665
Το πρόγραμμα ΤΝ της Intel καταγράφει με κάμερες τις επιδόσεις των επίδοξων αθλητών, και τους προσφέρει εξατομικευμένες προβλέψεις για πιθανή μελλοντική αθλητική καριέρα | Intel

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει μελλοντικούς Ολυμπιονίκες

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 12:45
Το πρόγραμμα ΤΝ της Intel καταγράφει με κάμερες τις επιδόσεις των επίδοξων αθλητών, και τους προσφέρει εξατομικευμένες προβλέψεις για πιθανή μελλοντική αθλητική καριέρα
|Intel

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει μελλοντικούς Ολυμπιονίκες

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 12:45

Πιτσιρίκια από τη Γιoκοχάμα της Ιαπωνίας εκτελούν δρόμους ταχύτητας σε αυτοσχέδιες πίστες, υπό την παρακολούθηση μιας σειράς από κάμερες. Οχι, δεν είναι παιδιά-θαύματα του σπριντ – τουλάχιστον όχι ακόμα. Απλώς συμμετέχουν στο πρόγραμμα αθλητικών δοκιμών «Talent Identification», μέσω ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει στηθεί κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παρισιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, στόχος του συστήματος είναι να εντοπίσει τους πιθανούς χρυσούς Ολυμπιονίκες του μέλλοντος. Τα δεδομένα συλλέγονται από πέντε δοκιμές, που περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το άλμα και τη μέτρηση της δύναμης λαβής.

Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες αναλύονται για να αξιολογηθεί η ισχύς, η εκρηκτικότητα, η αντοχή, ο χρόνος αντίδρασης, η δύναμη και η ευκινησία ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με δεδομένα επαγγελματιών και ολυμπιονικών αθλητών.

«Χρησιμοποιούμε υπολογιστική όραση και ιστορικά δεδομένα, έτσι ώστε ο μέσος άνθρωπος να μπορεί να συγκρίνει τον εαυτό του με αθλητές ελίτ και να δει ποιο άθλημα του ταιριάζει περισσότερο σωματικά», λέει η Σάρα Βίκερς, επικεφαλής του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Προγράμματος «Talent Identification», της εταιρείας-κολοσσού παραγωγής τσιπ, Intel.

Μετά την ολοκλήρωση των τεστ, κάθε συμμετέχων ενημερώνεται για το άθλημα που θα του ταίριαζε περισσότερο, μέσα από μια λίστα δέκα αθλημάτων. Η Intel ισχυρίζεται ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τις δοκιμές των ατόμων που συμμετέχουν, διαγράφονται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα τεστ προσφέρουν στους μικρούς επισκέπτες των Αγώνων έναν συνδυασμό χρήσης της τεχνολογίας με διασκέδαση. Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που προσφέρεται ελεύθερα στους φαν των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έχει και μια πιο φορητή εκδοχή, η οποία μπορεί να εκτελεσθεί στις περισσότερες κινητές συσκευές που διαθέτουν μια απλή κάμερα και ελάχιστη υπολογιστική ισχύ.

«Με μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, ένα τάμπλετ, ή ένα λάπτοπ, δίνεται η ευκαιρία στους χρήστες να κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαν ως τώρα», εξηγεί στο BBC η Βίκερς. Το πρόγραμμα ΤΝ είναι σε θέση να αξιολογήσει την απόδοση των ανθρώπων, απλώς αναλύοντας βίντεο από την κάμερα του κινητού – χωρίς την ανάγκη φυσικών αισθητήρων.

Εικόνα από το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης «Talent Identification» (Intel)

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μετέφερε πρόσφατα το σύστημα στη Σενεγάλη, όπου περιόδευσε σε πέντε διαφορετικά χωριά και αξιολόγησε περισσότερα από 1.000 παιδιά για τις αθλητικές τους δυνατότητες. Σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Σενεγάλης, και μετά από έναν γύρο παρακολούθησης πιο προηγμένων τεστ, το πρόγραμμα εντόπισε 48 παιδιά με «τεράστιες δυνατότητες», και ένα με «εξαιρετικές δυνατότητες».

Στα 49 αυτά παιδιά έχουν προσφερθεί θέσεις σε αθλητικά προγράμματα –εφόσον το θελήσουν– ώστε να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν με τις αθλητικές τους ικανότητες. Η ελπίδα των εμπνευστών του λειτουργικού συστήματος, είναι ότι, αν αναπτυχθεί περαιτέρω, το πρόγραμμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ευκαιρίες σε άτομα που κινούνται σε τομείς όπου θα ήταν αδύνατο να προσεγγιστούν με πιο ογκώδη συστήματα αξιολόγησης.

Ο καθηγητής Τζον Μπρούερ, επισκέπτης λέκτορας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάφολκ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας για την αναγνώριση ταλέντων, λέει ότι ο εντοπισμός δυνατοτήτων σε νεαρή ηλικία είναι το «ιερό δισκοπότηρο» του αθλητισμού.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ένα βασικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι σε θέση να αξιολογήσει μόνο μερικά χαρακτηριστικά, έχει περιορισμένες δυνατότητες όταν εφαρμόζεται σε τεχνικά ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ή όσα απαιτούν αντοχή. Εξηγεί στο BBC ότι ένας μαραθώνιος, ή ένας δρόμος 10 χιλιομέτρων απαιτεί ικανότητες χρήσης του οξυγόνου με τρόπους που καμία κάμερα, ή λειτουργικό, δεν μπορεί να καταγράψει.

Η φορητότητα του προγράμματος θα είναι ευεργετική για επίδοξους αθλητές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη – αλλά είναι σε θέση να κρίνει τις προοπτικές μόνο σε συγκεκριμένες αρετές. Η αναγνώριση ενός ταλέντου απαιτεί πιο ενδελεχή προσοχή και ανάλυση, που μόνο ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει, λέει ο καθηγητής Μπρούερ.

Πίσω στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παρισιού, τα ταλέντα του 7χρονου Ιάπωνα, Τάκτο, στους δρόμους ταχύτητας, αναδεικνύονται μέσα από τα τεστ της ΤΝ. Ο μικρός δηλώνει ενθουσιασμένος, αλλά λέει στο BBC ότι προς το παρόν προτιμά το ποδόσφαιρο και το τένις. Ακόμα και μια τεχνολογία αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν είναι σε θέση να ανακαλύψει τις προσωπικές αθλητικές προτιμήσεις κάθε επίδοξου αθλητή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...