1606
Τα κεντρικά της Google στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας | EPA/JOHN G. MABANGLO

ΗΠΑ: Γιατί προκαλεί σεισμό στο παγκόσμιο Ιντερνετ η δικαστική απόφαση κατά της Google

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 13:34
Τα κεντρικά της Google στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας
|EPA/JOHN G. MABANGLO

ΗΠΑ: Γιατί προκαλεί σεισμό στο παγκόσμιο Ιντερνετ η δικαστική απόφαση κατά της Google

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 13:34

Σε μία απόφαση-σταθμό που αναμένεται να ανατρέψει το σκηνικό του παγκοσμίου Ιντερνετ, ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ απεφάνθη ότι η Google έχει παραβιάσει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία με τη δημοφιλή της μηχανή αναζήτησης.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή δικαστική ήττα του τεχνολογικού κολοσσού, επισημαίνουν αναλυτές, και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι αντλούν πληροφορίες στο Διαδίκτυο αλλά και να ανατρέψει δεκαετίες κυριαρχίας της Google.

«Αφού εξέτασε και στάθμισε προσεκτικά τις καταθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία, το δικαστήριο καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: Η Google ασκεί μονοπώλιο και ενεργεί παράνομα για να διατηρήσει το μονοπώλιό της», έγραψε τη Δευτέρα ο αμερικανός περιφερειακός δικαστής Αμίτ Μέτα στη γνωμοδότησή του.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια (όπου ανήκει η Ουάσινγκτον) είναι μια εντυπωσιακή ήττα για το παλιότερο και σημαντικότερο τμήμα της Google.

Η εταιρεία έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια (έως 26 δισ. δολάρια μόνο πέρυσι) σε αποκλειστικές συμβάσεις για να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε στην Apple.

«Οι συμφωνίες διανομής που υπέγραψε η Google, εξασφαλίζουν ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς μηχανών αναζήτησης και στερούν από τους ανταγωνιστές της την δυνατότητα να την ανταγωνιστούν», σημείωσε ο δικαστής.

Αυτές οι συμφωνίες έδωσαν το δικαίωμα στην Google να αποκλείσει επίδοξους ανταγωνιστές όπως το Bing της Microsoft και το DuckDuckGo, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση σε μια ιστορική αντιμονοπωλιακή αγωγή που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα, δήλωσε ο Μέτα, αυτή η ισχυρή θέση έχει οδηγήσει σε μονοπωλιακή συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει.

Συγκεκριμένα, οι αποκλειστικές συμφωνίες της Google με την Apple και άλλους βασικούς παράγοντες της κινητής τηλεφωνίας, συνθλίβουν τον ανταγωνισμό, όπως έκρινε ο δικαστής. Η Google έχει επίσης χρεώσει υψηλές τιμές για τις διαφημίσεις στη μηχανή αναζήτησης που αντικατοπτρίζουν τη μονοπωλιακή της ισχύ, πρόσθεσε.

Αυτές οι συμβάσεις σήμαιναν επί μακρόν ότι όταν οι χρήστες ήθελαν να βρουν πληροφορίες, η Google ήταν γενικά η ευκολότερη και ταχύτερη πλατφόρμα στην οποία μπορούσαν να απευθυνθούν, γεγονός που τροφοδότησε την τεράστια επιχείρηση διαδικτυακής διαφήμισης της Google.

Παρόλο που το δικαστήριο δεν συμπέρανε ότι η Google έχει μονοπώλιο στις διαφημίσεις μηχανών αναζήτησης, αυτή είναι η πρώτη σημαντική απόφαση σε μια σειρά από αγωγές που έχει καταθέσει η αμερικανική κυβέρνηση εναντίον τεχνολογικών κολοσσών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον τομέα της τεχνολογίας μετά την αναμέτρηση της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Microsoft στις αρχές του 2000.

«Αυτή η νίκη κατά της Google είναι μια ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Καμία εταιρεία -όσο μεγάλη ή επιδραστική κι αν είναι- δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε επίσης την απόφαση «νίκη για τον αμερικανικό λαό».

«Οπως έχουν πει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Αντιπρόεδρος Χάρις, οι Αμερικανοί αξίζουν ένα Ιντερνετ ελεύθερο, δίκαιο και ανοιχτό στον ανταγωνισμό», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ σε δήλωσή της το βράδυ της Δευτέρας.

