536
Απεικόνιση του προσώπου του αγάλματος του Τζόνι Κας, που θα τοποθετηθεί στην Εθνική Αίθουσα Αγαλμάτων του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον | Facebook/Kevin Kresse

Ουάσινγκτον: Αγαλμα του θρυλικού Τζόνι Κας στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 11:23
Απεικόνιση του προσώπου του αγάλματος του Τζόνι Κας, που θα τοποθετηθεί στην Εθνική Αίθουσα Αγαλμάτων του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον
|Facebook/Kevin Kresse

Ουάσινγκτον: Αγαλμα του θρυλικού Τζόνι Κας στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 11:23

Το μπρούτζινο άγαλμα του θρυλικού τραγουδιστή της αμερικανικής κάντρι, Τζόνι Κας, θα κοσμεί το Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τον επόμενο μήνα. Ο «Ανδρας με τα Μαύρα» και η ηγέτιδα των πολιτικών δικαιωμάτων, Ντέιζι Μπέιτς –της οποίας το άγαλμα έκανε τα αποκαλυπτήρια του τον περασμένο Μάιο– θα είναι οι δύο προσωπικότητες της πολιτείας του Αρκανσο που θα κοσμούν την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Smithsonian Magazine, οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποκαλυπτήρια του νέου αγάλματος του Κας θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην Εθνική Αίθουσα Αγαλμάτων του Καπιτωλίου – την οποία κοσμούν τα αγάλματα δύο επιφανών κατοίκων καθεμιάς από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα δύο νέα αγάλματα των Κας και Μπέιτς θα αντικαταστήσουν εκείνα των προηγούμενων εκπροσώπων του Αρκανσο – του δικηγόρου του 19ου αιώνα, Γιουράια Μίλτον Ρόουζ, από την πρωτεύουσα της πολιτείας, Λιτλ Ροκ, και του κυβερνήτη και γερουσιαστή της ίδιας εποχής, Τζέιμς Π. Κλαρκ, ο οποίος κάποτε παρότρυνε τους ιθύνοντες του Δημοκρατικού Κόμματος να διατηρήσουν «τα λευκά πρότυπα του ανθρώπινου πολιτισμού».

«Και οι δύο αυτές προσωπικότητες δεν σημαίνουν τίποτα για τους σύγχρονους Αμερικανούς» είπε στο κρατικό ομοσπονδιακό ραδιόφωνο NPR τον περασμένο Μάιο ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας, Εϊζα Χάτσινσον. «Και, φυσικά, αν ψάξουμε βαθιά στην ιστορία τους, θα βρούμε ένα ρατσιστικό παρελθόν που δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το σημερινό Αρκανσο», πρόσθεσε με νόημα.

Η Γενική Συνέλευση της πολιτείας ψήφισε την αντικατάσταση των δύο προσωπικοτήτων με τα αγάλματα του Κας και της Μπέιτς το 2019. Γεννημένη στο Χάτιγκ, πριν μετακομίσει στο Λιτλ Ροκ, η Μπέιτς και ο σύζυγός της εξέδιδαν μια εφημερίδα για τα πολιτικά δικαιώματα, ενώ η αφροαμερικανίδα ήταν και ηγέτιδα των «Εννέα του Λιτλ Ροκ» – της ομάδας που το 1957 αποτέλεσαν τους πρώτους μαύρους μαθητές που εντάχθηκαν στο μέχρι τότε λευκό λύκειο Σέντραλ Χάι.

Ο Κας, γεννημένος το 1932 στην πόλη Κίνγκσλαντ του Αρκανσο, μνημονεύεται δικαίως ως ένας από τους κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές της Αμερικής. Παρότι ξεκίνησε ως κάντρι μουσικός, η δουλειά του επεκτάθηκε σε πολλά άλλα είδη, με αποτέλεσμα την εισαγωγή του στα Hall Of Fame της κάντρι, της γκόσπελ και του ροκ-εν-ρολ. Θα γίνει ο πρώτος επαγγελματίας μουσικός που θα απαθανατιστεί στην Εθνική Αίθουσα Αγαλμάτων του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον.

Ο γλύπτης Κέβιν Κρέσε από το Λιτλ Ροκ, που ανέλαβε την κατασκευή του χάλκινου αγάλματος, δήλωσε στο NPR ότι εκτιμά την απόφαση της πολιτείας του να «εκπροσωπήσει την Αμερική με έναν ευρύτερο τρόπο», επιλέγοντας έναν μουσικό σαν τον Κας και όχι έναν «πολιτικό της εξουσίας από τις αρχές του 1800».

Οπως και το άγαλμα της Μπέιτς, έτσι και αυτό του Κας θα έχει ύψος σχεδόν 2,5 μέτρων, ενώ ο μουσικός θα κρατά μια κιθάρα κρεμασμένη στην πλάτη του και μια Βίβλο στο χέρι. Ο Κας ήταν αφοσιωμένος χριστιανός σε όλη του τη ζωή – γεγονός που καθιστά σαφές το συγκλονιστικό τραγούδι του, «The Man Comes Around», που ηχογράφησε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του και αναφέρεται στη βιβλική Αποκάλυψη.

Μια από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του τραγουδιστή που αποκάλυψε η οικογένειά του στον γλύπτη, ήταν κάτι που έλεγε συχνά ο Κας στα παιδιά του: «Ολοι μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος – προσωπικά επιλέγω την αγάπη». Ο Κρέσε είπε στους Times του Λος Αντζελες ότι αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που ελπίζει ότι θα εκπέμπει το άγαλμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...