451
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έπρεπε να εξηγήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πώς λειτουργεί η περίθαλψη στη χώρα... | Aris Oikonomou / SOOC

Ο Θεμιστοκλέους εξηγεί στον Κασσελάκη πώς λειτουργεί το ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 20:32
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έπρεπε να εξηγήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πώς λειτουργεί η περίθαλψη στη χώρα...
|Aris Oikonomou / SOOC

Ο Θεμιστοκλέους εξηγεί στον Κασσελάκη πώς λειτουργεί το ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 20:32

Με το σύστημα Υγείας και τον αρμόδιο υπουργό «τα βάζει», πάλι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος διατυπώνει στα κοινωνικά δίκτυα ερωτήματα για την περίθαλψη στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να του επισημαίνει ουσιαστικά ότι δεν ξέρει βασικά πράγματα για την λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε (μέσω Facebook) ονομαστικά τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για «αμορφωσιά» και «ανοσία» στην αξιοπρέπεια.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ποιος υπουργός Υγείας θα μπορούσε να κάνει ποτέ αυτήν τη δήλωση: “Δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό σύστημα, είναι και το ιδιωτικό”; Ποιος άλλος θα είχε τόση ανοσία στην αξιοπρέπεια, εκτός από τον Αδωνι Γεωργιάδη; Πέρα από την αμορφωσιά που αναδεικνύεται από τη δήλωσή του (οι καθηγητές δημοσίου δικαίου σκίζουν σήμερα τα πτυχία τους), προκύπτουν βασικά ερωτήματα:

Οι Έλληνες πολίτες που έχουν μόνο δημόσια ασφάλιση, μπορούν στο εξής να επισκέπτονται ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές χωρίς επιπλέον αμοιβή, αφού και αυτά -κατά Γεωργιάδη- ανήκουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας;» .

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει προσωπικά του δεδομένα λέγοντας πως ο ίδιος έχει επιλέξει να έχει μόνον δημόσια ασφάλιση στη χώρα μας, δείχνοντας -λέει- «εμπιστοσύνη στους γιατρούς μας».

Αναρωτιέται μάλιστα ο ίδιος τι ασφάλιση έχουν επιλέξει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας… Θεωρεί σίγουρο ότι έχουν ιδιωτική και τους προτρέπει μάλιστα να την ακυρώσουν!

Θεμιστοκλέους: Χρειάζεστε επειγόντως μαθήματα κοινωνικής πολιτικής

Με το έργο της απάντησης επιφορτίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους -γιατρός ο ίδιος- ο οποίος εξήγησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πώς λειτουργεί το ελληνικό σύστημα Υγείας:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κατά βάση μικτό σύστημα, δηλαδή εφαρμόζεται και το σύστημα τύπου Μπέβεριτζ (παράδειγμα Αγγλικό NHS) όπου η χρηματοδότηση είναι από κρατικό προϋπολογισμό (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας) και το σύστημα τύπου Μπίσμαρκ, (παράδειγμα η Γερμανία) όπου οι υπηρεσίες υγείας πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη χώρα μας δηλαδή εάν ο πολίτης επιλέξει να πάει σε κρατική δομή νοσοκομεία-κέντρο υγείας δεν έχει επιπλέον συμμετοχή, ενώ εάν λάβει υπηρεσίες υγείας από ιδιωτική δομή το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) και συμμετέχει για παράδειγμα στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ποσοστό 15%.

Αρά το Δημόσιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης σε κάθε περίπτωση των υπηρεσιών υγείας. Και στα φάρμακα πολλοί πολίτες που συμμετέχουν στην δαπάνη (π.χ 25%) σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν καλύπτει τη φαρμακευτική δαπάνη;».

Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η δήλωση του υπουργού έγινε για να τονίσει στους ιδιώτες παρόχους (εταιρίες, funds, επιχειρηματίες και λοιπούς ιδιώτες) πως έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία από τη στιγμή που μέσω του ασφαλιστικού οργανισμού ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους καταλήγει με μια συμβουλή προς τον κ. Κασσελάκη: «Αν διαφωνείτε θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τους καθηγητές του δημοσίου δικαίου και πολιτικής υγείας που επικαλείστε να σας διδάξουν μαθήματα πρωτίστως κοινωνικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...