Η υπόθεση αυτή διαφέρει από μια άλλη αντιμονοπωλιακή αγωγή που άσκησε η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά της Google το 2023 και αφορούσε την τεχνολογία των διαφημίσεων. Η δίκη αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η απόφαση της Δευτέρας σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλού προφίλ αντιμονοπωλιακή ήττα για την Google, αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο ότι η Google λειτουργεί παράνομο μονοπώλιο με το online κατάστημα εφαρμογών της. Το δικαστήριο της υπόθεσης αυτής εξακολουθεί να εξετάζει πιθανά διορθωτικά μέτρα.

Η απάντηση της Google

O Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος Διεθνών Υποθέσεων της Google δήλωσε μετά την δικαστική απόφαση: «Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη. Εκτιμούμε το συμπέρασμα του Δικαστηρίου πως η Google είναι “η μηχανή αναζήτησης με την υψηλότερη ποιότητα του κλάδου, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ημερήσιων χρηστών”, ότι η Google “είναι εδώ και πολύ καιρό η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές”, ότι “συνεχίζει να καινοτομεί στην αναζήτηση” και ότι “η Apple και η Mozilla αξιολογούν περιστασιακά την ποιότητα αναζήτησης της Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και βρίσκουν ότι η Google είναι ανώτερη”».

«Δεδομένου αυτού, και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες με όλο και περισσότερους τρόπους, σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην παραγωγή προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύκολα στη χρήση», επισήμανε.

Πιθανές κυρώσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ενεργοποιήσει μια ξεχωριστή διαδικασία για να καθοριστούν οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει η Google -και μετά από αυτό το σημείο η εταιρεία θα καταθέσει έφεση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να φανούν οι συνέπειες.

Αλλά η απόφαση θα μπορούσε τελικά να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο η Google καθιστά τη μηχανή αναζήτησής της διαθέσιμη στους χρήστες, επηρεάζοντας την ικανότητά της να συνάπτει τις ακριβές συμφωνίες με τους κατασκευαστές και τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών.

Θα μπορούσαν επίσης να τεθούν στο τραπέζι και άλλα διορθωτικά μέτρα. Για παράδειγμα, το δικαστήριο θα μπορούσε να υποχρεώσει την Google να εφαρμόσει μια «οθόνη επιλογής», η οποία θα ενημερώνει τους χρήστες για άλλες διαθέσιμες μηχανές αναζήτησης, δήλωσε στο CNN η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Ρεμπέκα Αλενσγουορθ.

Η εταιρεία είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει χρηματικό πρόστιμο, αν και τα πρόστιμα «δεν είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο το αμερικανικό αντιμονοπωλιακό σύστημα επιβάλλει το νόμο», επειδή τείνουν να είναι «σταγόνα στον ωκεανό για μια τεράστια, πολύ κερδοφόρα εταιρεία όπως η Google», είπε η ίδια.

Την εποχή που κατατέθηκε για πρώτη φορά η αγωγή, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν απέκλειαν επίσης το ενδεχόμενο διάλυσης της Google, προειδοποιώντας ότι η συμπεριφορά της Google θα μπορούσε να απειλήσει τη μελλοντική καινοτομία ή την άνοδο ενός διαδόχου της Google.

Απόφαση-ορόσημο

Η απόφαση της Δευτέρας κατά της Google θα μείνει στην Ιστορία, δήλωσαν οι ειδικοί. Το μέγεθός της είναι παρόμοιο με τη διάλυση του τηλεφωνικού μονοπωλίου της AT&T και της Standard Oil, καθώς και της παράνομης προσθήκης του Internet Explorer της Microsoft στα Windows, δήλωσε η Νταϊάνα Μος, αντιπρόεδρος και διευθύντρια πολιτικής ανταγωνισμού στο Ινστιτούτο Προοδευτικής Πολιτικής.

Σε καθεμία από αυτές τις υποθέσεις, είπε η Μος, τα δικαστήρια ανέδειξαν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική πρακτική ή μηχανισμό, όπως η συμπερίληψη του προγράμματος περιήγησης της Microsoft- ως παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Η απόφαση της Google αυτή την εβδομάδα δεν διαφέρει, καθώς εστιάζει στις αποκλειστικές συμβάσεις του τεχνολογικού κολοσσού για τη μηχανή αναζήτησης και διαπιστώνει τεράστια προβλήματα με τη χρήση τους από μεγάλες, μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

«Πρόκειται σίγουρα για ένα ορόσημο», δήλωσε η Μος, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σαφές ότι σηματοδοτεί πως η χρήση αποκλειστικών συμβάσεων από μία εταιρεία παραβιάζει το νόμο».

