναι εναντίον του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...