Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Αγκυρα δεν περιορίσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία εξοπλισμού που συνδέεται με τον αμερικανικό στρατό και είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας.
Ο Μάθιου Αξελροντ, υφυυπουργός Εμπορίου, ηγείται των προσπαθειών για να μην πέσει η ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία στα χέρια των εχθρών των ΗΠΑ.
Οπως γράφουν οι Financial Times, ο υφυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα με τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο.
Το μήνυμά του, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου, ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να περιορίσει το εμπόριο επεξεργαστών αμερικανικής προέλευσης και άλλων εξαρτημάτων που είναι κομβικά για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Θέλουμε η Τουρκία να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την παράνομη ροή αμερικανικής τεχνολογίας προς τη Ρωσία», δήλωσε στους Financial Times. «Πρέπει να δούμε πρόοδο, και μάλιστα γρήγορα, από τις τουρκικές αρχές και τη βιομηχανία, αλλιώς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να υποστούν τις συνέπειες όσοι παρακάμπτουν τους ελέγχους των εξαγωγών μας», τόνισε.
Η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον είναι μία ακόμα ένδειξη του πώς η απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αμαυρώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί εταίροι, έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Ομως ο Ερντογάν, όχι μόνο απέφυγε τους περιορισμούς, αλλά αύξησε το εμπόριο με τη Μόσχα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει γίνει βασικός κόμβος μέσω του οποίου δυτικής κατασκευής ηλεκτρονικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών, καρτών μνήμης και ενισχυτών, καταλήγουν σε ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά παράβαση των ελέγχων των εξαγωγών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το εμπόριο αγαθών που συνδέονται με τον στρατό από την Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν ενωθεί για να στοχεύσουν το εμπόριο σε περίπου 50 κατηγορίες προϊόντων με στρατιωτικές εφαρμογές, τις οποίες οι σύμμαχοι θεωρούν ως υψηλή προτεραιότητα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου, η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παγκοσμίως, μετά την Κίνα, προϊόντων υψηλής προτεραιότητας αμερικανικής προέλευσης, που αποστέλλονται στη Ρωσία.
Ο Αξελροντ είπε στην τουρκική κυβέρνηση ότι το εμπόριο αυτό αποτελεί «επείγον πρόβλημα» και κάλεσε την Αγκυρα «να υιοθετήσει και να επιβάλει την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ ειδών προς τη Ρωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εμπορική πολιτική της Τουρκίας» για να αποκτήσει πρόσβαση σε αμερικανικά ανταλλακτικά.
Το υπουργείο Εμπορίου έχει ήδη προσθέσει 18 τουρκικές εταιρείες στον κατάλογο οντοτήτων για το εμπόριο αυτό- αυτό απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να αποκτούν σπάνιες άδειες για να πωλούν στις εταιρείες αυτές ευαίσθητα εξαρτήματα. Ο αμερικανός υφυπουργός τόνισε ότι αν δεν υπάρξει «πρόοδος» από την πλευρά των Τούρκων, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει ξεχωριστά κυρώσεις σε πολλές τουρκικές εταιρείες επειδή φέρονται να προμηθεύουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.
Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι τουρκικές εξαγωγές αγαθών υψηλής προτεραιότητας που συνδέονται με το στρατό και αποστέλλονται στη Ρωσία ή σε μεσάζοντες για τη Μόσχα, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 85 εκατ. δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, πολύ πάνω από τα 27 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς των FT που βασίζονται σε στοιχεία των τουρκικών τελωνείων.
Ενα μεγάλο μέρος αυτών των ροών μπορεί να αποτελεί μέρος των εμπορευμάτων που χάνονται και δεν εισέρχονται ποτέ στις χώρες στις οποίες υποτίθεται ότι πωλούνται.
Η μεγάλη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών ευαίσθητων αγαθών προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν δεν οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών αντίστοιχων αγαθών που αναφέρθηκαν στις χώρες αυτές.
Οι εξαγωγές αυτές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2023, λόγω ενός μέτρου της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News