Ωστόσο, ο Ανταμ Κοβάσεβιτς, ιδρυτής της ομάδας υπεράσπισης της τεχνολογίας Chamber of Progress και πρώην διευθυντής πολιτικής της Google, αντέδρασε στην απόφαση, λέγοντας ότι «ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τη σημερινή απόφαση δεν είναι οι καταναλωτές ή οι μικρότερες εταιρείες, αλλά η Microsoft».

«Η Microsoft έχει επενδύσει ελάχιστα στην αναζήτηση επί δεκαετίες, αλλά η σημερινή απόφαση ανοίγει την πόρτα σε μια δικαστική εντολή για προεπιλεγμένες συμφωνίες για το Bing (τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft). Αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των καταναλωτών που επέλεξαν τη Google επειδή πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη», δήλωσε ο ίδιος.

Η απόφαση δεν θα επηρεάσει μόνο τους χρήστες της μηχανής αναζήτησης της Google. Θα έχει επίσης επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις θα λάβουν το μήνυμα του Μέτα σχετικά με τις επιχειρηματικές συμβάσεις, πρόσθεσε η Μος.

Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει καμπανάκι για άλλες μεγάλες αντιμονοπωλιακές υποθέσεις τεχνολογίας, μεταξύ άλλων κατά της Apple και της Amazon.

Τόσο η Amazon όσο και η Apple χαρακτήρισαν τις αντιμονοπωλιακές αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον τους ως «λανθασμένες ως προς τα γεγονότα και το νόμο».

Θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην αντιμονοπωλιακή αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του γίγαντα στον κλάδο των συναυλιών, Live Nation, της μητρικής εταιρείας της Ticketmaster, δήλωσε η Μος, δεδομένου ότι οι συμφωνίες αποκλειστικότητας έχουν κεντρικό ρόλο στην εν λόγω αγωγή.

«Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην υπόθεση εναντίον της Google, που αποτελούν κομμάτια του παζλ για τις άλλες αγωγές της», τόνισε η Αλενσγουορθ.

Απειλή για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η 277 σελίδων γνωμοδότηση του Αμίτ Μέτα ακολουθεί μια μακρά δίκη πολλών εβδομάδων, που έγινε πέρυσι, κατά την οποία κατέθεσαν αυτοπροσώπως υψηλόβαθμα στελέχη της Google, καθώς και αντίπαλοι και συνεργάτες όπως η Apple, η Microsoft και άλλοι.

Μεγάλο μέρος της πολύπλοκης διαδικασίας έλαβε χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, αντανακλώντας τις ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες που εμπλέκονται στις συμφωνίες που τροφοδότησαν την κυριαρχία της Google στην αναζήτηση.

Κατά τη δίκη, ορισμένοι επικριτές προειδοποίησαν ότι το μονοπώλιο της Google στην αναζήτηση, το οποίο τροφοδοτείται από μια ατελείωτη προσφορά ερωτημάτων αναζήτησης των χρηστών, θα της επέτρεπε να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων αναζήτησης που παρέχεται στη Google μέσω των προεπιλεγμένων συμφωνιών της, μπορεί να την βοηθήσει να εκπαιδεύσει τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης της ώστε να είναι καλύτερα από των ανταγωνιστών -με αποτέλεσμα να δώσει στην εταιρεία ένα αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα στην ΤΝ που θα εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία της, δήλωσε στο δικαστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

Ο Σάτια Ναντέλα τόνισε πως η υπόθεση μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις που υπερβαίνουν την παραδοσιακή αναζήτηση και μπορεί να διαμορφώσουν το μέλλον μιας τεχνολογίας που θα αλλάξει την ζωή μας.

Εάν το δικαστήριο αφαιρέσει τις συμφωνίες της Google που την καθιστούν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε τόσες πολλές συσκευές, θα μπορούσε να πλήξει το βασικό προϊόν της εταιρείας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, δήλωσε η αναλύτρια Εβελιν Μίτσελ-Γουλφ στοο CNN.

Η πανταχού παρουσία της είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, ειδικά καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων αναζήτησης με Tεχνητή Nοημοσύνη εντείνεται, πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στην αυξανόμενη απειλή για την κυριαρχία της Google στην αναζήτηση, από εργαλεία αναζήτησης Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...