200
Ο Πίτερ Στάνο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων | Twitter

Κομισιόν: «Νόμιμο δικαίωμα» η εισβολή των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 14:23
Ο Πίτερ Στάνο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων
|Twitter

Κομισιόν: «Νόμιμο δικαίωμα» η εισβολή των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 14:23

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στόχους στη Ρωσία, μετά από την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στη συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ.

«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο εναντίον μιας παράνομης επίθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας.

«Και στο πλαίσιο αυτού του νόμιμου δικαιώματος άμυνας, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει τον εχθρό όπου κρίνει απαραίτητο: στο έδαφός της, αλλά και στο έδαφος του εχθρού», πρόσθεσε.

Εως και 2.000 ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στη Ρωσία που ξεκίνησε την Τρίτη στο Κουρσκ, μια περιφέρεια που βρίσκεται περίπου 500 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Ρώσοι αξιωματούχοι την χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια και καταφέρθηκαν εναντίον της «κυνικής σιωπής» της Δύσης.

Ο Στάνο δήλωσε, ωστόσο, ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με τη σύγκρουση δεν έχει αλλάξει «από τον Φεβρουάριο του 2022»:

«Είναι η πλήρης υποστήριξη της Ουκρανίας στη νόμιμη αυτοάμυνά της κατά της επίθεσης. Και η υποστήριξή μας περιλαμβάνει πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια. Και τίποτα δεν αλλάζει σε αυτό».

Οι Βρυξέλλες και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παράσχει μέχρι στιγμής στήριξη ύψους σχεδόν 108 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εμπόλεμη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...