581
Διαδηλωτές με πλακάτ υπέρ των προσφύγων και εναντίον της Ακροδεξιάς στο Λονδίνο, την Τετάρτη | REUTERS/Chris J Ratcliffe

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του ρατσισμού και των ακροδεξιών

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 10:18
Διαδηλωτές με πλακάτ υπέρ των προσφύγων και εναντίον της Ακροδεξιάς στο Λονδίνο, την Τετάρτη
|REUTERS/Chris J Ratcliffe

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του ρατσισμού και των ακροδεξιών

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 10:18

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε βρετανικές πόλεις για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ταραχές των ακροδεξιών που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα, ως αντίδραση για το φόνο τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ, από έναν 17χρονο.

Το πρωί της Τετάρτης, οι δυνάμεις της τάξης εξέφραζαν φόβους για δεκάδες νέες ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές διαδηλώσεις και για πιθανές εκρήξεις βίας, ιδιαίτερα εναντίον τζαμιών και ξενοδοχείων που φιλοξενούν μετανάστες.

Νωρίς το βράδυ, έπειτα από μια εβδομάδα συγκρούσεων, «οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντιτάχθηκαν στους ταραχοποιούς», έγραψε η Daily Mail.

Στο βορειοανατολικό Λονδίνο, όπου εκφράζονταν φόβοι για διαδήλωση της Ακροδεξιάς στο Γουόλθαμστοου, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Μέλη της ένωσης «Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό» (Stand Up To Racism) και κάτοικοι, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Στοπ στην άκρα δεξιά» και «Πρόσφυγες, καλωσορίσατε».

«Θέλω να ευχαριστήσω τις κοινότητές μας που συγκεντρώθηκαν απόψε στην πρωτεύουσα και έδειξαν ένα πνεύμα ενότητας», είπε ο Αντι Βαλεντάιν, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κέντρο αρωγής στους μετανάστες.

Στο Μπράιτον, 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση «ειρηνική», σύμφωνα με την αστυνομία.

«Αντισταθείτε στον ρατσισμό» γράφει το πλακάτ στη συγκέντρωση του Λονδίνου – REUTERS/Chris J Ratcliffe

Αλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ (δυτικά), το Λίβερπουλ (βόρεια) κοντά σε ένα κτίριο μιας ένωσης αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ (βόρεια), το Νιούκαστλ (βόρεια) και την Οξφόρδη (κέντρο) και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Υπήρξαν και σποραδικές εντάσεις, όπως στο Ολντερσοτ (νότια), όπου η αστυνομία χρειάστηκε να παρεμβληθεί ανάμεσα σε αντιρατσιστές διαδηλωτές και μια ομάδα ανθρώπων που φώναζαν «Σταματήστε τα σκάφη» – αναφερόμενοι στους μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, έδωσε εύσημα στους αστυνομικούς που είναι παρόντες στο πεδίο «για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινότητες».

Οι συγκεντρώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους ταραχοποιούς ότι δεν θα τους επιτραπεί να επαναλάβουν τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Περισσότερα από 400 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερα από 120 άτομα, σύμφωνα με την εισαγγελία. Οι πρώτες καταδίκες έχουν επίσης ανακοινωθεί.

«Ιδού πώς αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση», έγραψε στο X ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα ότι θα επιδειχθεί αυστηρότητα σε βάρος των ταραχοποιών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, Ματ Τζιούκς, προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επικαλεσθούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για ορισμένα βίαια επεισόδια.

Εδώ και μία εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με σκηνές ρατσιστικής βίας που προκλήθηκαν αρχικά από την κυκλοφορία φημών, οι οποίες διαψεύσθηκαν, για το προφίλ του δράστη της δολοφονίας τριών κοριτσιών, ηλικίας από έξι έως εννέα ετών, στο Σάουθπορτ (βορειοδυτική Αγγλία).

Οι φήμες ήθελαν τον ύποπτο να είναι αιτούντας άσυλο και μουσουλμάνος, ενώ στην πραγματικότητα έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και η οικογένειά του κατάγεται από την Ρουάντα, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Εκτοτε, τζαμιά και ξενοδοχεία έγιναν στόχος επιθέσεων κατά την διάρκεια ταραχών ενώ δεκάδες αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως αυτή την εβδομάδα θα κινητοποιηθούν 6.000 επιπλέον αστυνομικοί εξειδικευμένοι στην αποκατάσταση της τάξης και ότι θα διατεθούν 567 θέσεις σε φυλακές για τον εγκλεισμό των ταραχοποιών.

Δημοσκόπηση της Savanta που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνει ότι 67% των Βρετανών ανησυχούν για την άνοδο της Ακροδεξιάς. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη YouGov, η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για το 51% των ερωτηθέντων, ποσοστό πρωτοφανές εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...