919
Εκατοντάδες φαν της Τέιλορ Σουίφτ στέλνουν καρδούλες και τραγουδούν τις επιτυχίες της στους δρόμους της Βιέννης, μετά την ακύρωση των συναυλιών της | REUTERS/Elisabeth Mandl

Οι Swifties έκλαιγαν και τραγουδούσαν στους δρόμους της Βιέννης

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 15:06
Εκατοντάδες φαν της Τέιλορ Σουίφτ στέλνουν καρδούλες και τραγουδούν τις επιτυχίες της στους δρόμους της Βιέννης, μετά την ακύρωση των συναυλιών της
|REUTERS/Elisabeth Mandl

Οι Swifties έκλαιγαν και τραγουδούσαν στους δρόμους της Βιέννης

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 15:06

Οι αναβολές, ματαιώσεις και ακυρώσεις συναυλιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στο χώρο της ποπ και ροκ μουσικής. Λόγοι υγείας, καιρικών συνθηκών και γενικότερα ανωτέρας βίας, συχνά οδηγούν σε αλλαγή σχεδίων ζωντανών εμφανίσεων καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο από τους διοργανωτές, οι οποίοι βρίσκουν τρόπους να αποζημιώσουν τους φαν για την αγορά των εισιτηρίων.

Βέβαια, η περίπτωση της ακύρωσης των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη ήταν πολύ διαφορετική, καθώς υπήρχε απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Κανείς δεν περίμενε οι αντιδράσεις των Swifties να είναι ψύχραιμες. Οι φαν της πιο δημοφιλούς τραγουδίστριας στον πλανήτη, άρρενες και θήλεις, που αποτελούσαν στόχο της απειλής, λογικά αισθάνονται φοβισμένοι και απαρηγόρητοι.

Βλαστήμιες και λυγμοί ακούγονταν στους διαδρόμους των ξενοδοχείων στα οποία κατέλυσαν αυτή την εβδομάδα όσοι και όσες είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για τις τρεις ακυρωθείσες συναυλίες της Σουίφτ. Οι εμφανίσεις ακυρώθηκαν όταν δύο ύποπτοι με φερόμενους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν μαζική δολοφονία των θεατών με εκρηκτικά και άλλα μέσα.

Χιλιάδες τινέιτζερ από όλο τον κόσμο είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας, έχοντας πληρώσει σεβαστά ποσά για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό θέαμα της τουρνέ της Σουίφτ, «Eras Tour». Ανάμεσά τους και η έφηβη Εσμε Χόβινγκτον, που μαζί με τη μητέρα της, Κρίστι, είχαν έρθει από τη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν τα 14α γενέθλιά της σε μια από τις συναυλίες. Η Εσμε έκλαιγε ένα ολόκληρο βράδυ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post.

«Η κόρη μου ήταν πιο ευτυχισμένη από ποτέ, όταν της ανακοινώσαμε πέρσι ότι προμηθευτήκαμε τα εισιτήρια για τη συναυλία», λέει στην Post η Κρίστι Χόβινγκτον. «Και ήταν καταρρακωμένη όταν χθες την πληροφόρησα ότι οι συναυλίες είχαν ακυρωθεί».

Η περιοδεία «Eras», με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία των συναυλιών, είναι προγραμματισμένη να επιστρέψει στο Λονδίνο στις 15 Αυγούστου, με την πρώτη από τις πέντε συναυλίες στο Γουέμπλεϊ. Οι συναυλίες στη Βιέννη ήταν οι πρώτες της τουρνέ που ακυρώθηκαν φέτος, αν και άλλη μία στο Ρίο της Βραζιλίας είχε αναβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το θάνατο μιας θαυμάστριας από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Η απειλή για τις συναυλίες της Βιέννης εμφανίσθηκε λίγες μέρες μετά από μια επίθεση με μαχαίρι σε ένα μάθημα γιόγκα και χορού με θέμα τη μουσική της Σουίφτ στην πόλη Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τρία κορίτσια – στα πλαίσια ενός κύματος τρομοκρατικών απειλών εναντίον μεγάλων εκδηλώσεων στην Ευρώπη.

Οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συνελήφθη ένας 19χρονος πιστός στο Ισλαμικό Κράτος. Εκρηκτικοί μηχανισμοί και προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του υπόπτου, όπως δήλωσε ο Ομάρ Χαϊτζάουι-Πίρτσνερ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Πληροφοριών της Αυστρίας, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.Στη διάρκεια της ανάκρισης, ο 19χρονος ομολόγησε ότι είχε στόχο να σκοτώσει «ένα μεγάλο πλήθος στη διάρκεια της συναυλίας» και να αυτοκτονήσει. Δύο ανώνυμοι αυστριακοί αξιωματούχοι είπαν στην Post ότι το όνομα του υπόπτου είναι Μπεράν Αλίτζι. Αλλος ένας 17χρονος συνελήφθη και ένας 15χρονος ανακρίθηκε για την ίδια υπόθεση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η απειλή και η ακύρωση των συναυλιών έχει τρομοκρατήσει τους απογοητευμένες «Swifties», που συχνά ξεσπούν σε λυγμούς στο κέντρο της Βιέννης. Ειδικά οι σαραντάρηδες γονείς των νεαρών φαν της τραγουδίστριας δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν τις ακυρώσεις στα νεαρά παιδιά τους, τα οποία συνοδεύουν. Η ίδια η Σουίφτ έχει παραδεχθεί ότι φοβόταν μια επίθεση σε ένα από τα σόου της.

«Ημουν εντελώς τρομοκρατημένη για την περιοδεία αυτή τη φορά, γιατί δεν ήξερα πώς θα κρατούσαμε ασφαλείς τρία εκατομμύρια θαυμαστές για επτά μήνες», είχε πει στο περιοδικό Elle το 2019, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, και τις δολοφονίες στη διάρκεια συναυλίας στο Λας Βέγκας δύο χρόνια νωρίτερα. «Υπήρξε τεράστιος σχεδιασμός και έξοδα για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας», συμπλήρωνε.

Πολλοί Αμερικανοί συνδύασαν τις διακοπές τους με ένα εισιτήριο για να δουν τη Σουίφτ να παίζει στο εξωτερικό, καθώς η πτήση, το δωμάτιο του ξενοδοχείου και το εισιτήριο κοστίζουν λιγότερο από την είσοδο σε μία από τις συναυλίες της στις ΗΠΑ. Οσοι και όσες ετοιμάζονταν για τα σόου του Γουέμπλεϊ κατάφεραν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους για το Λονδίνο και άρχισαν να πωλούν, ή να προσφέρουν τα εισιτήρια τους σε τοπικούς φαν.

Μετά την αρχική απελπισία, οι εγκλωβισμένοι οπαδοί της τραγουδίστριας στη Βιέννη άρχισαν να τραγουδούν τις επιτυχίες της στους δρόμους της πόλης, με χιλιάδες βίντεο να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρώθηκαν στην οδό Κορνίλιους –το όνομα της οποίας απηχεί τον τίτλο του τραγουδιού της Σουίφτ, «Cornelia Street»–και τραγούδησαν με την ψυχή τους τα χιτ της βραβευμένης με 14 Γκράμι καλλιτέχνιδας.

Καθώς η Κρίστι Χόβινγκτον και η κόρη της περπατούσαν τη Βιέννη την Πέμπτη, ανακάλυψαν ότι τα σχέδια γενεθλίων της Εσμε δεν είχαν καταστραφεί εντελώς. Καθ’ οδόν από την Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη προς μια εμπορική περιοχή, η έφηβη άκουσε τους ήχους της μουσικής της Σουίφτ από το εσωτερικό μιας εκκλησίας. Μαμά και κόρη μπήκαν μέσα και αντίκρισαν μια πολυμελή ομάδα «Swifties» να τραγουδούν ακαπέλα τις επιτυχίες της τραγουδίστριας, πιασμένες χέρι-χέρι.

«Καθίσαμε και τραγουδήσαμε τρία-τέσσερα τραγούδια μαζί με τις υπόλοιπες φαν, που ήταν ντυμένες όπως θα πήγαιναν στη συναυλία», λέει στην Post η Χόβινγκτον. «Δεν ούρλιαζαν, δεν χόρευαν όπως στα σόου – ήταν, όμως, μια στοχαστική, καθαρτική στιγμή. Ηταν πραγματικά όμορφο και εντελώς απροσδόκητο». Βλέποντας τόσες «Swifties» να εκφράζουν τη λατρεία τους και ταυτόχρονα τη λύπη τους, η Εσμε αισθάνθηκε λιγότερο λυπημένη.

Μέσα στον πηγαίο ενθουσιασμό της ηλικίας τους, οι περισσότεροι φαν της Σουίφτ είναι λογικό να αισθάνονται βαθιά απογοήτευση και θυμό για την ακύρωση των συναυλιών στη Βιέννη. Μόλις, όμως, επιστρέψουν στις βάσεις τους σε όλο τον κόσμο, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του πραγματικού κινδύνου, αν τελικά οι εξτρεμιστές κατάφερναν να ολοκληρώσουν τα δολοφονικά σχέδιά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...