599
| INTIME NEWS

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ισχυρούς ανέμους στο Ρέθυμνο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 18:30
|INTIME NEWS

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ισχυρούς ανέμους στο Ρέθυμνο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 18:30

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αμάρι και τον Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου μετέβη το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομαντος, καθώς οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή τροφοδότησαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενισχύθηκαν περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα από αέρος συνέδραμαν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για το συντονισμό τους.

(INTIME NEWS)
(INTIME NEWS)

Την ίδια ώρα, στην περιοχή επιχειρούσαν συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές.

Το έργο των πυροσβεστών συνέδραμαν, επίσης, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της περιφέρειας Κρήτης.

Σημειώνεται πως οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα περιγράφονταν από τις πρώτες ώρες ως σημαντικές τόσο σε υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, «ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς» και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

Αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί στους κατοίκους λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχουν εκδοθεί 9 μηνύματα 112 και συγκεκριμένα:

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες.
Πυροσβεστική: 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 31 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να συνεχίσουν να δίνουν μάχες με τις φλόγες, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Κάποιες από τις πυρκαγιές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές την Πέμπτη ήταν οι παρακάτω:

Στις 12:14 πυρκαγιά ξέσπασε σε ξηρά χόρτα στην περιοχή Καλαμπάκι Δοξάτου Δράμας. H φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο ενώ στο σημείο επιχείρησαν 14 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στις 13:10 πυρκαγιά αναφέρθηκε σε ξηρά χόρτα στην περιοχή Γενισέα Ξάνθης. Η φωτιά ελέγχθηκε σε μία ώρα ενώ για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα με 4 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Στις 13:46 εστάλη μήνυμα 112 για ετοιμότητα στην περιοχή.

Στις 14:09 πυρκαγιά σημειώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Αρναίας Χαλκιδικής. Η φωτιά ελέγχθηκε σε δύο ώρες ενώ στο σημείο βρέθηκαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στις 14:35 πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Θάνος στο νησί της Λήμνου. Και ασυτή η φωτιά ελέγχθηκε μέσα σε δύο ώρες. Στο σημείο επιχείρησαν 32 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...