481
Οι τιμές των μετοχών στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, το πρωί της Τρίτης | REUTERS/Willy Kurniawan

Επανήλθε η ηρεμία στα διεθνή χρηματιστήρια

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 11:24
Οι τιμές των μετοχών στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, το πρωί της Τρίτης
|REUTERS/Willy Kurniawan

Επανήλθε η ηρεμία στα διεθνή χρηματιστήρια

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 11:24

Ανέκαμψαν οι διεθνείς αγορές την Τρίτη, μία ημέρα μετά τον παγκόσμιο πανικό και το μαζικό ξεπούλημα.

Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωναν άνοδο άνω του 10% την Τρίτη, μία ημέρα μετά την πτώση των διεθνών αγορών σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αλλες αγορές στην Ασία φάνηκε να επέστρεφαν σε «κανονικούς» ρυθμούς μετά τον πανικό της Δευτέρας.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο κέρδιζε σχεδόν 11% νωρίς την Τρίτη, για να υποχωρήσει λίγο στη συνέχεια, καθώς οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές μετά την πτώση κατά 12,4% της προηγούμενης ημέρας.

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωνε επίσης άνοδο 3%, ενώ ο ASX200 της Αυστραλίας κατά 0,3% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ παρέμενε σταθερός στις πρωινές συναλλαγές.

Ανοδος και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησαν σε χαμηλό εξαμήνου, ακολουθώντας την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις ασιατικές αγορές και βρίσκοντας εν μέρει στήριξη σε σειρά οικονομικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 10:17 ώρα Ελλάδας, αφού χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2022, κλείνοντας κάτω από το όριο των 500 μονάδων για δεύτερη ημέρα.

Στην Ελλάδα

Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε μία προσπάθεια αντίδρασης, μετά το χθεσινό ξεπούλημα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11 το πρωί, διαμορφωνόταν στις 1.375,85 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,58 %.

Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 18,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 2,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχυόταν σε ποσοστό 1,70%.

Ο πανικός της Δευτέρας

Οι αγορές τη Δευτέρα ξεκίνησαν με μια βουτιά που θύμιζε το κραχ του 1987, το οποίο σάρωσε όλο τον κόσμο και χτύπησε τη Γουόλ Στριτ με μεγάλες απώλειες, καθώς επιδεινώθηκαν οι φόβοι για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη ημέρα της Γουόλ Στριτ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν επίσης, με το βρετανικό χρηματιστήριο να σημειώνει την πιο απότομη ημερήσια πτώση του τον τελευταίο χρόνο.

Η πτώση της Δευτέρας στο ιαπωνικό χρηματιστήριο ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης των επενδυτών στην απότομη αύξηση των πωλήσεων μετοχών που είχε ξεκινήσει την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, για τη μεγάλη μείωση των προσλήψεων.

Αυτό ήταν ένα ακόμα στοιχείο για την αμερικανική οικονομία, χειρότερο του αναμενόμενου και το οποίο επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι τα υψηλά επιτόκια της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, έχουν φρενάρει υπερβολικά την ανάπτυξη.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επεσήμαναν επίσης την κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει το κύριο επιτόκιό της από σχεδόν μηδενικό επίπεδο.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καθησυχάσουν τις αγορές, με την πρόεδρο της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντέιλι, να δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να αποτραπεί η διολίσθηση της αγοράς εργασίας σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...