857
| Reuters/Stringer / Reuters /Toby Melville

Tο κολασμένο καλοκαίρι του Κιρ Στάρμερ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 20:10
|Reuters/Stringer / Reuters /Toby Melville

Tο κολασμένο καλοκαίρι του Κιρ Στάρμερ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 20:10

Από όλες τις κρίσεις που θα μπορούσε να κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του, η διαχείριση ταραχών θα έπρεπε να ήταν μια κρίση για την οποία έχει τα κατάλληλα προσόντα. Καταρχάς γιατί την τελευταία φορά που η δημόσια τάξη στη Γηραιά Αλβιώνα διαταράχθηκε επικίνδυνα λόγω μαζικών ταραχών, ο Κιρ Στάρμερ εκτελούσε χρέη γενικού εισαγγελέα για την Αγγλία και την Ουαλία.

Συνυπολογίζοντας, ωστόσο, πως οι δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας έχουν φτάσει, πλέον, σε οριακό σημείο, οι φυλακές της χώρας είναι γεμάτες και ο γενικός πληθυσμός απογοητευμένος και οργισμένος, ο νέος Εργατικός πρωθυπουργός της Βρετανίας καλείται, μόλις εβδομάδες, αφού ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

«Ο Στάρμερ γνωρίζει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης απ’ έξω κι ανακατωτά και οι φυλακές ήταν ήδη σταθερά στο ραντάρ του, πριν από τη συντριπτική του νίκη στις εκλογές τον Ιούλιο, καθώς χρειάζονταν επειγόντως προσοχή», γράφει σε ανάλυσή της η Εστερ Γουέμπερ, ανταποκρίτρια του Politico στην Βρετανία.

Στην παρούσα φάση, με τις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις και τις βίαιες ταραχές να συνεχίζονται, ο Κιρ Στάρμερ χαίρει της υποστήριξης της υπουργού Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ ενώ πρόσφατα διόρισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης εγνωσμένου κύρους πρόσωπα. Ωστόσο η αναταραχή και η αταξία που επικρατούν «υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που τον περιμένουν, όσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων αλλά και την προσπάθεια να αρθρώσει ένα κατάλληλο μήνυμα, ώστε να ανταποκριθεί στο επίπεδο του κακού κλίματος που έχει επικρατήσει στη χώρα», γράφει η δημοσιογράφος του Politico.

Ανώτερο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, συνομιλώντας με την Εστερ Γουέμπερ, σημείωσε πως, αν και η τρέχουσα κρίση είναι τρόπον τινά «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του Κιρ Στάρμερ, «όταν σβήσουν οι φωτιές, πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη φτώχεια, την ανισότητα , την αποξένωση, τη διαίρεση, τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι δεν ακούγονται οι φωνές τους».

Ο Στάρμερ γνώριζε πολύ καλά ότι, εάν εκλεγόταν στην πρωθυπουργία, θα κληρονομούσε υποδομές και υπηρεσίες στα όρια τους, εάν όχι ακριβώς στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρο, όσον αφορά την κατάσταση στις φυλακές, καθώς πλήθος φορέων, περιλαμβανομένης και της ένωσης διευθυντών σωφρονιστικών καταστημάτων της Βρετανίας, είχαν σημάνει συναγερμό για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές. Η Εστερ Γουέμπερ αναφέρει ενδεικτικά πως το ζήτημα των φυλακών, βρισκόταν ψηλά σε μια λίστα που καταρτίστηκε από το επιτελείο του Στάρμερ με «πιθανές τρομακτικές καταστάσεις» που θα καλούταν να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ηδη πριν από τις εκλογές, στις βρετανικές φυλακές υπήρχαν μόλις λίγες εκατοντάδες κενές θέσεις ενώ στα δικαστήρια της χώρας καταγράφονταν σημαντικές καθυστερήσεις (οι οποίες άρχισαν το 2019 ενώ έκτοτε αυξάνονται σταθερά ανά τρίμηνο). Πρώην αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υπό τον Ρίσι Σούνακ ανέφερε, μάλιστα, πως η εκρηκτική κατάσταση στις φυλακές ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που ώθησαν τον τέως Συντηρητικό πρωθυπουργός της Βρετανίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών ενδεχομένως να ήταν έτοιμος να αναλάβει δράση αμέσως για να στηρίξει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι μεγάλης κλίμακας αναταραχή επρόκειτο να καταστήσει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. «Ελαβαν μια πολύ τρομερή κληρονομιά, αλλά (οι ταραχές) ήταν ακριβώς αυτό για το οποίο που όλοι οι αρμόδιοι χτυπούσαν ξύλο, ευελπιστώντας απεγνωσμένα ότι δεν θα ξεσπούσαν, έως ότου η κατάσταση να βελτιωνόταν λίγο», ανέφερε σχετικά η Κάσια Ρόουλαντ, ερευνήτρια της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Institute for Government.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη ειδικών μέτρων για τη διαχείριση της κρίσης, περιλαμβανομένης της δημιουργίας 500 νέων θέσεων στις φυλακές, ενώ επιδιώκεται και η αύξηση της δυναμικότητας των δικαστηρίων, αν και ο δικηγορικός σύλλογος της Βρετανίας έχει προειδοποιήσει ότι τα μέλη του «εργάζονται ήδη στο μέγιστο».

Πέρα, όμως, από το να αντιμετωπίσει το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την τρέχουσα κρίση, υφίσταται μια βαθύτερη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών. Οπως εξηγεί η ανταποκρίτρια του Politico στη Βρετανία, δημοσκόπηση που διεξήχθη από το YouGov μετά από το ξέσπασμα των μαζικών και βίαιων ταραχών, έδειξε ότι το 85% των Βρετανών τις επέκρινε, αλλά το κοινό πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν βαθύτερα πολιτικά αίτια, με τα δύο τρίτα των πολιτών να δηλώνουν ότι η μεταναστευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια συνέβαλε σημαντικά στην επιδείνωση του κλίματος.

Επί τούτου ο Κόνλεθ Μπερνς, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων More in Common, επισήμανε πως ενώ οι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν τη μεταναστευτική πολιτική ως μέρος του προβλήματος, δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως δικαιολογεί τη βία.

Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση είναι «ευρύτερη απογοήτευση», σύμφωνα με τον Μπερνς, η οποία οφείλεται σίγουρα στο Μεταναστευτικό, αλλά όχι αποκλειστικά, καθώς πάρα πολλοί Βρετανοί είναι απόλυτα δυσαρεστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του NHS (λόγω της έλλειψης γιατρών) και με το υψηλό κόστος ζωής.

Ο Κιρ Στάρμερ επικρίνεται εδώ και καιρό, πριν από τις εκλογές, ότι είναι χλιαρός και αποξενωμένος από τους απλούς ανθρώπους. «Μπορεί να γνωρίζει καλά την επικίνδυνη στιγμή που πήρε τα ηνία, αλλά το πώς θα αντιδράσει (στην τρέχουσα κρίση) είναι κρίσιμο», γράφει η Εστερ Γουέμπερ. Οσον αφορά το μετά και τη διακυβέρνηση της Βρετανίας κατά την επόμενη τετραετία, ο Κιρ Στάρμερ «πρέπει να βγει από τη ζώνη ασφαλείας και να εστιάσει στο όραμα. Πρέπει να προσφέρει ένα αντίδοτο στην αποξένωση και πρέπει να προσφέρει ελπίδα», σημείωσε από την πλευρά του ανώτερο στέλεχος των Εργατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...