895
Νύχτα 4ης Αύγουστου 2024. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει από τον Λίβανο δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ κοντά στη Χάιφα. Ηταν μόνο η αρχή; | REUTERS/Ammar Awad

Θέμα ωρών το χτύπημα του Ιράν;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2024 14:30
Νύχτα 4ης Αύγουστου 2024. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει από τον Λίβανο δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ κοντά στη Χάιφα. Ηταν μόνο η αρχή;
| REUTERS/Ammar Awad

Θέμα ωρών το χτύπημα του Ιράν;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 10:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2024 14:30

Μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες μπορεί το Ιράν να εξαπολύσει επίθεση κατά ισραηλινών στόχων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, ο ιστότοπος Axios αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν προειδοποίησε σχετικά του ομολόγους του από τις χώρες της G7. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπλίνκεν συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη για να συντονιστεί με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να αποτραπεί η ανάλφεξη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίες φέρεται να τόνισε ότι το να περιοριστεί ο αντίκτυπος των χτυπημάτων του Ιράν και της Χεζμπολάχ είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποτραπεί μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Αλλά σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου – κατά την οποία το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 350 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεργάστηκαν για να αναχαιτίσουν τα περισσότερα από αυτά – ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχει το νέο πιθανό χτύπημα.

Το μεσημερί της Δευτέρας, η Jerousalem Post ανέφερε ότι το Ιράν εξέδωσε NOTAM με την οποία προειδοποιεί τα αεροπλάνα που κινούνται πάνω από το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας να αλλάξουν την πορεία τους. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωνε ότι το Ιράν δεν θέλει να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις αλλά πιστεύει ότι χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ και να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή. «Το Ιράν θέλει να εδραιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά αυτό θα συμβεί μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τα αντίμετρα κατά του τυχοδιωκτισμού των σιωνιστών» δήλωσε ο Νασέρ Καναανί.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο των επιθέσεων, αλλά τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τις επόμενες 24-48 ώρες – δηλαδή ήδη από τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν οι πηγές του Axios.

Zήτησε από τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών να ασκήσουν διπλωματική πίεση στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ για να διατηρήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Πηγή που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη περιέγραψε την αμερικανό υπουργό ως «απογοητευμένο» από τις πρόσφατες συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με τη συμφωνία για την ομηρία στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της G7 εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή, το οποίο απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή» και καλούσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από τη συνέχιση του καταστροφικού κύκλου της βίας και των αντιποίνων, προς όφελος όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μίχαελ Κουρίλα, αναμένεται τη Δευτέρα στο Ισραήλ για να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες με τις ισραηλινές αμυντικές αυνάμεις υπό το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Βηρυτός 5 Αυγούστου 2024. Στη αφίσα αριστέρα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δεξιά ο στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και στο κέντρο ο πάλαι ποτέ ηγέτης των δυνάμεων Αλ Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί. Τρεις νεκροί που μπορεί να αλλάξουν δραμτικά το σήμερα της Μέσης Ανατολής. REUTERS/Mohamed Azakir
Νετανιάχου: Οποιος προσπαθεί να μας βλάψει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα – δεν αποκλείει προληπτικό χτύπημα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε συνάντηση το βράδυ της Κυριακής με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τους επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. «Το Ιράν και τα τσιράκια του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με έναν ασφυκτικό κλοιό τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντί τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα – κοντά και μακριά. Όποιος προσπαθεί να μας βλάψει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν από τη συνάντηση.

Ισραηλινά Μέσα μεταδίδουν ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού χτυπήματος, για να αποτρέψει το Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει επίθεση.

Ο Γκάλαντ μίλησε την Κυριακή με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι βρέθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη, στην πρώτη επίσκεψη του είδους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η Ιορδανία ανησυχεί ότι μια ιρανική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα περάσει από τον εναέριο χώρο της.  Ο Σαφάντι συναντήθηκε με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί και διαβίβασε μήνυμα του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ στον Ιρανό πρόεδρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν ήρθα εδώ για να μεταφέρω ένα μήνυμα από το Ισραήλ ή για να λάβω ένα μήνυμα για το Ισραήλ. Ηρθα εδώ για να εκφράσω την ανησυχία μου για την περιφερειακή κλιμάκωση», δήλωσε ο Σαφάντι.

Αδειάζει ο Λίβανος

Στο μεταξύ, δεκάδες χώρες προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο, όσο είναι ακόμη καιρό, δηλαδή όσο ακόμη υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις. Διεθνή Μέσα μεταδίδουν εικόνες από το γεμάτο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου πολίτες διαφόρων χωρών σχηματίζουν ουρές για να αναχωρήσουν.

Ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί σε πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση και γενικευμένη σύγκρουση.

Δευτέρα 5 Αυγούστου, διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτου. REUTERS/Yara Abi Nader

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...