317
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επαναβεβαιώνει την στήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» | REUTERS/Luc Gnago

Μπέρμποκ: Χρειαζόμαστε πυραύλους, όχι ελπίδα, για να αποκρούσουμε τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 17:01
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επαναβεβαιώνει την στήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»
|REUTERS/Luc Gnago

Μπέρμποκ: Χρειαζόμαστε πυραύλους, όχι ελπίδα, για να αποκρούσουμε τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 17:01

Σε ένα μήνυμα προς τους Γερμανούς που είναι διστακτικοί απέναντι σε ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμών, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το «δόγμα της ελπίδας» δεν θα προστατεύσει την Γερμανία από τον Πούτιν.

Σε άρθρο της στην γερμανική εφημερίδα Bild, η Μπέρμποκ αναφέρει: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδεικνύει ότι η πραγματική πρόθεσή του είναι να υποτάξει την Ουκρανία. Σε κάθε πρωτοβουλία ειρήνευσης, το Κρεμλίνο απαντά με περαιτέρω κλιμάκωση. Η Ρωσία προετοίμαζε πολύ καιρό τον πόλεμο, αναπτύσσοντας απαγορευμένα όπλα και εγκαθιστώντας πυρηνικό οπλοστάσιο στο Καλίνιγκραν».

»Με αυτά ως δεδομένα, η ελπίδα δεν θα μας προστατεύσει από τον Πούτιν, αντιθέτως, αυτό που θα μας προστατεύσει είναι η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται θαρραλέα τη χώρα τους και με αυτόν τον τρόπο φροντίζουν να μην μας πλησιάσουν τα στρατεύματα του Πούτιν.

»Αυτό που θα μας προστατεύσει είναι να επενδύσουμε στη δική μας ασφάλεια και ισχύ».

Η υπουργός υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την απόφαση να εγκατασταθούν σε γερμανικό έδαφος αμερικανικά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέσα αποτροπής έναντι της Ρωσίας, «και για την προστασία ακόμη της Πολωνίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής».

Οπως γράφουν οι Times, oι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν πυραύλους Tomahawk το 2026 – η πρώτη τέτοια ενέργεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή από το Καλίνινγκραντ.

Η Γερμανία έχει επίσης συμφωνήσει να φιλοξενήσει νέους αμερικανικούς πυραύλους που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και οι οποίοι είναι ικανοί να ταξιδεύουν πάνω από 2.750 χιλιόμετρα με ταχύτητα πολλαπλάσια της ταχύτητας του ήχου, φέρνοντας τη Μόσχα σε εμβέλεια.

Στο μεταξύ την Κυριακή, η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, μετά από δύο χρόνια παρακλήσεων προς τους δυτικούς συμμάχους για την παροχή του εξοπλισμού υψηλών επιδόσεων. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην πολεμική αεροπορία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει περίπου 20 αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...