572
|

ΔΕΗ: Μεγάλο deal για εξαγορά μονάδων ΑΠΕ στη Ρουμανία

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 10:46

ΔΕΗ: Μεγάλο deal για εξαγορά μονάδων ΑΠΕ στη Ρουμανία

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 10:46

Δεσμευτική συμφωνία αγοράς μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ρουμανία, ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη από την Evryo Group ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πωλητής ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του Ομίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε σχετικά:

«Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα νέο σημαντικό βήμα για τη συνολική στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιταχύνουμε την ανάπτυξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ρουμανία, διπλασιάζοντας το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία ΑΠΕ και, ακόμα σημαντικότερα, με αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα, διαφοροποιώντας περαιτέρω το μείγμα μας, με έργα που βρίσκονται στις πιο περιζήτητες περιοχές της Ρουμανίας, με υψηλό αιολικό δυναμικό.

Η περιφερειακή στρατηγική μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας σε ελκυστικές αγορές, με διαφοροποιημένο τεχνολογικά χαρτοφυλάκιο. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένη αγορά, με συγκλίνουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, μπορεί να δημιουργηθεί αξία από συνέργειες στις συναλλαγές, την προμήθεια και τη διαφοροποίηση του ρίσκου».

Τη Δευτέρα, ο κ. Στάσσης παρουσίασε στους χρηματιστηριακούς αναλυτές τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι εξαγορές στη Ρουμανία εξασφάλισαν την αύξηση των εσόδων και των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο, καθώς υπεραντιστάθμισαν τη μείωση του μεριδίου της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της ΔΕΗ ήταν πέρυσι 12,6 τεραβατώρες και εφέτος διαμορφώθηκαν σε 11,6 τεραβατώρες στην Ελλάδα συν 3,6 στη Ρουμανία. Δηλαδή συνολικά αυξήθηκαν κατά 21 % παρά τη μείωση του μεριδίου αγοράς στην εγχώρια αγορά στο 50 % από 58 % πέρυσι. Αντίστοιχα η πελατειακή βάση παρέμεινε στην Ελλάδα στα 5,6 εκατ. καταναλωτές ενώ με την προσθήκη της Ρουμανίας και των πελατών φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 8,8 εκατ. Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκαν και από την ισχυρή άνοδο της ζήτησης (+6 %) στην Ελλάδα ενώ στη Ρουμανία η αύξηση ήταν 0,9 %.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών καταγράφεται άνοδος κατά 12 %, από 3,6 σε 4 δισ. ευρώ που οφείλεται –σύμφωνα με την παρουσίαση– στη συμβολή της Ρουμανίας αλλά και της αλυσίδας Κωτσόβολος στην Ελλάδα.

Η ρουμανική αγορά και η αυξημένη συνεισφορά του ΔΕΔΔΗΕ είναι επίσης οι κύριες αιτίες της αύξησης των λειτουργικών κερδών κατά 57 % σε σχέση με πέρυσι, στα 927 εκατ. Ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, επίδοση που σηματοδοτεί την πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου για EBITDA 1,8 δισ. Η δραστηριότητα της Ρουμανίας συνεισέφερε το 21 % των λειτουργικών κερδών εφέτος. νία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140MW στη χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...